Notícies

El Conservatori de Girona rep noves beques de l'AIE per a l'alumnat de música tradicional

Foto : Fotògraf: Eddy Kelele

Aquest és el tercer any que la Societat d'Artistes Intèrprets o Executants beca l'alumnat del Conservatori de la Diputació de Girona amb cinc mil euros 
El vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura, Albert Piñeira, destaca que és un bon estímul per a l'alumnat 

Des del curs 2020/2021, la Societat d'Artistes, Intèrprets o Executants de l'Estat espanyol (AIE) beca l'alumnat de música tradicional del Conservatori de Girona amb cinc mil euros. L'arrelament de la cobla a Girona va ser una de les raons per les quals el president de l'AIE, Luis Cobos, va escollir el Conservatori de Girona per rebre aquests ajuts. I és que, com va dir el vicepresident segon i diputat, en funcions, de Cultura, Albert Piñeira, durant l'acte que ha tingut lloc aquest dijous a l'auditori Viader de la Casa de Cultura, les comarques de Girona han estat tradicionalment un lloc on han sorgit cobles i músics vinculats als instruments de música de cobla.

Un total de set alumnes de tible, tenora i fiscorn del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona van rebre aquestes beques, amb les quals podran finançar els seus estudis musicals. Per aconseguir-les, cal que obtinguin una qualificació mínima de l'instrument de 8 punts sobre 10. És per això que el conseller directiu de l'AIE, Antoni Mas, va felicitar aquests alumnes pel treball realitzat, i va assegurar que l'objectiu de l'associació és seguir col·laborant en la promoció dels instruments de música tradicional. 

La Societat d'Artistes, Intèrprets o Executants de l'Estat espanyol concedeix cada any prop de 150 beques de formació o d'ampliació d'estudis musicals i d'alta especialització. El curs 2020/2021 va ser la primera vegada que en concedia una per a un gènere musical concret, com és el cas de la cobla. 

Tal com va recordar el vicepresident Albert Piñeira, des de l'any 2007, el Conservatori de Girona compta amb l'Escola de Cobla, on s'imparteixen classes dels instruments característics d'aquesta formació: tible, tenora, fiscorn i flabiol i tamborí. Aquests mateixos alumnes són els que nodreixen la Cobla del Conservatori, dirigida per Francesc Cassú, que és també el cap del Departament de Música Tradicional del Conservatori de Girona. Per altra banda, l'alumnat té l'oportunitat d'assistir a la classe de composició i instrumentació per a cobla i completar així la seva formació. Tal com va dir Albert Piñeira, aquestes beques suposen un bon estímul per a l'alumnat, alhora que han permès ampliar el banc d'instruments del Departament de Música Tradicional del Conservatori de Girona. S'han adquirit un flabiol i un tamborí per als alumnes de grau professional, i dos flabiols i un tamborí per als de nivell elemental. 

Durant l'acte es van estrenar dues obres de Jordi Molina i Francesc Cassú, encarregades també amb l'import de les beques amb l'objectiu que l'alumnat disposi de partitures escrites expressament per a instruments de cobla. 

A més de les adquisicions fetes amb els imports d'aquestes beques, durant els darrers sis anys, el Conservatori ha comprat set instruments més de música tradicional: una tenora, un tible, i dos tibles i tres tenores adaptats per a infants. D'aquesta manera, els més petits, per un costat, i els de grau professional, per l'altre, s'inicien o evolucionen en l'estudi de la música tradicional amb instruments adequats a la seva edat. Tot plegat ha suposat un gran impuls per al Departament de Música Tradicional del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.