L'ens de la Diputació de Girona hi ha invertit 85.995 euros des del 2017, quan es va posar en funcionament el Pla d'Incentivació del Genotipatge, tècnica que s'ha desenvolupat principalment en explotacions gironines
Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) de la Diputació de Girona han promogut el genotipatge de 6.066 vedelles en els últims quatre anys. Ho han fet principalment en granges de la demarcació de Girona -subvencionades per Semega i AFRIGI (Associació de Frisona de Girona) -, si bé també hi ha participat alguna explotació de Barcelona. En aquest darrer cas, finançades únicament per AFRIGI.
Aquestes actuacions han estat possibles gràcies al Pla d'Incentivació del Genotipatge, un programa innovador que, des del 2017, impulsen conjuntament Semega, amb una aportació des de llavors de 85.995 euros, i AFRIGI, que hi ha aportat 30.405 euros en aquest quadrienni. L'ajut, principalment adreçat a granges petites i mitjanes, s'ha aplicat en forma de copagament i ha permès que els ramaders puguin disposar per menys de la meitat del preu d'una prova que té un cost real de 30 euros. En aquest sentit, Semega subvenciona 15 euros del preu de la prova i AFRIGI, cinc.
El genotipatge és una tècnica que, basant-se en mostres de cartílags, sang o pèl d'una vedella acabada de néixer, permet incrementar del 33 % al 75 % la fiabilitat de les futures característiques productives, morfològiques i de caràcters secundaris (fertilitat, longevitat, facilitat de part, resistència a la mastitis i diverses malalties) de les vedelles. Això facilita que els ramaders optimitzin la gestió de la recria i la genètica de les explotacions.
Els requisits per participar en aquest programa són que els animals tinguin menys de 24 mesos i estiguin inscrits en el Llibre genealògic de la raça de ramaderies de les comarques gironines amb un mínim de 2.500 punts d'ICO de pedigrí en el moment de l'inici de la convocatòria, que té caràcter anual.
En aquest 2020, s'han genotipat 1.558 vedelles, la majoria de les quals, en explotacions de la demarcació de Girona (1.421 en 26 granges). De la de Barcelona (Maresme i comarques limítrofs a Girona), únicament n'hi ha hagut 137 de cinc granges.
Semega es va crear l'any 1970 amb l'objectiu de donar suport al sector ramader de les comarques gironines mitjançant activitats d'assessorament tècnic de desenvolupament tecnològic i de formació i divulgació. Les seves oficines s'ubiquen a la finca Camps i Armet de Monells, on també hi ha la granja que la Diputació va cedir a l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries).