Notícies

Presentació del segell de qualitat agroalimentari “Girona Excel·lent” amb els cuiners estrella Michelin

Foto : Presentació del segell de qualitat agroalimentari “Girona Excel·lent” amb els cuiners estre

El segell de qualitat agroalimentari “Girona Excel·lent” ja és una realitat. La iniciativa de la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç per impulsar, promoure i difondre en l’àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins d’alta qualitat s'ha presentat avui al restaurant El Celler de Can Roca. A l'acte hi han assistit diverses autoritats, els cuiners gironins amb estrella Michelin, encapçalats pels germans Roca, i periodistes i crítics gastronòmics, així com representants del sector agroalimentari. Ningú no s'ha volgut perdre el naixement d'un segell que reforçarà la identitat dels productes agroalimentaris de les comarques gironines.

Es tracta d’un segell d’excel·lència que s’haurà de renovar cada any, i és condició indispensable per poder-hi optar que l’elaboració del producte sigui al 100 % de les comarques de Girona i que les empreses i artesans estiguin establerts a la província de Girona.

El president de la Diputació ha destacat la voluntat de sumar tant del sector privat com de les institucions, i ha posat com a exemple el logotip de “Girona Excel.lent”. “El nostre logotip inicial vol simbolitzar l’excel·lència dels productes agroalimentaris gironins; inclou l’estrella del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona: una estrella de 8 puntes que simbolitzen les 8 comarques gironines i, alhora, una estrella que també representa l'excel·lència dels nostres restaurants amb estrella Michelin”, ha explicat.

El procés per obtenir el segell arrancarà amb un concurs que premiarà els productes excel·lents de les diferents empreses elaboradores del sector agroalimentari. Els productes guanyadors es promocionaran nacionalment i internacional mitjançant el distintiu de qualitat agroalimentària “Girona Excel·lent”, que els guardonats podran lluir en la seva etiqueta.

Per promoure els productes “Girona Excel·lent” en l’àmbit nacional i internacional, també es redactarà un pla d'acció vinculat als xefs amb estrella Michelin de la demarcació. I a partir d'aquí, s'elaborarà una guia que tindrà dues parts: una amb les fitxes de tots els productes amb segell “Girona Excel·lent” i una altra, més literària, amb entrevistes a tots els xefs gironins amb estrella, en què recomanin altres productes de la terra de màxima qualitat. D’aquesta manera, tots aquells productes artesans, de producció molt limitada, de caducitat curta, molt arrelats al territori i que hagin quedat fora de les bases del concurs, però que siguin excel·lents, tindran també el seu reconeixement.

Josep Roca ha justificat la doble vessant que es vol donar a la guia amb aquestes paraules: “La cuina gironina viu un moment brillant, amb uns productes excepcionals, però anem a dues velocitats: aquells que poden exportar a tot el món i per tant els seus productes arriben al gran públic i aquells altres que no tenen aquesta capacitat però que elaboren un producte excel·lent. I la nostra feina és també mostrar a la gent on és i com es pot arribar a aquest producte”.



Concurs


Aquesta primera edició premiarà vuit sector de producte (foie gras, fesols de Santa Pau, arròs de Pals, poma de Girona, galetes, anxoves de l'Escala, vi de la DO Empordà i oli de la DO Empordà). Tots aquests productes disposen ja d’alguna distinció de la Generalitat de Catalunya, que també n’és coneixedora i dóna suport a aquest projecte. La llista de sectors de producte s’ampliarà a mesura que es convoquin més edicions.


Hi haurà tres jurats que avaluaran els diferents productes de cada sector que hagin concorregut al concurs dividits en tres grups:


Grup 1. Foie gras, fesols de Santa Pau i arròs de Pals

Grup 2. Poma de Girona, galetes, anxoves de l’Escala

Grup 3. Vi de la DO Empordà i oli de la DO Empordà


En el jurat hi haurà representants de tots els restaurants amb estrella Michelin de les comarques de Girona (repartits en els 3 grups), i també un jurat tècnic vinculat als productes de cadascun dels grups.


Els jurats atorgaran els segells de cadascun dels vuit sectors de producte amb un màxim de deu en el cas del vi de la DO Empordà, i de cinc en el de l'oli de la DO Empordà. Per a la resta de productes, el nombre de segells que s'atorgaran dependrà únicament de les valoracions del jurat.


Calendari



El termini de presentació de productes per a aquesta primera edició del concurs comprendrà els mesos de juny i juliol. El jurat farà la valoració de cadascun dels tres grups de productes al llarg dels mesos de setembre, octubre i novembre de 2014 a Santa Pau (grup 1), Girona (grup 2) i Figueres (grup 3). Durant els mesos de novembre i desembre de 2014 es prepararà el pla d’acció dels productes que hagin obtingut el segell “Girona Excel·lent”, juntament amb el Patronat de Turisme, la Cambra de Comerç i Acció 10. Al mes de gener de 2015 s’entregaran les distincions “Girona Excel·lent” i es farà públic el pla d'acció i la guia.