Notícies

Interior i la Diputació de Girona donen desfibril·ladors per als vehicles dels Mossos d’Esquadra i milloren el servei de teleassistència per evitar agressions i robatoris a la gent gran

Foto : Fotografies: Martí Artalejo

Totes dues són iniciatives pioneres a Catalunya per millorar la seguretat ciutadana

La Diputació de Girona ha fet un pas endavant en la millora de la protecció de la gent gran amb l’ampliació del Servei Local de Teleassistència (SLT) com a eina per fer front a possibles agressions i robatoris a les llars dels usuaris. I un altre pas endavant en la millora de la seguretat de la ciutadania ha estat la cessió, per part de DIPSALUT, de 74 desfibril·ladors al cos de Mossos d’Esquadra de les comarques gironines per tal que els agents els duguin dins els vehicles i puguin intervenir en cas d’aturada cardíaca.

Les dues accions les han presentat avui el president de la Diputació, Joan Giraut, i el conseller d’Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, en un acte en que també ha participat el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy; el vicepresident primer de DIPSALUT, Josep Maria Corominas, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Eudald Casadesús.

El president de la Diputació ha destacat que les deus actuacions “són una prova fefaent que hem sabut sumar esforços cap a un objectiu que per nosaltres és molt important: la protecció dels ciutadans. Per a nosaltres -ha afegit- aquesta doble col·laboració amb la Generalitat és fonalmental, perquè tant el Servei Local de Teleassistència com els desfibril·ladors de DIPSALUT salvaran vides”. Per la seva banda, el titular d'Interior ha explicat que “per a la Generalitat representa posar una peça més en la nostra voluntat de servei dels Mossos d'Esquadra i en la proximitat cap a la ciutadania”. El conseller Espadaler s'ha compromès a “treballar per ampliar a la resta de Catalunya aquesta iniciativa pionera a Girona”.

Servei Local de Teleassistència

El conveni que han signat la Diputació i la Generalitat suposa que l’SLT i els Mossos treballaran conjuntament en la millora de la seguretat a les llars de la gent gran. Així, la Diputació amplia les mesures del Servei, creat el 2008, que bàsicament se centrava en les emergències sociosanitàries.

  • L’acord estableix la coordinació entre ambdós serveis públics en diferents aspectes:
  • L’elaboració d’un protocol per detectar, prevenir i actuar davant de situacions de maltractament en el col·lectiu de la gent gran.
  • L’actuació i col·laboració en situacions de risc o emergències socials detectades des del Centre d’Atenció de l’SLT.
  • L’elaboració de campanyes informatives conjuntes dirigides als usuaris del Servei relacionades amb la seguretat a la llar i la via pública.
  • La formació i assessorament per part dels Mossos d’Esquadra en matèria de seguretat i detecció de possibles situacions de risc als professionals de la teleassistència que tenen contacte directe amb els usuaris.
  • El traspàs d’informacions d’interès per a la Policia de la Generalitat relacionades amb la seguretat o el risc que el Servei Local de Teleassistència pugui detectar en situacions concretes.
  • La comunicació per part del Servei de la Diputació de Girona a la Conselleria d’Interior de dades estadístiques, anònimes, perquè els resultats es recomptin i analitzin.
  • Per dur a terme aquestes actuacions, es crearà una comissió tècnica de seguiment, integrada per representants de la Secció d’Acció Social de la Diputació de Girona i representants dels Mossos d’Esquadra.


L’SLT de la Diputació està implantat a tota la demarcació (a excepció de la capital, Girona), i actualment atén 5.960 persones, més del 5,15 % de la població més gran de 65 anys. Durant el 2013, el Centre d’Atenció de l’SLT va gestionar 162.035 trucades.

La Diputació ofereix aquest servei des del 2008, i l’adreça a les persones grans o discapacitades que volen continuar vivint a casa seva amb seguretat i tranquil·litat. Els usuaris disposen d’un terminal que connecta la seva llar amb un Centre d’Atenció a través de la línia telefònica (operatiu les 24 hores del dia, els 365 de l’any) i que poden activar des de qualsevol punt de l’habitatge mitjançant un penjoll que han de dur sempre a sobre. A més, els usuaris reben visites periòdiques de treballadors socials del Servei que avaluen la seva situació per tal de tenir un informe actualitzat i poder respondre de manera ràpida i eficient davant de qualsevol emergència o requeriment, així com d’un equip de tècnics que s’encarreguen d’instal·lar i fer el manteniment dels terminals del Servei.

DIPSALUT dota els Mossos amb 74 desfibril·ladors
 
DIPSALUT, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, ha cedit avui un total de 74 desfibril·ladors als Mossos d’Esquadra de les comarques gironines. Es tracta d’aparells automàtics, idèntics als que DIPSALUT ha implantat en el marc del programa «Girona, territori cardioprotegit».

Els desfibril·ladors aniran dins els vehicles de les Unitats de Seguretat Ciutadana. L’objectiu és que els agents els puguin utilitzar per atendre persones que hagin sofert una aturada cardíaca. El DIPSALUT es farà càrrec del manteniment dels desfibril·ladors.

Per formar els policies en els passos que cal seguir quan algú pateix una mort sobtada i ensenyar-los com utilitzar exactament els desfibril·ladors, DIPSALUT els ofereix cursos de formació gratuïts. Es van iniciar en diferents punts de la demarcació al juny i duraran fins a l’octubre. Està previst que, en aquesta primera fase dels cursos, s’hi formin 1.417 d’agents.

Amb aquest acord de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i DIPSALUT, s’incrementen fins a 200 els desfibril·ladors mòbils de les comarques de Girona. Des del 2011, les policies locals i altres serveis de primera resposta, com equips de protecció civil, ja duen desfibril·ladors dins els vehicles.

Els cossos policials sovint són els primers a arribar al lloc on s’ha produït l’incident, i el fet que duguin desfibril·ladors i els facin servir pot resultar vital. Fins al moment, els agents de les policies locals i els membres dels equips de protecció civil de les comarques gironines ja han salvat 18 persones gràcies als aparells cedits per DIPSALUT.