Notícies

98 persones en risc d’exclusió social han tingut accés al món laboral dins el programa de millora d’espais naturals a Girona

Foto : 98 persones en risc d’exclusió social han tingut accés al món laboral dins el programa de

El Programa de Conservació i Millora d’Espais Naturals, impulsat per l’Obra Social "la Caixa", ha contribuït a la inserció laboral de 98 persones en risc d’exclusió social al llarg d’aquest últim any a les comarques gironines. D’aquesta manera, el conveni compleix amb el seu doble objectiu: contribuir a la millora i al manteniment dels espais naturals de la demarcació de Girona, i promoure la inserció laboral i social de les persones desfavorides. L’acord de col·laboració, des del seu inici ara fa 9 anys, ha suposat una inversió per part de l’entitat financera de 7,95 milions d'euros. Des que es va posar en marxa aquesta iniciativa, ara fa poc més de 9 anys, s’han realitzat 114 projectes i s’ha participat en la inserció de 638 persones en el món laboral. A aquests valors, encara caldrà afegir-hi els dels nous projectes que iniciaran el proper setembre.


Algunes de les actuacions en les quals intervenen aquestes persones són la neteja i desbrossada forestal, la recuperació de la vegetació de ribera, la plantació d’espècies autòctones d’arbres i arbustos en espais degradats, l’eliminació de flora exòtica invasora d’hàbitats naturals, la desbrossada d’espais oberts, entre d’altres.


Projectes de conservació i recuperació de la biodiversitat
Cal destacar projectes com el de recuperació de pastures i espais oberts al Matagalls, finca pública de la Diputació de Girona dins del Parc Natural del Montseny, on cinc persones de la fundació TAC-Osona han estat realitzant desbrossades de matolls per a recuperar 4,23 ha d'antigues pastures. També s'ha realitzat una franja de baixa combustibilitat a la forest pública Muntanya de Portbou, propietat de la Generalitat de Catalunya, amb la finalitat generar oportunitats als mitjans d'extinció en cas d'un gran incendi forestal en aquest sector fronterer de l'Alt Empordà. En aquest cas els treballs forestals i la instal·lació d'abeuradors per al bestiar els han realitzat nou persones de la Fundació ALTEM de Figueres. L'eliminació de flora exòtica invasora també és una línia d'actuació prioritària, destacant els treballs de control i eliminació del Plomall de la Pampa al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.


El perfil dels treballadors
Aquestes persones presenten dificultats d’accés al món laboral per diverses causes. Destaquen les persones amb discapacitat física i intel·lectual, amb dificultats per trobar feina per falta d’experiència, immigrants, exdrogoaddictes, o reclusos en tercer grau, entre d’altres.


Entre les entitats d’inserció amb què s’ha col·laborat aquest darrer any hi ha: Fundació Astres, Fundació ALTEM, Fundació DRISSA, Centre Ocupacional i Especial de Treball del Pla de l'Estany(COIET), Fundació Onyar - La Selva, Fundació MAP, Fundació Ramón Noguera, Cooperativa La Fageda, i la Fundació TAC-Osona, entre altres.