Notícies

La ponència «La contractació de les persones a l'Administració local» clou el X Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local

Foto : La ponència «La contractació de les persones a l'Administració local» clou el X Seminari Ramon Massaguer d'Actualitza

La ponència «La contractació de les persones a l'Administració local al dia. Novetats normatives i jurisprudencials», a càrrec d'Ignasi Bertran, professor de la Universitat Oberta de Catalunya, ha estat la setena i darrera sessió del X Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, que ha tingut lloc aquest divendres al matí de forma telemàtica.

En la presentació s'ha destacat que: «Aquest seminari d'actualització juridicoeconòmica ha agafat un bon ritme i novament en aquesta edició hem superat el centenar d'inscrits. Aquesta formació fa especial èmfasi en les darreres modificacions legals i jurisprudencials que afecten les entitats locals per tal de facilitar la tasca diària al personal dels ajuntaments de les comarques gironines». 

El Seminari està organitzat per la Diputació de Girona i enguany ha englobat set sessions sobre temàtiques tan interessants com: «Cinc tesis sobre els secretaris, interventors i tresorers de l'Administració local», «Taxes, preus públics i prestacions patrimonials no tributàries. Expedient d'aprovació de l'ordenança fiscal del servei de cementiri», «Principals novetats de la legislació urbanística catalana i les valoracions d'immobles, en especial, el valor de referència», «Anàlisi de riscos de control intern en el context dels plans antifrau», «Marc d'integritat institucional i bústies ètiques» i «Els mecanismes previstos a la normativa de contractació per fer front a la crisi de les matèries primeres».

En la sessió d'avui s'ha analitzat l'evolució normativa anterior a la reforma de 2021 sobre l'abús de la temporalitat a les administracions públiques i els criteris jurisdiccionals que l'han interpretat. En particular, s'han tractat els criteris del Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) i les reaccions del Tribunal Suprem (TS), i s'ha fet referència explícita als contractes d'interinitat, així com a la controvertida figura del personal indefinit no fix (en totes les seves variants). 

A partir de l'exposició d'aquests elements inicials, la segona part de la ponència ha tingut present el marc normatiu relatiu a la temporalitat al sector públic resultant de la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública, i del Reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l'estabilitat a l'ocupació i la transformació del mercat de treball. S'ha fet una anàlisi crítica sobre l'adequació d'aquesta normativa a la doctrina del TJUE esmentada a la primera part de la sessió. 

Pels organitzadors aquesta ponència «serà molt profitosa, tant pel contingut com pel debat que podreu generar amb el ponent, i que ben segur ens ajudarà a aprofundir en el coneixement de la contractació de les persones a l'Administració pública i a resoldre dubtes. Naturalment, també podeu comptar amb el suport i assessorament del personal de la Diputació de Girona».

L'any vinent hi haurà una nova edició del Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, adreçat fonamentalment a les persones que desenvolupen funcions de secretaria i intervenció, així com als tècnics de l'Administració local.