Notícies

Inauguració a Riudellots de la Selva de l'onzena edició de Fiporc, fira de referència del sector a la demarcació de Girona

Foto : Fotos: M. Sureda

Un any més, la Diputació de Girona hi col·labora, i el vicepresident quart, Jordi Camps, ha participat en l'acte institucional, en què s'ha fet la tradicional tallada de fuet

Riudellots de la Selva s'omplirà de visitants aquest cap de setmana amb la celebració de l'onzena edició de Fiporc, la fira del porc per excel·lència a les comarques gironines. La Diputació de Girona torna a col·laborar en un l'esdeveniment que compta amb una àmplia varietat d'activitats per a totes les edats, que es van iniciar divendres amb una jornada tècnica dirigida a professionals del sector.

La inauguració institucional ha tingut lloc aquest dissabte al migdia i ha comptat amb la participació, entre d'altres, del vicepresident quart, Jordi Camps; l'alcalde de Riudellots, Josep Santamaria; el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals. 

En la seva intervenció, Jordi Camps ha destacat el creixement i la consolidació d'aquesta fira en un sector estratègic dins de la indústria agroalimentària del país: «El volum de negoci a tot Catalunya és de més d'11.000 milions d'euros anuals i quasi un 40 % corresponen a les comarques gironines. Per tant, la nostra demarcació i Riudellots en concret hi tenen un paper importantíssim». En aquest sentit, ha agraït la feina de tothom: organitzadors, col·laboradors i voluntaris per tirar-la endavant.

A banda d'exposicions, tallers i tota mena d'activitats relacionades amb el sector porcí, la programació de la fira inclou una àrea de tast gastronòmic on poder menjar i fer degustacions. Entre els productes a tastar, no hi falten la carn de perol, els greixons, les botifarres, els embotits o el pernil i l'arròs de galta de porc amb carxofes. 

Paral·lelament, diversos voluntaris del poble han fet demostracions del procés d'especejament del porc i d'elaboració d'embotits, amb comentaris a càrrec d'experts en la matèria. També s'ha habilitat un espai per als més petits, amb tallers de dibuix i manualitats relacionades amb el món del porc.

Fiporc va néixer l'any 2014 amb la voluntat d'emergir com un espai de referència a Catalunya en el sector del porc. A Riudellots de la Selva, s'ha convertit en un dels principals motors de l'economia local i un símbol identitari. De fet, aquest municipi és actualment el segon d'Europa per on passen més porcs cada dia: uns 25.000. La fira sempre ha tingut lloc a principis de febrer, coincidint amb l'estació hivernal, en què, amb l'arribada del fred, antigament es portava a terme la matança del porc.