Notícies

El vicepresident Pau Presas, en la inauguració de l'Espai d'Innovació Empresarial de Figueres

Foto : Fotos: M. Millan

Dins aquest equipament s'hi ha ubicat una incubadora vertical, en el marc del PECT «Girona, ecosistema innovador»

Aquest divendres, 17 de setembre, ha tingut lloc la inauguració de l'Espai d'Innovació Empresarial, un nou pol de creativitat empresarial i emprenedoria situat al Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres.

L'acte ha estat presidit pel vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas; la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, i l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó.

L'Espai es convertirà en un equipament de referència per als emprenedors que vulguin endegar nous projectes i per a les empreses que vulguin millorar la seva competitivitat a través de la innovació. Comprèn 548 metres quadrats, amb sales de reunions, una desena de despatxos, aules de formació i un espai de relació.

Dins d'aquest equipament s'hi ha ubicat un espai que allotjarà deu emprenedors en despatxos particulars, que podran fer servir lliurement per desenvolupar i reforçar les seves idees de negoci. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Figueres habilita un espai únic on les empreses podran situar-se físicament al començament de la seva trajectòria. A més a més, posa a disposició dels emprenedors allotjats un acompanyament integral i exhaustiu per facilitar la consolidació dels seus projectes: suport tècnic, formació especialitzada, assessorament empresarial sectorial, etc.

Els serveis de l'Espai no només s'oferiran a les empreses ubicades al centre, sinó que serà un projecte motor per portar la innovació empresarial a totes les empreses interessades de la ciutat i la comarca. S'hi organitzaran càpsules, jornades de formació o sessions de mentoria a les quals podran acudir els empresaris de la comarca amb voluntat de reinventar el seu negoci. Aquesta actuació segueix en la línia estratègica de transformar l'economia local i modernitzar les empreses existents, especialment apostant per la diversificació del negoci, la internacionalització de les vendes, l'impuls de la competitivitat, etc.

El vicepresident Pau Presas ha assenyalat, durant la visita al nou equipament, que «la Diputació de Girona celebra la posada en funcionament de l'Espai d'Innovació Empresarial i l'aposta de l'Ajuntament de Figueres per impulsar iniciatives d'emprenedoria que reverteixin en activitat econòmica per a la ciutat i per a tota la comarca». I ha afegit: «Estem convençuts que aquest espai es convertirà ben aviat en un equipament de referència per a les persones emprenedores que vulguin tirar endavant nous projectes i per a les empreses que vulguin millorar la seva competitivitat a través de la innovació. La reactivació econòmica del país passa per aquest tipus de propostes que ajuden a créixer l'economia local, a retenir el talent i a crear una xarxa potent per a activitats econòmiques futures».

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha remarcat: «Volem assistir a la creació de noves empreses que puguin liderar el canvi de model econòmic creant ocupació de qualitat a la ciutat. A Figueres som la capital d'una comarca plena d'oportunitats en la que els vells models econòmics han de canviar. Volem empreses sostenibles i competitives, que creixin amb la ciutat i siguin actors importants en la transformació econòmica i social que hem endegat a Figueres».

La consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, ha ressaltat que «el nou centre impulsarà la creació d'empreses en sectors emergents i TIC, fomentarà la competitivitat de les empreses del territori a través de la transferència de coneixements i metodologies, generarà nous llocs de treball i apostarà per empreses innovadores, sostenibles i competitives i diversificarà l'economia local i comarcal».

La incubadora vertical, ubicada dins el nou equipament, inclou l'operació «Cooperativa 2.0 i incubadora vertical per al foment de la competitivitat empresarial a l'Alt Empordà». Aquest projecte està cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER Catalunya 2019-2020, i en un 25 % per la Diputació de Girona.

L'equipament té com a objectiu facilitar la implantació d'activitats empresarials, impulsant l'emprenedoria i donant suport a noves oportunitats, i dotar la comarca d'espais idonis per fomentar la generació d'ocupació i la competitivitat entre territoris.


Finançament del projecte
Pel que fa al finançament del projecte, la construcció de la segona fase del Centre Ferran Sunyer i la seva adequació per convertir-lo en incubadora vertical ha costat 946.510,36 €        . D'aquests, un 87,28 % -és a dir, 826.204,58 €        - ha sortit de recursos municipals, assumits per l'Ajuntament de Figueres. La resta, 120.305,78 €        , l'han assumit el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (80.203,85 €        ) i la Diputació de Girona (40.101,93 €        ).

Aquestes aportacions de la Diputació i el FEDER s'han emmarcat en el projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) «Girona, ecosistema innovador», en el qual participen l'Ajuntament de Figueres, la Diputació de Girona, la Universitat de Girona i el Consell Comarcal de la Selva, així com la Generalitat de Catalunya a través del Departament de la Presidència.

El PECT «Girona, ecosistema innovador» pretén que tota la demarcació actuï de manera conjunta i coordinada per aportar solucions que facilitin l'aparició de noves iniciatives empresarials i ajudin a la creació i consolidació de llocs de treball. Es tracta d'impulsar la competitivitat i la internacionalització del teixit empresarial, fomentar la innovació a les empreses, intensificar l'ús de les TIC i estimular l'emprenedoria propiciant la transferència de coneixement i el desenvolupament a la demarcació de Girona.