Els ajuts provenen del programa DUS 5000 per impulsar inversions que millorin l'eficiència energètica i el desplegament de generació d'energia renovable, i redueixin les emissions de CO2
Se'n beneficiaran quinze municipis de la demarcació que tenen menys de 5.000 habitants i que han presentat projectes singulars d'energia neta
Des de fa temps, la Diputació de Girona manté un compromís ferm amb el canvi climàtic, i, en aquesta línia, ofereix assessorament i suport tècnic i econòmic als ens locals de la demarcació per impulsar una transició energètica efectiva. Ara, l'ens supramunicipal, a través del servei de Medi Ambient, acaba de rebre 1.872.589 euros dels fons Next Generation per desenvolupar iniciatives d'energia neta al territori.
Es tracta d'uns ajuts europeus inclosos en el programa DUS 5000, adreçats a municipis de menys de 5.000 habitants que plantegin projectes d'estalvi energètic en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern de l'Estat. El seu propòsit és promoure aquesta transició energètica com una eina per crear activitat i ocupació, millorar el benestar i combatre el repte demogràfic.
Quinze municipis de les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pla de l'Estany i la Selva es beneficiaran d'aquestes subvencions (¬alguns en més d'una actuació), que suposaran inversions per millorar l'eficiència energètica, el desplegament de generació d'energia renovable i la mobilitat, i per reduir les emissions de CO2.
El diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot, ha destacat: «Una vegada més, davant de les dificultats que representa per als municipis més petits afrontar certs procediments administratius, la Diputació de Girona n'ha liderat la tramitació amb uns resultats excel·lents per als quinze municipis de la demarcació que ho varen sol·licitar. Amb aquests projectes, es farà un important pas endavant en la transició energètica amb la participació de la ciutadania en aquests municipis».
El paquet principal és per a instal·lacions solars fotovoltaiques per a autoconsum, principalment col·lectiu, en edificis i equipaments municipals. S'han concedit 1.190.695 euros per a vint-i-tres projectes de quinze municipis. Són els següents:
- Ajuntament d'Agullana (Alt Empordà)
- Pavelló i camp de futbol d'Amer (Selva)
- Centre de serveis, camp d'esports i centre cívic de Breda (Selva)
- Centre cívic de Castellfollit de la Roca (Garrotxa)
- Local polivalent d'Esponellà (Pla de l'Estany)
- Centre cívic de Jafre (Baix Empordà)
- Pavelló de la Cellera de Ter (Selva)
- Pavelló de Mieres (Garrotxa)
- Escola Joaquim Vallmajó i camp de futbol de Navata (Alt Empordà)
- Magatzem municipal de Peralada (Alt Empordà)
- Ajuntament d'Urús (Cerdanya)
- Pavelló de la Vall d'en Bas (Garrotxa)
- Pavelló municipal de Vall-llobrega (Baix Empordà)
- Local social de Viladamat (Alt Empordà)
- Parvulari, escola Els Terraprims, consultori mèdic, Ajuntament i pavelló poliesportiu de Saus, Camallera i Llampaies (Alt Empordà)
També se subvencionaran quatre projectes de renovació de les instal·lacions d'enllumenat públic, que permetran un estalvi energètic superior al 50 %. A més, en tots els casos s'instal·larà un sistema de telegestió centralitzat que permetrà obtenir i gestionar informació detallada sobre els consums i el manteniment. Els ajuts, que arriben als 524.043 euros, són per a:
- Peralada: Se substituiran 185 dels 682 punts de llum existents per tecnologia LED, i s'assolirà un estalvi energètic del 60 %.
- Saus, Camallera i Llampaies: Hi haurà actuacions en 499 punts de llum del municipi i se'n canviaran 448 per tecnologia LED. En aquest cas, l'estalvi energètic estimat és del 72 %.
- Urús: Es canviaran els 296 punts de llum del municipi per tecnologia LED. L'estalvi energètic estimat és del 51 %.
- Viladamat: S'actuarà en els 258 punts de llum i se'n substituiran 170 per tecnologia LED. En aquest cas, es calcula que l'estalvi serà del 62 %.
Finalment, s'ha concedit una subvenció de 157.851 euros per finançar projectes d'instal·lació de calderes de biomassa i actuacions de mobilitat.
En aquest sentit, a Castellfollit de la Roca se substituiran quatre calderes de gas natural (que proporcionen energia tèrmica per escalfar els edificis del parvulari El Castellet, l'escola Castellroc i la sala polivalent i per produir aigua calenta als vestidors de la piscina) per una de biomassa de 150 kW que farà la mateixa funció a través d'una xarxa de calor. A més, s'ampliarà la xarxa de calor existent a Mieres per dotar de calefacció el dispensari municipal, mitjançant una caldera de biomassa ja existent.
Quant a la mobilitat, es construirà un carril bici de 700 metres en el tram interurbà entre el nucli antic de Peralada i la urbanització Peralada Residencial.