Notícies

Entrega de peücs i casquets de ganxet a més d’un centenar d’infants prematurs, dins el projecte «Gorrets i peücs per a tothom» 

Foto : Entrega de peücs i casquets de ganxet a més d’un centenar d’infants prematurs, dins el projec

SUMAR, empresa pública de serveis socials participada majoritàriament per la Diputació de Girona, promou l’elaboració de casquets i peücs per a infants prematurs realitzats pels residents dels centres de gent gran que gestiona. D’aquesta manera, les persones grans amb diferents graus de dependència dels centres de SUMAR realitzen casquets i peücs per al projecte «Gorrets i peücs per a tothom», de l’Associació de Prematurs Hospital Clínic - Maternitat (ASPREM-HCM) de Barcelona. La col•laboració entre SUMAR i l’Associació de Prematurs es va iniciar a finals del 2016, i sis dels divuit centres per a gent gran de SUMAR ja participen en el projecte.

Una de les bases del programa «Tu decideixes com vols envellir», que implementa SUMAR als centres de gent gran que gestiona, és que la persona atesa pugui fer allò que li agrada i li ve de gust. En la realització d’activitats, això es tradueix en el fet que qualsevol activitat, per petita que sigui, s’adapta a les capacitats de cadascú i se li dona un valor terapèutic en el sentit de, per exemple, fer sentir útil la persona o potenciar el manteniment de la seva autonomia.

Als centres de SUMAR, les persones ateses poden realitzar les seves pròpies activitats, aquelles que els són més significatives i que imiten les que solien fer temps enrere a casa. Es tracta de qualsevol tipus d’activitat en què la persona pot aportar els coneixements i hàbits adquirits al llarg dels anys.

Miquel Calm, director general de SUMAR, ha destacat que «fer mitja i ganxet és una d’aquestes activitats, i la finalitat de fer casquets i peücs per a nadons prematurs aporta un valor afegit que permet incrementar amb escreix l’autoestima, l’estat d’ànim i el grau de satisfacció de les persones que hi participen». Persones amb una llarga trajectòria de vida ajuden les que tot just acaben d’iniciar el seu camí. Els casquets i peücs, amb un tipus de llana específics, es regalen als pares dels prematurs, embolicats i amb un escrit en què s’indica el nom de la persona voluntària que els ha fet.

Fins avui, s’han realitzat tres entregues de material: al mes d’abril es varen entregar 56 jocs de casquets i peücs; al maig, 16 jocs, i aquest mes de juny, en la darrera entrega, 39 jocs. Entre els centres de gent gran que han participat hi ha el centre de serveis de Sant Vicenç de Torelló, el centre de Maials, el de Torrelavit, el de Portbou, el de Santa Maria d’Oló i el de Sant Pere de Torelló.