Notícies

La Casa de Cultura acull una mostra d’imatges del Visa pour l’Image

Foto : La Casa de Cultura acull una mostra d’imatges del Visa pour l’Image

A partir d’avui es podran visitar a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona dues exposicions fotogràfiques provinents del Festival Visa pour l’Image de Perpinyà. La mostra, reconeguda a escala mundial, constitueix una cita excepcional en el món del fotoperiodisme, i ara es podrà gaudir d’una part d’aquesta a la ciutat de Girona.

Les dues exposicions simultànies que s’han inaugurat pertanyen als fotògrafs Titouan Lamazou i Jesse Fernández. La mostra de Lamazou, navegant, escriptor i fotògraf, és el fruit de molts anys de viatges i té un caràcter actual i reivindicatiu. L’exposició recull una selecció d’imatges captades durant més d’una dècada de viatges a l’Àfrica, entre les quals destaquen sobretot les que va prendre als camps de refugiats per tota la frontera de Mali amb Nigèria, Burkina Faso i Mauritània.

Aquest recull d’imatges es podrà veure al Visa pour l’Image d’enguany, que tindrà lloc del 2 al 16 setembre. L’exposició del cubà Jesse Fernández, que es va poder veure a Perpinyà l’any passat, és de caràcter històric, i testimonia els darrers anys de la dictadura de Fulgencio Batista i el triomf de la revolució i de la primera etapa revolucionària. Les fotografies de Fernández són retrats amb molta profunditat psicològica, ja que sembla que descriuen els personatges que hi apareixen: des del líder revolucionari Fidel Castro fins a artistes o intel•lectuals com ara Salvador Dalí, un joveníssim Antoni Tàpies, Joan Miró, Mario Vargas Llosa, Max Aub, Ernest Hemingway, Lezama Lima i moltes altres personalitats.

Durant la presentació, Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura, ha explicat que «la col•laboració entre la Diputació i el Visa pour l’Image també s’estén al vincle de treball entre INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació, i la Mediateca de Perpinyà, que ha possibilitat que per quinzè any consecutiu una exposició de l’ens supramunicipal es programi en un dels festivals de fotoperiodisme més importants del món». D’aquesta manera, per a la propera edició del Visa pour l’Image hi ha programada a Perpinyà l’exposició «Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939). Rafael Vilarrubias», amb imatges del fons d’INSPAI. Es tracta d’una mostra que aplega imatges, preses per Vilarrubias, sobre la vida i el treball a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil espanyola.

A l’acte de presentació, també hi han assistit, entre d’altres, Jean Paul Griolet, president del Visa pour l’Image; Pierre-Olivier Barbé, conseller municipal encarregat de l’Oficina de Turisme, Promoció i Animació de l’Ajuntament de Perpinyà; Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i Didier Hoiry, president del Festival Off.