Notícies

Exposició sobre el Centenari de les Escoles Normals de Mestres de Girona a la Casa de Cultura

Foto : Exposició sobre el Centenari de les Escoles Normals de Mestres de Girona a la Casa de Cultura

La mostra «Centenari de les Escoles Normals de Mestres de Girona 1914-2014» es va inaugurar per primera vegada el 14 d’octubre de 2014 a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Posteriorment, al llarg de l’any 2015, s’ha exposat a Ripoll, Figueres, la Bisbal, Santa Coloma de Farners, Banyoles i Olot.

Per clausurar aquest circuit itinerant l’exposició visita ara la Casa de Cultura de Girona (plaça de l’Hospital, 6), on es podrà visitar a la sala Domènec Fita a partir del dimarts, 27 d’octubre, a les 19 hores. L’exposició romandrà oberta fins al 16 de desembre de 2015.

La inauguració va anar a càrrec del president de la Diputació de Girona, Pere Vila; del catedràtic d’història de l’educació i comissari de l’exposició, Salomó Marquès; del degà de la Facultat d’Educació i Psicologia, Josep M. Serra; de la presidenta del Consell Social de la UdG, Rosa N. Aleixandre; de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont; de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, i del rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet.

Els actes han estat diversos, però aquesta exposició, dissenyada i executada per l’Arxiu de la Universitat de Girona, arriba, després de fer un llarg recorregut, a la Casa de Cultura de la Diputació com a cloenda d’aquest centenari. La mostra permet comprovar els aspectes més destacats de la feina feta durant aquests cent anys i l’evolució dels plans d’estudi al llarg dels diversos règims: monarquia, república, dictadura i democràcia. També, com la llengua catalana es va anar incorporant als estudis i els canvis en la formació permanent dels futurs mestres.

El treball documental de la mostra permet el visitant, d’una banda, submergir-se en la història d’una institució que, existent des del 1844, es va estabilitzar el 1914 amb la creació de l’Escola Normal, la unificació del títol de mestre i la consolidació dels estudis de magisteri; i, d’una altra, recórrer les diverses seus que ha tingut a la ciutat, quan encara se segregaven noies i nois, passant per la construcció a la segona meitat del segle XX de la nova escola als terrenys entre el carrer de la Creu i d’Emili Grahit, fins que es va integrar a la Universitat de Girona el 1992.

A l’acte d’inauguració, Pere Vila, president de la Diputació, va remarcar que al cap de cent anys «recordem amb orgull que els estudis de mestre són els més antics de la Universitat de Girona, el seu pas sota el paraigua de la Universitat Autònoma de Barcelona, com van ser un puntal del Col•legi Universitari, i ara mateix són un actiu de la Universitat de Girona dins de la Facultat d’Educació i Psicologia». I va afegir que «Amb tot això, hem de recordar els mestres i professors que ens han portat fins aquí, des de Cassià Costal, que en va ser el director, fins a Miquel Santaló, i tants d’altres que han deixat la seva petja en favor de la dignificació de l’escola pública i del magisteri. El centenari de les Escoles Normals ha passat, però la feina ben feta per preparar els mestres que han d’educar els nostres estudiants continua ben viva».

L’evolució històrica de les escoles de magisteri de Girona

El 27 de març de 1914 el Ministeri d’Instrucció Pública creava les Escoles Normals Superiors masculina i femenina a Girona, dedicades en exclusiva a la formació dels/de les mestres. El mes de maig d’aquell mateix any, els nous centres d’ensenyament endegaven les seves activitats per tal de preparar i poder iniciar l’activitat acadèmica del seu primer curs (1914-1915) a la tardor. Les Escoles Normals eren les predecessores del centre que l’any 1844 es va crear només per a la formació dels nois que volien ser mestres.

L’exposició presenta una retrospectiva sobre la trajectòria dels centres titulars de l’ensenyament específic i especialitzat en la formació dels/ de les mestres, amb la caracterització dels seus continguts i l’evolució en cada període històric dels darrers cent anys.

El contingut s’estructura en els apartats següents:

  • Els antecedents del segle XIX (1844 -1913)
  • La creació de les dues Normals el 1914 (1914-1930)
  • La Normal de la República (1931-1938)
  • Les Normals del Franquisme (1939-1965)
  • La transformació de la Normal i els estudis de magisteri en el tardofranquisme (1965-1970)
  • Els estudis universitaris de mestre i l’Escola Universitària de Formació del Professorat d’Educació General Bàsica (1971-1991)
  • La integració de l’Escola a la Universitat de Girona (1992-2014)

Els continguts explicatius presentats en plafons s’il•lustren (reproduccions) o s’acompanyen (peces reals) d’aquests materials: documents textuals administratius i altra mena de documents, públics i privats; material bibliogràfic i documental (llibres, cartells, mapes, publicacions...); imatges fixes i audiovisuals; base de dades d’alumnes de les Normals; objectes i materials pedagògics i docents

Els materials provenen de l’Arxiu de la Universitat de Girona; de la Biblioteca de la Universitat de Girona; de l’Arxiu Històric Municipal i el CDRI; del Fons i arxius personals, i dels béns patrimonials de les antigues Escoles Normals. I d’altres que s’han creat expressament per a l’exposició.