Notícies

Albert Piñeira inaugura a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona una exposició d'Àlex Nogué

Foto : Albert Piñeira, durant la seva intervenció, amb l'artista Àlex Nogué (dreta) i el director en funcions de la Casa de Cul

L'exposició, que porta per nom «Quan els arbres deixaren anar la nit», pren com a punt de partida la peça Boix, guanyadora de la novena Biennal d'Art de Girona l'any 2017.

Ahir al vespre es va inaugurar la mostra, amb la intervenció d'Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura; Lluís Freixas, director de la Casa de Cultura, i Àlex Nogué, l'artista. Durant el seu parlament, Piñeira va destacar que, «en els seus muntatges, Nogué anul·la qualsevol intermediari per proposar un encontre directe amb l'obra, per deixar sempre oberta la possibilitat d'un moment mental de silenci o de desconcert, que és on es produeix, amb més interès, la comunicació artística».

L'any 2017 Nogué també va protagonitzar la catorzena edició del cicle Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona amb «Un tren en pot amagar un altre», una proposta en la qual prenia com a títol un rètol habitual a les estacions de tren franceses, Un train peut en cacher un autre, per explicar que una imatge pot contenir més del que veiem.

L'ús metafòric de referències paisatgístiques és constant en Nogué; ho era a Boix i ho és ara a «Quan els arbres deixaren anar la nit», una exposició d'art contemporani que utilitza metafòricament els elements de la natura _arbres, plantes i el paisatge_ i fa referència als moments singulars de canvi, com el del pas de la nit al dia, però també als canvis en el moment de passar de les intuïcions a les realitzacions en la creació artística i als canvis en els moments incerts que ens han tocat viure. L'autor ha treballat en aquest projecte durant aquest llarg període de pandèmia i ha tingut especialment en compte les possibilitats que li oferien les dues sales de la planta baixa de l'edifici de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona per treballar en una obra de gran format.

L'exposició ocupa una superfície de 400 m2 a la planta baixa de la Casa de Cultura de Girona i es distribueix en dues grans sales. La primera sala és ocupada per cinc obres agrupades amb el títol Jardins. Són instal·lacions de paret amb objectes, pintures i vídeos, en què l'autor utilitza el recurs d'establir una substitució analògica entre elements de la naturalesa i sentiments o estats existencials de les persones. Són els jardins, més exactament els «altres jardins», els que ens porten a establir lligams amb els estats emocionals de l'espectador.

A la segona sala, Àlex Nogué ha creat una obra de gran format que dona nom a l'exposició: «Quan els arbres deixaren anar la nit», una instal·lació de paret de 35 metres de llargada, formada per una seqüència continuada de trenta-vuit teles tractades en blanc i negre, cadascuna de les quals en genera una altra per acabar construint un contínuum visualment espectacular. Aquesta obra es completa amb una peça musical, composta especialment per a l'ocasió per Daniel Lumbreras, que segueix un procés de creació semblant al d'Àlex Nogué i inspirat en la mateixa idea, però treballat amb independència, de manera que imatge i so es contraposen amb autonomia en el mateix espai i generen un tercer significat.

El catàleg, l'11 de febrer

Properament s'editarà un catàleg de l'exposició, que es presentarà l'11 de febrer de 2022, a les 19 hores, a la sala d'exposicions, amb un petit concert en directe del compositor Daniel Lumbreras. Alexandra Laudo, Charela Díaz (comissàries d'art independents) i Àlex Mitrani (historiador i conservador del Museu Nacional d'Art de Catalunya) són els autors dels textos del catàleg, els quals constitueixen una excel·lent aportació per acostar el lector al caràcter polièdric del treball artístic d'Àlex Nogué. Les fotografies són de Josep Maria Oliveras.

L'exposició es podrà visitar fins al 19 de març de 2022 (de dimarts a divendres, d'11 a 20 h, i els dissabtes, d'11 a 18 h). Els festius estarà tancada.