Notícies

S'inaugura l'obra retrospectiva de Quim Corominas, «Corominas, 50 anys d'art»

Foto : S'inaugura l'obra retrospectiva de Quim Corominas, «Corominas, 50 anys d'art»

La Fundació Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la Fundació Fita i la Fundació Rafael Masó presenten una exposició antològica que acull la trajectòria artística de l'artista Quim Corominas.

La mostra, comissariada per Sebastià Goday, presenta més de 150 obres de l'artista, amb peces que van des dels seus inicis, als anys setanta, fins a l'actualitat.

Ahir al vespre, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, es va inaugurar l'exposició «Corominas, 50 anys d'art», de l'artista Quim Corominas. A l'acte, hi van participar el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; Quim Ayats, vicealcalde de l'Ajuntament de Girona i també diputat de la Diputació de Girona; Kim Bover, representant de la Fundació Fita, i Jordi Falgàs, director de la Fundació Rafael Masó. A més, també hi van estar presents Sebastià Goday, comissari de l'exposició, i el mateix artista, Quim Corominas.

Quim Corominas (Sarrià de Ter, 1951), de formació autodidacta, ha combinat durant anys la creació visual i la docència artística a Girona. La Fundació Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la Fundació Fita i la Fundació Rafael Masó presenten una exposició múltiple, de 150 peces, amb obra de gran format a les sales d'exposicions de la planta baixa de la Casa de Cultura i de pintura a la segona planta. Així mateix, s'exposarà obra essencialment treballada en paper, escultures de paper i llibres d'artista a la sala de la Fundació Fita, i una selecció d'obres relacionades amb Girona en un espai tan singular com la Casa Masó, que emprèn amb Corominas una nova iniciativa sota la denominació «Diàlegs contemporanis amb la Casa Masó».

Amb aquestes exposicions es vol traçar l'evolució de l'artista fent un recorregut per més de mig segle de dedicació a l'art: des dels inicis, en la Girona dels darrers anys del franquisme, fins a la inflexió que signifiquen els anys de residència a Londres a la segona meitat dels setanta, o també les estades artístiques posteriors a Berlín, Amsterdam, o el retorn a Girona. Cinquanta anys de creació d'un expressionista abstracte; d'un pintor nuclear, seriosament juganer, amb una ment intuïtiva; d'un experimentador incansable, que avança de forma ràpida tot cremant etapes des de la figuració fins a l'art més conceptual. Corominas practica grans pinzellades gestuals, el degoteig, el collage, el decollage amb teles, papers, restes de materials diversos¿ Retalla, pinta, manipula i fragmenta les seves pròpies creacions.

Sebastià Goday, que és el comissari de l'exposició, ha seleccionat, en estreta col·laboració amb el mateix artista, un conjunt de peces que permeten dibuixar clarament la magnitud de l'obra de Corominas, la diversitat dels seus registres i preocupacions estètiques en les diverses etapes de la seva trajectòria, i els canvis de llenguatge que inevitablement s'han de produir en una carrera tan dilatada com la seva, de manera que aconseguim veure l'obra i l'artista amb prou perspectiva, en tota la seva complexitat i sense amputacions.

La mostra es presenta cronològicament i es divideix en cinc àmbits, a la planta baixa, agrupats en: «Anys 70, Girona-Londres, intuïcions, preludis i certeses»; «Anys 80, Berlín, l'expressionisme abstracte»; «Anys 90, Girona-Seta, paisatges i dibuixos de la vida»; «Anys 2000, nous reptes: pedagogia i projectes creatius». A l'espai de la Fundació Fita de la segona planta hi haurà dos àmbits més: «Ara, Girona, més colors i noves abstraccions» i «Desembolicant bales de papers». La Casa Masó acull una petita selecció d'obres relacionades amb la ciutat que es poden veure durant la visita guiada a la casa, dialogant amb l'entorn arquitectònic dissenyat per l'arquitecte Rafel Masó.

Amb motiu d'aquesta antològica i de la revisió de cinquanta anys de trajectòria artística de Quim Corominas, s'ha editat un catàleg, que s'incorpora a la ja notable col·lecció «Mestres Artistes», impulsada per la Fundació Fita. L'edició inclou articles d'Eva Vàzquez («L'art de meravellar-se»), de M. Lluïsa Faxedas («Corominas, de joc en joc»), de Jordi Falgàs («La pintura d'en Quim, o l'abstracció com a anhel de llibertat, encara»)  i del comissari de l'exposició, Sebastià Goday («L'atzar en l'atzar de la mirada»), així com una biografia actualitzada de l'artista i la catalogació de la mostra.

L'exposició s'inaugurarà el 22 d'octubre a les 19 h i es podrà veure a diferents espais de la Casa de Cultura (planta baixa, segona planta i Fundació Fita) del 23 d'octubre al 5 de desembre.