Notícies

INSPAI presenta l'exposició i el catàleg del projecte fotogràfic «Identitats vàlides», d'Isaac Flores, dinovè Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya

Foto : Fotografia: Miquel Millan

La Diputació de Girona, per mitjà d'INSPAI, Centre de la Imatge, va escollir el projecte fotogràfic «Identitats vàlides», d'Isaac Flores, com a guanyador de la dinovena edició de Joves Fotògraf(e)s de Catalunya.

«Identitats vàlides» és una mostra de l'obra fotogràfica d'Isaac Flores sobre l'escena queer de Barcelona. Està configurada per imatges que van de l'any 2018 al 2020, centrades en l'art del drag, el transformisme i la dissidència sexual.

El projecte va prendre forma de manera espontània, no intencionada: l'Isaac s'emportava la càmera analògica en les seves sortides nocturnes del Raval i el «Gaiexample», on va començar a captar les escenes i les persones que més tard constituirien les instantànies del seu ofici i la seva professió.

El pas següent, un cop pren consciència de la importància d'aquestes imatges, va consistir a realitzar sessions fotogràfiques en exteriors, amb llum natural, aplicant la metodologia de la fotografia clàssica i la fotografia de moda, i combinant diferents formats (digital, analògic i Polaroid).

«Identitats vàlides» busca ser una denúncia i un toc d'atenció contra la intolerància i l'odi que reben les persones del col·lectiu LGTBIQ+ per la seva forma de ser, d'estimar i d'expressar-se.

Del guardonat en la dinovena edició de Joves Fotògraf(e)s de Catalunya, la Comissió d'Avaluació (reunida el mes de juliol de 2020) en va destacar especialment el fet que tracta un tema de molt difícil accés, dins un col·lectiu molt difícil de fotografiar.

En aquest sentit, el jurat considera que «es nota que el fotògraf està plenament immers en el tema, que el coneix i sap com tractar-lo; s'ofereix una mirada personal i penetrant que evidencia la reivindicació de les persones que formen part d'aquest col·lectiu a vestir-se i a mostrar-se com els plau, i es posa de manifest la importància de mostrar i normalitzar les persones del col·lectiu LGTBIQ+».

La Comissió d'Avaluació també va destacar la qualitat tècnica i de composició i enquadrament de les imatges i la selecció que ha presentat el fotògraf en el projecte. Tots aquests fets el fan destacar per damunt dels altres treballs participants.


L'autor

Isaac Flores neix a Barcelona l'any 1994 i creix a l'Hospitalet de Llobregat, població on resideix. De ben jove ja mostrava gran interès per les arts plàstiques. Als divuit anys adquireix la seva primera càmera fotogràfica.

Al cap de poc, just acabat el batxillerat, s'inscriu a un curs d'especialització en fotografia de moda de l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Acabat el curs, desenvolupa el seu estil fotogràfic de forma independent i autodidacta.

Descobreix el món de la nit LGBTIQ+ de Barcelona, on comença a fotografiar i documentar amb la seva càmera els cercles amb els quals pernocta i es relaciona.

Barrejant el seu imaginari del món de la moda, el cinema i l'art en general, mostra una realitat fora de la norma que impera a la ciutat.


Exposició a la Casa de Cultura

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, ha presentat aquest dimarts, 2 de març, l'exposició «Identitats vàlides», d'Isaac Flores, projecte guanyador de la dinovena edició de Joves Fotògraf(e)s de Catalunya.

La mostra es pot veure a la sala d'exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura fins al 16 d'abril, passarà a formar part del programa d'exposicions itinerants de la Diputació de Girona i es podrà veure a Imaginària (Castelló de la Plana), Festival OFF (Perpinyà), Fine Art (Igualada), el Festival Mirades (Torroella de Montgrí), la Biennal Olot Fotografia, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs i el Festival Mitgeres (Valls), entre d'altres.