Notícies

Es presenta la dissetena edició de Portalblau amb grans noms, propostes emergents, conferències, projectes socials i un programa ple d'activitats

Foto : Fotografies: Ajuntament de l'Escala i organització festival Portalblau

El diputat Joan Plana i l'alcalde de l'Escala i diputat Josep Bofill intervenen en la presentació al Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries

La programació de Portalblau 2024 dona cabuda a totes les disciplines artístiques amb més d'una vintena de propostes de música, teatre, poesia, conferències, tallers, creació, formació, literatura, pensament i fotografia entre el 18 de març i el 8 de setembre

Aquest matí s'ha presentat al Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries la dissetena edició del Festival Portalblau de l'Escala. Hi han participat Josep Bofill, alcalde de l'Escala i diputat de la Diputació de Girona; Joan Plana, diputat de la Diputació de Girona i vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona; Miquel Ferrer, director del Festival Portalblau; Cristina Torres, sòcia fundadora de TEM Productions i exdirectora del Festival Portalblau, i Marta Santos, coordinadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries.

Organitzat per l'Ajuntament de l'Escala, el Museu d'Arqueologia de Catalunya i TEM Productions, el festival arriba a la dissetena edició amb un clar compromís cultural, social i mediambiental, que es fa palès tant en la visió artística com en la gestió i organització de l'esdeveniment. Tot plegat amb l'eix conceptual que caracteritza Portalblau: la promoció dels valors de la cultura a la Mediterrània.

Portalblau, festival de música i art a la Mediterrània, se celebrarà enguany entre el 18 de març i el 8 de setembre, i inclourà més d'una vintena de propostes que tindran lloc a diferents espais de l'Escala i Empúries: la Mar d'en Manassa, l'Alfolí de la Sal, el jardí Clos del Pastor, el passeig de la Riba, la plaça Víctor Català, el port de la Clota i el fòrum romà del Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries. 

En l'edició de 2024 el festival presenta una programació compromesa, que dona cabuda a diferents projectes culturals i disciplines artístiques: música, teatre, poesia, conferències, tallers, creació, formació, literatura, pensament i fotografia. En total seran més d'una vintena de propostes que ompliran l'Escala i Empúries de cultura i art.

Pel diputat de la Diputació de Girona Joan Plana, «els festivals musicals haurien de tenir sempre la mirada i la concreció del Portalblau: descentralització en els espais, aposta pel talent emergent, focalització en el talent local, intensa relació amb el teixit social i d'entitats... al marge del leitmotiv que mou el festival, que és mostrar en primícia la producció musical del millor panorama de grups i cantants». 

«Portalblau obre les portes a les novetats i a les fortaleses del sector i ofereix a la ciutadania de tota la demarcació, estiu rere estiu, el privilegi d'estrenar temporada. La Diputació de Girona sempre dona suport a aquest tipus d'iniciatives culturals que es fan a casa nostra, i que s'organitzen amb un compromís ferm amb la cultura, la societat i la promoció dels valors que ens vinculen a la nostra terra, la Mediterrània», ha afegit Joan Plana.

 

Portalblau 2024

Mayte Martín, Andrea Motis, Mishima, Sopa de Cabra, Ginestà, Figa Flawas i Guillem Gisbert són alguns dels noms que formen part del Festival Portalblau.

La programació del festival es completa amb les actuacions musicals de Júlia Colom, Aseel Massoud amb Ahmad Dyab i Manel Ruiz, Ju, Henrio, Meritxell Neddermann i Mama Dousha. A més comptarà amb un espectacle de carrer a càrrec de la companyia Sergi Estebanell, Love for free, i un pòdcast dirigit per Lucía Lijtmaer i Isa Calderón, amb la col·laboració de Marc Giró.

Dins el marc del festival, es presenta el cicle de conferències «Mirades Blaves», que subratlla la importància d'un futur inclusiu i sostenible mitjançant l'art, la cultura i el diàleg, amb la participació de veus expertes com Carles Duarte, Dolors Bramon, Gemma Carbó, Miquel Curanta, Marta Esteve, Lurdes Boix, Rosa Duran, Miquel del Pozo, Mireia Calafell i Raül Garrigasait.

En l'àmbit educatiu, Portlblau incorpora un taller de creació musical de rap a l'Institut El Pedró, dirigit per Babaflow, que promou l'expressió artística dels alumnes de tercer d'ESO i reflexiona sobre les migracions a la Mediterrània.

El Festival Portalblau reforça el programa «Valors i compromís» amb iniciatives que inclouen formació en organització de festivals, un concurs per a talents emergents, la promoció de la igualtat de gènere i una borsa de treball per a joves. Aquestes iniciatives inclouen també el compromís per un desenvolupament cultural sostenible.

Portalblau continua apostant pel treball en xarxa i articula un espai sòlid de treball i intercanvi amb diverses entitats culturals i festivals del territori. Aquesta edició inclou col·laboracions amb el Festival Castell de Peralada, la Fundació Carulla, el Museu Terra, la Fundació Alive, el Festival dels Clàssics i la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines en diverses activitats programades.

Portalblau donarà suport a l'Associació ECCIT i a la Fundació Acollida, dues entitats compromeses amb la millora de la vida de les persones.