Notícies

La temporada de passions 2024 es presenta a la Sagrada Família

Foto : Fotografies: Federació Catalana de Passions

L'acte s'ha dut a terme a la cripta de la basílica i ha comptat amb la participació del diputat de Cultura, Jordi Camps, i amb l'actuació del Cor Carreras Dagas de la Bisbal d'Empordà

També s'hi han representat les passions de Castellvell del Camp i de Vilanova i la Geltrú

Aquest dissabte al matí la Federació Catalana de Passions ha presentat a la cripta de la Sagrada Família la nova temporada de passions 2024. L'acte ha comptat amb la presència del cardenal i arquebisbe de Barcelona, monsenyor Joan Josep Omella; la secretària de Feminisme i Igualtat, Montserrat Pineda; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme, Adelaida Moya, i el diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, entre altres autoritats i representants de l'Església. 

La nova temporada de passions 2024 comença el diumenge 10 de març i s'allarga fins al 5 de maig, amb gairebé setanta representacions arreu del país, mostrant cadascuna la seva pròpia interpretació i visió de la història de Jesús, la qual cosa les converteix en representacions úniques i singulars. Entre elles destaca la Passió de la Bisbal d'Empordà, recuperada després de molts anys, o la del Clot, l'única de Barcelona. En total són 22 entitats que formen part de la Federació Catalana de Passions i promouen la cultura popular de Catalunya gràcies a la implicació desinteressada dels veïns. 

El president de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, agraïa la tasca de totes les persones que han fet possible la presentació de la nova temporada en un lloc tan emblemàtic com la Sagrada Família. Segons comentava, «les passions són un moviment popular i totalment amateur. Portem el nom de les nostres localitats i comarques arreu del país i fem una tasca social impressionant». En aquest sentit, afegia que un cop més les entitats organitzen jornades completes al voltant de les representacions: «Això representa un guanyar-guanyar: les administracions ens ajuden i nosaltres ho retornem amb les representacions i activitats que duem a terme. La majoria d'entitats fan més activitats de cultura popular a banda de les passions i són el motor cultural de les seves poblacions».

Per la seva banda, el cardenal Omella destacava que «la representació de les passions va més enllà del teatre; és una forma d'apropar la vida de Jesús a tot el públic i també als mateixos actors, que viuen de primera mà la vida, mort i resurrecció del Senyor». Així mateix, afegia que les passions són una part de la cultura del país i animava les entitats a continuar amb aquesta important tasca, «que forma part del nostre patrimoni cultural immaterial, que cal protegir i preservar per a les futures generacions».

La directora general, Adelaida Moya, en representació de la Generalitat de Catalunya, assenyalava: «Des de les administracions sempre oferirem el màxim suport possible a la Federació de Passions de Catalunya i a totes les entitats que en formen part». Segons comentava, «són un exemple d'associacionisme, fonamental per a la dinamització de la vida social i cultural dels municipis, i alhora una important eina per a la integració de les persones nouvingudes, a més de promoure el feminisme, com ara  passions com la de Vilanova i la Geltrú, que s'estrenarà aquesta temporada». 

En representació de les diputacions i els ajuntaments que acullen les passions ha parlat Jordi Camps, diputat de Cultura de la Diputació de Girona. «Les passions representen tot el que són la nostra cultura i les nostres tradicions», ha dit Camps. Per aquest motiu, ha assegurat que les administracions fan costat a les associacions perquè la cultura «tiri endavant», però ha admès que, a vegades, «hem de creure-hi més». 

Tot seguit, ha afegit: «A la demarcació de Girona, que avui represento com a diputat de Cultura, són sis les entitats adherides a la Federació de Passions de Catalunya que escenifiquen viacrucis vivents i passions a la nostra demarcació: Castelló d'Empúries, la Bisbal d'Empordà, l'Escala, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm i Vila-sacra. Totes, amb iniciativa, força i il·lusió, representen diferents funcions en aquests temps de recolliment, amb gran acollida de públic».