La Diputació de Girona dona suport a un esdeveniment que, enguany, entregarà els guardons en dues cites diferents: el 7 de març a la Mercè (premis de clàssica i jazz) i el 14 de març a l'Auditori
The Tyets i Mushka han estat els artistes amb més nominacions per votació popular en aquesta edició, amb sis i cinc, respectivament
El vicepresident i diputat de Cultura, Jordi Camps, ha incidit en «l'estat de salut òptim que viu actualment la música en català»
La sala Miquel Diumé de l'Ajuntament de Girona ha acollit aquest dijous al matí la presentació de la 26a edició dels Premis Enderrock que, un any més, compten amb el suport de la Diputació de Girona. La ciutat de Girona tornarà a acollir el gran esdeveniment anual de la música en català, enguany repartit en dues cites.
La principal serà el proper 14 de març a l'Auditori de Girona, on s'entregaran els premis habituals de música popular. Una setmana abans, el 7 de març, es reconeixeran al Centre Cultural la Mercè els millors discos de clàssica i jazz. En total, trenta-cinc guardons escollits pel públic i la crítica, a més diferents premis especials.
L'acte ha comptat amb la participació del vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, que ha posat èmfasi en l'arrelament d'aquest esdeveniment a la ciutat i a la demarcació: «Estem orgullosos que sigui així i totes les institucions del territori estem alineades en l'objectiu que aquests premis continuïn aquí molts anys més».
«La música en català viu, en l'actualitat, un gran moment. És molt remarcable que, en un moment en què l'ús del català mostra una gran feblesa en molts àmbits, moltes bandes apostin per produir música en la nostra llengua i saben connectar amb un públic essencialment jove», ha destacat el vicepresident durant la seva intervenció.
També han participat en la presentació el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director editorial de Grup Enderrock, Lluís Gendrau, que ha presentat la imatge gràfica del cartell d'aquesta edició elaborat per Nirvana Jiménez i ha anunciat els deu nominats de les principals categories per votació popular. La primera ronda de votacions es va tancar diumenge passat, amb 21.300 participants únics autentificats.
El duet mataroní The Tyets, amb sis nominacions, i la vilassarenca Irma Farelo 'Mushka', amb cinc, han estat els artistes que han comptat amb més suport del públic. La llista inicial la integraven tots els discos i cançons publicats entre l'1 de gener i el 30 de novembre de 2023 d'artistes dels Països Catalans.
Les categories són les següents:
- Millor artista
- Millor artista revelació
- Millor disc de pop-rock
- Millor disc de cançó d'autor
- Millor disc de folk
- Millor disc de música urbana
- Millor disc en llengua no catalana
- Millor cançó
- Millor artista en directe
- Millor videoclip
La votació popular als millors discos de jazz, clàssica i públic familiar, millor artista revelació de clàssica i millor artista revelació de jazz, s'ha obert avui coincidint amb la segona volta de les votacions, que s'allargarà fins l'11 de febrer. Els tres finalistes de cada categoria s'anunciaran el 14 de febrer en una festa a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.
Els premis de la crítica
Si bé els premis del públic no es coneixeran fins al mateix dia de la gala, els de la crítica ja es van anunciar fa algunes setmanes. El veredicte s'elabora a partir d'un jurat format per trenta periodistes musicals d'arreu dels Països Catalans.
El treball La boca aigua del grup lleidatà Renaldo & Clara ha estat elegit com a millor disc de l'any 2023, mentre que el duet mataroní The Tyets ha estat premiat com a millor artista de l'any pel seu exitós Èpic solete.
El sextet La Ludwig Band ha rebut el Premi Enderrock al millor disc de pop-rock per Gràcies per venir, mentre que el millor disc de cançó d'autor se l'emportaran ex-aequo dues artistes empordaneses, Sílvia Pérez Cruz per Toda la vida, un día i Clara Peya per Corsé.
La maresmenca Mushka ha guanyat el Premi Enderrock de la crítica al millor disc de música urbana amb Tas loko mixtape, i l'àlbum Casa linda dels empordanesos Cala Vento ha estat considerat el millor disc en llengua no catalana. Finalment, La mona de la valenciana Sandra Monfort és el millor treball de folk segons la crítica, que ha considerat també Entre fluids del vallesà Triquell el millor disc revelació de l'any.
El Quartet Gerhard s'ha emportat el Premi Enderrock al millor disc de clàssica per Ad Astra, mentre que el millor disc relació de clàssica ha estat Vila de mar de Carles Blanch i Marc Ros. El Premi Enderrock amb millor disc de jazz ha estat per Quarantena Songs de Xavi Torres i el millor disc revelació de jazz ha recaigut en Alba Careta per Teia. Finalment, el Premi Xesco Boix al millor disc per a públic familiar ha estat per Dani Miquel, per Volem.
En la gala d'aquesta 26a edició, s'entregaran quatre reconeixements especials: el Premi Enderrock d'Honor a Jaume Sisa, amb motiu dels cinquanta anys de la gravació de l'àlbum Qualsevol nit pot sortir el sol; el Premi Enderrock a la trajectòria a Pascal Comelade; el Premi Joan Trayter a la millor producció per a Pep Saula i el Premi Enderrock Estrella.