El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha intervingut en la presentació del certamen, que tindrà lloc de l'11 al 13 de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa de Girona
Els germans Roca (El Celler de Can Roca), Ferran Adrià, Eduard Xatruch (Disfrutar) i Fina Puigdevall (Les Cols), entre alguns dels xefs de renom d'aquesta edició
Els sabors del mar i de la muntanya seran l'eix vertebrador del Fòrum Gastronòmic Girona 2024, que tindrà lloc de l'11 al 13 de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa de Girona. L'edició d'enguany s'ha presentat aquest matí a El Foment de Girona, amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. També hi ha assistit la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró.
La Diputació de Girona dona suport al certamen i també hi té una participació activa. En aquest sentit, el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent hi serà present, amb trenta-quatre empreses representades i un espai de tast propi, amb tallers dirigits per l'assessor gastronòmic del distintiu Pep Nogué.
L'esdeveniment posarà el focus en els productes de proximitat i els professionals del territori, i oferirà un programa farcit de ponències, debats i simposis amb quatre pilars fonamentals: els aliments de cinquena gamma (aquells que es presenten envasats i estan a punt per ser consumits després d'un procés de regeneració), l'adaptació de la cuina al context de canvi climàtic actual, el pa i el senglar.
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: «Si la gastronomia i els productes agroalimentaris van agafats de la mà, serà beneficiós per a tots plegats. Permetrà estimular l'economia circular i sostenible, i reforçar encara més el sentiment d'identitat cap a l'exterior».
En aquest sentit, ha recordat: «A la Diputació de Girona ho tenim molt clar perquè, fa una dècada, vam crear el segell Girona Excel·lent per donar suport a un sector troncal per a l'economia de la nostra demarcació com és l'agroalimentari».
L'acte també ha comptat amb la participació de la vicealcaldessa de l'Ajuntament de Girona, Gemma Geis; la directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya, Elisabet Sánchez, i el director de continguts del Fòrum Gastronòmic Girona, Salvador García-Arbós.
Un cartell amb cuiners de luxe
L'esdeveniment de referència per als professionals del món de la gastronomia comptarà amb la presència, entre d'altres, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Fina Puigdevall i Carlota i Martina Puigvert (Les Cols), Paco Pérez (Miramar), Anna Bellsolà (Baluard), Eduard Xatruch (Disfrutar) i Ferran Adrià.
Amb un format consolidat, el Fòrum Gastronòmic Girona 2024 es convertirà de nou en una plataforma per conèixer novetats, productes i serveis de les empreses del territori que formen part del canal Horeca (hotels, restaurants i cafeteries), al mateix temps que presentarà novetats pel que fa a models de negoci, tendències, equipaments i tecnologia, donant altaveu al productor local, al sector primari i també als oficis de sala, cuina i obrador.
Durant tres dies, conviuran prop de 150 ponents i més de 200 expositors amb un centenar d'activitats i concursos en diversos espais: l'Auditori Gastronòmic, la Barra Gastronòmica i l'Aula Sala.
A l'Auditori Gastronòmic, hi participaran professionals amb un reconegut prestigi estatal i internacional, que oferiran sessions de cuina en directe, diàlegs i tastets per descobrir les novetats del sector. La Barra Gastronòmica permetrà una interacció entre el ponent i el públic assistents a partir de debats, demostracions i showcooking per descobrir, tastar i conèixer de primera mà els productes de proximitat.
Una de les novetats principals d'aquest any és l'Aula Sala, un espai obert i diàfan que servirà com a escenari per debatre, reflexionar i adquirir nous coneixements amb la cuina i la gastronomia com a eixos principals.