Notícies

Visita del president de la Diputació a la Casa Macià i el Centre d'Interpretació de la Verneda, a Prats de Molló

Foto : Fotos: M. Millan

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha estat aquest dimarts al matí a la Vil·la Denise, la casa de Prats de Molló (Vallespir) on Francesc Macià, aleshores a l'exili, va dissenyar una incursió armada durant el 1926 per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i proclamar la República Catalana. La temptativa, però, va ser descoberta i avortada.

El desembre del 2020, un empresari va adquirir aquest espai amb el propòsit de mantenir-lo, dignificar-lo i retornar-li el simbolisme històric. En aquest sentit, va cedir la gestió del projecte a l'Associació Casa Macià, amb seu a Prats de Molló. 

A finals del 2021, també es va crear l'Associació Amics de la Casa Macià, amb seu a Molló (Ripollès), per ajudar l'associació nord-catalana i donar-li suport amb objectius fundacionals com difondre la història, la llengua i la cultura catalanes i afavorir el coneixement i la preservació del patrimoni històric i cultural català.

El president, Miquel Noguer, ha fet la visita a l'immoble acompanyat de l'alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer; l'alcalde de Molló, Josep Coma; el president de l'Associació Casa Macià, Josep Bonet; el director executiu de l'Associació Amics de la Casa Macià, Lluís Puig, i el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Alfons Quera, entre altres autoritats. 

En el recorregut, han fet parada a la sala principal de la planta baixa, que encara conserva, gairebé intacte, el despatx on el president Macià es reunia amb el seu estat major; i al primer pis, a l'habitació on el 4 de novembre de 1926 la gendarmeria francesa el va detenir.

Les dues entitats treballen conjuntament per convertir la Casa Macià en un espai de memòria, un equipament cultural, un centre de divulgació i un node turístic que doni a conèixer, preservi, recordi i homenatgi la figura de Macià. Per aquest motiu, a més de consolidar l'edifici, s'ha elaborat un projecte expositiu sobre els Fets de Prats de Molló, la figura de Francesc Macià, el catalanisme i la lluita per l'alliberament nacional. 

La seva voluntat és arribar al centenari dels fets, el 2026, amb la casa totalment rehabilitada i preparada per acollir els actes que es puguin programar per a la commemoració. 

 

La Verneda

Posteriorment, la comitiva s'ha desplaçat fins al Centre d'Interpretació de la Verneda, ubicat en una antiga fàbrica tèxtil de Prats de Molló. Amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, el projecte posa l'accent en l'arquitectura, l'entorn natural, la industrialització i passatges de la història compartida a banda i banda del Pirineu. 

L'espai és una iniciativa de País d'Art i d'Història Transfronterer de les Valls Catalanes del Tec i del Ter, un projecte cultural que comprèn 24 municipis del Vallespir i 7 de la vall de Camprodon i Sant Joan de les Abadesses. Tots aquests municipis gestionen la marca de qualitat patrimonial francesa Ville ou Pays d'Art et d'Histoire, creada el 1985 pel Ministeri de Cultura francès. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, s'ha interessat per les activitats que s'hi porten a terme, com visites guiades, activitats per a escoles o descoberta del patrimoni amb famílies, promoció de la recerca universitària en col·laboració amb les universitats o acollida d'estudiants en pràctiques o d'investigadors.