Notícies

El dibuixant Kianoush Ramezani i el Bahá'í Institute for Higher Education de l'Iran, premis LiberPress 2022

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

Els guardons també reconeixen Manuela Carmena, Eudald Carbonell, Francesc Pi de la Serra, Kim Thúy, Gioconda Belli, Cahiers du Cinéma i el Programa Ödos

El Memorial LiberPress s'ha dedicat a Lluís Maria Xirinacs, i el Gest d'enguany a la pau


L'Auditori de Girona ha acollit aquest dijous al vespre la cerimònia dels XXIII Premis LiberPress, que organitzen anualment i de forma conjunta la Diputació de Girona i l'Associació LiberPress. En aquesta ocasió els premis s'han dedicat a la cultura de la pau i als valors que s'hi vinculen (justícia, llibertat, igualtat social i diàleg).

Com cada any, els Premis LiberPress atorguen nou guardons, repartits en les categories següents: Memorial, LiVerdPress, Camins, Literatura, Cançó, Associació, Cinema, Catalunya i, el principal, el Premi LiberPress. El Gest d'aquest any ha estat per a la pau.

La gala ha estat presentada per la periodista gironina Clara Jordan. L'acte ha comptat amb la participació dels representants de les principals institucions de la demarcació de Girona i s'ha pogut seguir en directe per TV Girona.

Els guanyadors dels Premis LiberPress 2022 són: Kianoush Ramezani, Bahá'í Institute for Higher Education, Manuela Carmena, Cahiers du Cinéma, el Programa Ödos, Francesc Pi de la Serra, Gioconda Belli, Kim Thúy i Eudald Carbonell. El Memorial LiberPress ha estat en reconeixement de Lluís Maria Xirinacs i el Gest dels premis LiberPress d'enguany ha estat per a la pau.

Un any més aquests premis han donat veu i reconeixement a la feina callada de tanta gent i institucions que treballen per fomentar els valors de la pau i de la llibertat de pensament i d'expressió. LiberPress valora la valentia dels qui lluiten per les causes justes i a més ho han de fer a contracorrent. Pel que fa al Gest d'enguany, la pau, s'entén com l'estat d'una societat que gaudeix de justícia, llibertat i igualtat social, en oposició a la violència o a la guerra. Des del punt de vista del dret internacional, com a instrument promotor de les relacions internacionals i com a canal de racionalització del poder polític dels estats, el dret internacional té entre els seus valors fonamentals la pau i, per tant, estableix com a principi jurídic fonamental la prohibició de l'ús de la força armada.

El premiats LiberPress 2022

El Premi LiberPress 2022 ha estat atorgat als iranians Kianoush Ramezani i Bahá'í Institute for Higher Education. 

Kianoush Ramezani, artista, dibuixant i activista pels drets iranià, rep el premi per la seva valentia i decisió a denunciar els fonamentalismes religiosos i els totalitarismes; per lluitar contra la intolerància i la deshumanització; per defensar les dones i les seves llibertats; per demanar la igualtat de tothom i el respecte, i l'aplicació dels drets humans en el món, però sobretot en el seu país, l'Iran, la qual cosa ha fet que hagi hagut d'exiliar-se com a refugiat polític i posar la seva vida en risc. I el rep també per dibuixar totes aquestes disbauxes, les injustícies i crueltats, i fer-ho amb enginy, duresa i mordacitat; perquè amb llapis i tintes pot omplir de colors i tendresa un món que malauradament els tirans i els imbècils ens mostren només en blanc i negre, i massa sovint també amb el roig de la sang. Ha lliurat el premi Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona.

Bahá'í Institute for Higher Education. Els bahai són una comunitat religiosa minoritària a l'Iran que va patir, i està patint, genocidi pel fet de no ser musulmana. Una gran part dels seus líders, professors, professionals o artesans, han estat executats i el govern de l'Iran tracta d'exterminar-los i predica la violència dels musulmans envers ells. El poble bahai, que practica la no-violència, que creu en la igualtat de dones i homes i en l'educació obligatòria universal, ha hagut d'emigrar per tot el món. El Bahá'í Institute rep el premi per portar a terme un dels projectes vitals més importants del poble bahai; per la seva imaginació, tenacitat i esforç; per la seva lluita per la igualtat entre homes i dones; per ser una institució cabdal en una comunitat que no creu en la violència i sí en l'ensenyament universal. Ha lliurat el premi Quim Ayats, vicealcalde de Girona i diputat de la Diputació de Girona. Ha recollit el premi Shakib Nasrullah en representació del Bahá'í Institute.

La guanyadora del Premi Liberpress Catalunya és Manuela Carmena, per la seva trajectòria democràtica i en defensa de les llibertats i els drets humans. Des de tots els àmbits ha treballat contra la corrupció i contra els totalitaris, en defensa de les dones i els més desvalguts. Ha lliurat el premi Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, i l'ha recollit Carles McCragh en nom de Manuela Carmena.

El Premi LiberPress Cinema és per a Cahiers du Cinéma, per ser la revista mítica del cinema, per la seva esplèndida trajectòria com a publicació crucial per a la història del cinema francès especialment, però també per a la cinematografia mundial. Ha lliurat el premi Jordi Grau, president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Ha recollit el premi Thierry Méranger, representant de la revista Cahiers du Cinéma.

El Premi LiberPress Associació és per al Programa Ödos, format per una xarxa d'entitats d'intervenció i acompanyament, entitats de l'àmbit jurídic, entitats de l'àmbit universitari i institucions públiques; una iniciativa orientada a la prevenció secundària del tràfic de persones i l'atenció a situacions d'especial vulnerabilitat. Rep el premi per la seva immensa i humanitària tasca a recollir, ajudar, protegir i acompanyar les dones i els infants que han passat l'estret en pastera. Ha lliurat el premi M. Àngels Planas, vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona. Han recollit el premi Auxiliadora Fernández i Pepa Maza, del Programa Ödos.

El guanyador del Premi LiberPress Cançó és el músic Francesc Pi de la Serra, perquè ha sabut dotar la cançó catalana d'un segell únic i original, ple de rebel·lia, senzillesa i emoció. Amb cançons de denúncia plena d'ironia, de mordacitat i de picardia i carregades d'humanitat, de finesa i de ràbia. Ha lliurat el premi Jöelle Stinkess, vicepresidenta de l'Associació LiberPress.

La guanyadora del Premi LiberPress Literatura és per a la poeta i novel·lista nicaragüenca Gioconda Belli Pereira, per la sensibilitat, la valentia i la tendresa de les seves obres i pel coratge i el compromís amb les dones del seu país, Nicaragua, però també d'arreu, i amb les llibertats i la defensa dels drets humans. Ha lliurat el premi Guillem Terribas, membre de l'Associació LiberPress.

El Premi LiberPress Camins és per a l'advocada, traductora, intèrpret i restauradora Kim Thúy, perquè ja de ben petita va haver de començar a fer camins; el primer, el camí de l'exili des del seu Vietnam natal. La seva obra narra la història trista i feliç de la gent senzilla, i recorda els camins dels migrants que han de fugir de la guerra, de la venjança, de la por. Ha lliurat el premi Josep Piferrer, diputat de la Diputació de Girona.

El Premi LiVerdPress és per a Eudald Carbonell, per la seva incomparable trajectòria científica, intel·ligent, lúcida, rebel, solidària i a la recerca «d'una consciència crítica de la nostra espècie». Postula l'adquisició d'una vida de coneixement, de compromís, de sacrifici, per adquirir una veritable humanització. Ha lliurat el premi Elisabeth McCragh, biòloga i membre de l'Associació LiberPress.

El Memorial LiberPress és per a Lluís Maria Xirinacs, polític, escriptor, filòsof i religiós. El premi és en reconeixement de la seva lluita en defensa de la llengua i les llibertats dels Països Catalans, per ser una persona reivindicativa des de la pau i la no-violència i per haver patit presó per les seves idees. Un exemple clar de solidaritat, de compromís i de coratge. Ha lliurat el reconeixement Joan Ramon Puig Pellicer, president del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya. Ha recollit el premi Manuel Garcia, president de la Fundació Randa - Lluís Maria Xirinacs.

El Gest dels Premis LiberPress d'enguany és per a la pau. La pau és l'estat d'una societat que gaudeix de justícia, llibertat i igualtat social, en oposició a la violència o a la guerra. Des del punt de vista del dret internacional, com a instrument promotor de les relacions internacionals i com a canal de racionalització del poder polític dels estats, el dret internacional té entre els seus valors fonamentals la pau i, per tant, estableix com a principi jurídic fonamental la prohibició de l'ús de la força armada.

Els guardons s'han lliurat als premiats avui, dijous 27 d'octubre, a les 20 h, a l'Auditori de Girona, en una cerimònia gratuïta i oberta a tota la ciutadania. L'acte ha inclòs una actuació del Cor de Cambra del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona.
 

Documentació