Notícies

Miquel Noguer lliura el diploma d'establiment històric al Cremallera de Núria en el marc de la celebració de Sant Gil

Foto : Miquel Noguer lliura el diploma d'establiment històric al Cremallera de Núria en el marc de la celebració de Sant Gil

El tren, gestionat actualment per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ha commemorat el norantè aniversari

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest dijous al matí en l'acte d'entrega al Cremallera de Núria del guardó de la Cambra de Comerç de Girona que l'acredita com a establiment històric. L'any passat, el tren, gestionat des del 1986 per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, va celebrar els noranta anys. 

L'esdeveniment, que ha tingut lloc en el marc de la festivitat de Sant Gil, també ha comptat amb la presència de l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives; el vicepresident del Govern de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer; la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà; el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega; les alcaldesses de Queralbs i Ribes de Freser, Immaculada Constants i Mònica Sanjaume, i el diputat de Xarxa Viària i Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, Jordi Xargay, entre altres autoritats. 

Aquesta és la 42a edició d'aquests guardons, que concedeix anualment la Cambra de Comerç de Girona amb el suport de la Diputació de Girona. L'objectiu és premiar la continuïtat d'aquelles empreses gironines que fa més de cinquanta anys que estan en funcionament. El Cremallera de Núria és un dels tretze premiats en aquesta edició, corresponent a l'any 2021. 

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha lliurat un diploma acreditatiu a la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat, Marta Subirà. Per la seva part, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, li ha fet entrega d'una placa de forja pel norantè aniversari del tren. 

«La construcció del Cremallera no només va facilitar l'accés a Núria, sinó que va permetre-li esdevenir un referent entre els ferrocarrils de muntanya d'Europa per les seves característiques tècniques excepcionals, innovadores durant els anys trenta», ha exposat el president, Miquel Noguer, que hi ha afegit: «En l'actualitat, combina comoditat i sostenibilitat perquè el seu consum elèctric prové de l'energia solar, i rep uns 280.000 visitants anuals». 

Inaugurat el 22 de març de 1931, el Cremallera de Núria és l'únic mitjà per accedir a l'estació de muntanya de Vall de Núria. Fa un recorregut de 12,5 quilòmetres i supera un desnivell de 1.000 metres en quaranta minuts. 

La festivitat de Sant Gil

Els participants també han visitat l'exposició «Queralbs i Núria, una història compartida en imatges. Nicolau Comas, un fotògraf dels anys 20». Finalment, han assistit a la missa solemne, presidida per l'arquebisbe Joan-Enric Vives, al santuari de la Mare de Déu de Núria. 

La celebració de Sant Gil, patró dels pastors del Pirineu Oriental, té lloc a la vall de Núria cada 1 de setembre. És una de les celebracions més importants a Núria i commemora l'estada de Sant Gil a la vall.