Professionals amb una notable experiència i vinculats al món de l'esport i dels arxius impartiran les ponències del II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport (SIAE), que es duran a terme en directe i en línia el proper 14 d'octubre
Les inscripcions al seminari finalitzaran avui, dia 9 d'octubre. De moment l'acte ja compta amb més de cent noranta inscrits d'arreu del món
El proper dimecres dia 14 d'octubre tindrà lloc la segona edició del Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport (SIAE). Aquesta trobada de caràcter biennal, que va impulsar inicialment la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius (ICA/SPO), està organitzada per aquest organisme, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya (Departament de Presidència i Departament de Cultura) i l'Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD).
Com a novetat d'enguany, l'esdeveniment es realitzarà en un nou format: webinar o seminari web. Fruit de la situació d'emergència produïda per la COVID-19, i ateses les restriccions de mobilitat, aquest esdeveniment de caràcter internacional, que ja estava previst que es dugués a terme inicialment el mes de març passat, no es podia realitzar presencialment. D'aquesta manera, la jornada ha estat reconceptualitzada perquè es pugui continuar fent, però adaptada a la via telemàtica. A més, aquest canvi ha afavorit la internacionalització de l'esdeveniment.
El II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport se centrarà en ponències i experiències a l'entorn de les polítiques públiques i privades per a la conservació dels arxius de l'esport i comptarà amb la participació d'experts en esports des dels vessants dels clubs, federacions, arxius, museus, universitats i centres de documentació, entre d'altres. Durant la jornada, a més, es presentarà la Guia de suport als arxius de les entitats esportives de Catalunya, que vol servir de base per facilitar l'organització, la preservació i la conservació dels documents dels clubs, les federacions i les entitats esportives.
El seminari compta ara per ara amb més de cent noranta inscrits, dels quals prop d'uns cinquanta són de països estrangers: Finlàndia, el Regne Unit, els Estats Units, el Perú, l'Argentina, el Brasil, Sud-àfrica, Àustria, Alemanya, el Camerun, l'Uruguai, Irlanda, Itàlia, França, Austràlia... Per aquest motiu, les ponències es traduiran simultàniament en tres idiomes: català, castellà i anglès. Les inscripcions, que són gratuïtes i il·limitades, es van iniciar l'1 de setembre passat i finalitzaran avui, dia 9 d'octubre.
El seminari, que en general s'adreça a esportistes, entitats, federacions, arxivers i documentalistes, historiadors, periodistes, investigadors, metges, fisioterapeutes, empreses, estudiants i professors, aquesta vegada vol potenciar la participació dels clubs, entitats i organitzacions esportius mitjançant la presentació d'aquesta Guia de suport a les entitats esportives de Catalunya, que ha publicat recentment el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Una programació amb referents importants en l'àmbit dels arxius de l'esport
El II Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport comptarà amb la presència i la participació de diverses figures rellevants en l'arxivística i en l'arxivística esportiva. Les quatre ponències que es duran a terme al llarg de la jornada estaran impartides per: Véronique Reuter, responsable d'Estudis Documentals del Ministeri de Cultura de França, Servei Interministerial d'Arxius de França; Ossi Viita, cap del Departament de Col·lecció del Museu de l'Esport de Finlàndia; Marcel Russiñol Amat, digital asset manager i arxiver, i Xavier Reche Royo, científic esportiu i responsable del control de la càrrega externa, ambdós del Futbol Club Barcelona. Així mateix, el director general dels Arxius Nacionals d'Austràlia i president del Consell Internacional d'Arxius, David Fricker, participarà en l'obertura de l'acte.
Les dues primeres ponències versaran sobre polítiques públiques per a la conservació dels arxius de l'esport i les dues últimes donaran una visió de com es treballa en el sector privat per preservar aquest tipus de documents.
Atès el nou format en línia del segon Seminari internacional dels arxius de l'esport, les experiències sobre arxius de l'esport que s'haurien desenvolupat presencialment es podran consultar al web del seminari (http://esportarxiu.ddgi.cat). Aquestes experiències o casos pràctics aniran a càrrec de responsables de diverses entitats d'arreu de Catalunya: Arxiu Municipal de Girona, Ajuntament de Girona, Associació d'Arxivers - Gestors de Documents de Catalunya, Arxiu Comarcal del Maresme i Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.
El Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport
El Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport va néixer l'any 2018 amb l'objectiu de conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l'esport i les administracions públiques sobre la necessitat d'establir estratègies i polítiques efectives per fer possible la preservació i la conservació dels documents produïts en l'exercici de les seves activitats. Aquests arxius conformen una part fonamental de la memòria personal i col·lectiva del món de l'esport i, en definitiva, de la societat en general. A més, d'aquesta manera podran ser utilitzats per a la recerca, la difusió i la comunicació.
El primer Seminari Internacional dels Arxius de l'Esport va tenir lloc de forma presencial el mes d'octubre de 2018 a la ciutat de Girona i hi van assistir un centenar de persones, algunes provinents de països estrangers, i els membres de la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius i d'altres seccions de l'ICA.