El diputat de Cultura, Jordi Camps, participa en la presentació a la Diputació de Girona
Del 6 al 9 de novembre més d'una seixantena d'activitats ompliran la ciutat amb tastos, cuina, música, degustacions i tallers participatius
314 produccions casolanes suposen un nou rècord de participació al concurs de ratafies més antic de Catalunya
El diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Josep Prat, i el president de la Confraria de la Ratafia, Jordi Casassayas, han presentat aquest matí a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona la programació i les principals novetats de la 44a edició de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que comença avui, dijous, i s'allargarà fins diumenge.
Del 6 al 9 de novembre, Santa Coloma de Farners tornarà a ser l'epicentre del món ratafiaire amb la celebració de la Festa de la Ratafia, que enguany estarà marcada per la presentació de la nova Ratafia Cabrera. Es tracta d'un projecte singular nascut de la col·laboració entre els Amics del Castell de Montsoriu, la Confraria de la Ratafia i la cooperativa La Sobirana, que ret homenatge al llegat històric del vescomtat de Cabrera. Aquesta nova ratafia connecta paisatge, història i cultura a través d'una recepta del segle XIX, ja que està elaborada exclusivament amb herbes autòctones del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra.
La Ratafia Cabrera pren com a inspiració la recepta de Joaquima Roca Juny (1866-1932), remeiera de Sant Pere Cercada (que formava part del vescomtat de Cabrera), descoberta a partir d'un herbari de 1919 localitzat pel naturalista Martí Boada a Riells i Viabrea. Joaquima Roca, coneguda per guarir amb plantes i preparar una ratafia que només treia en ocasions especials o en la visita anual de les trementinaires de Tuixent, representa la saviesa femenina i popular de les nostres muntanyes. La nova ratafia segueix el seu esperit, amb trenta-nou plantes autòctones, sense cap espècia forana, amb fonoll com a únic anisat i una aroma intensament floral i mentolada que reflecteix l'essència del territori.
Entre les novetats de la programació també destaca la xerrada i el taller al voltant del xuixo de ratafia elaborat per la Pastisseria Trias, guanyadora del concurs El Millor Xuixo del Món. També es celebrarà el primer concurs de cuina amb ratafia, obert a cuiners amateurs i professionals que vulguin reinterpretar aquest licor d'herbes en format gastronòmic.
Durant la Nit de Gala de la Ratafia, al pavelló de la Nòria, es donarà a conèixer la guanyadora o guanyador d'enguany i es proclamarà Confrare d'Honor a Jaume Guinovart, mestre ratafiaire i ànima de la Fira de la Ratafia de Centelles. Enguany s'ha tornat a batre el rècord de ratafies presentades, amb 314 creacions, superant de la xifra de 301 de l'any passat i que ja suposava el sostre màxim assolit en més de 40 anys d'història d'aquest popular concurs, el més antic de Catalunya.
Durant el cap de setmana també es presentarà el llibre del gastrònom Jaume Fàbrega dedicat a la ratafia, i hi haurà una conversa oberta amb les autores de la guia il·lustrada Les plantes de la ratafia. També destaca la xerrada «La ratafia i els licors monàstics i pairals», de Fra Valentí Serra, religiós caputxí i sacerdot, arxiver, investigador de les tradicions de Catalunya i autor de nombrosos llibres i articles sobre cuina, hort, herbes i remeis, que presentarà el seu darrer llibre, Begudes pairals i conventuals.
Com ja és tradició, la Festa oferirà tastos guiats, en els quals hi ha la participació de Marta Cortizas, sommelier d'El Celler de Can Roca que té els títols de millor sommelier de Catalunya i de l'Estat espanyol aquest 2025.
També hi haurà la tradicional mostra de ratafies de tot Catalunya a la plaça Farners, litúrgies, cercaviles, visites a l'obrador de La Sobirana, correfocs, tallers familiars i concerts.
Un any més, es manté el sistema de degustacions amb copa de vidre i tiquets, una fórmula sostenible i ordenada que permet gaudir del millor de la Festa amb responsabilitat i bon ambient. El preu del paquet, que inclou una copa, el suport per portar-la còmodament i dos tiquets de degustació, tindrà un cost de 5 euros.
La Festa de la Ratafia està organitzada per la Confraria de la Ratafia amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Diputació de Girona, i amb la participació d'un ampli teixit d'entitats locals.
Jordi Camps ha destacat que «des de la Diputació de Girona, ens complau donar suport, un any més, a aquest esdeveniment que projecta el nostre territori, posa en valor la nostra identitat i contribueix a dinamitzar l'economia local».
Els actes més destacats es podran seguir en directe al canal de YouTube Ratafia TV, i podeu consultar tota la programació de la Festa al web www.festaratafia.cat.