
L'acte de presentació del número 349 de la revista ha tingut lloc aquest dimarts a la llibreria Drac d'Olot
Hi han intervingut Imma Muñoz, diputada de la Diputació de Girona i regidora de l'Ajuntament d'Olot; Jordi Dorca, coordinador del dossier; Irene Bonet, propietària de la llibreria Drac, i Gerard Bagué, director de la Revista de Girona
La Diputació de Girona ha publicat el número 349 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de març-abril de 2025. Aquest número inclou el dossier que porta per títol «Llarga vida a les llibreries», coordinat per Jordi Dorca.
A l'acte hi han participat Imma Muñoz, diputada de la Diputació de Girona i regidora de l'Ajuntament d'Olot; Jordi Dorca, coordinador del dossier «Llarga vida a les llibreries» del número 349 de la Revista de Girona; Irene Bonet, propietària de la llibreria Drac, i Gerard Bagué, director de la Revista de Girona.
La Revista de Girona es una publicació bimestral que té com a objectiu difondre treballs de recerca i de divulgació cultural que incloguin com a àmbit preferent el territori de les comarques gironines. Conté diverses seccions, entre les quals destaca el dossier temàtic de cada número, en què es recullen diferents testimonis del passat i del present del territori gironí.
El dossier d'aquest darrer número de la revista ens endinsa en el món de les llibreries amb textos de Jordi Dorca, Xavier Carmaniu, Helena Batlle, Alba Carmona, Mercè Sibina, Jordi Grau, Jordi Camps, Xavier Xargay, Mar Bosch, Bàrbara Julbe, Jordi Dausà, Pere Bosch i Laia Regincós.
D'una banda, s'hi traça una panoràmica del món llibreter perquè el lector conegui les llibreries històriques de la demarcació de Girona, així com el motiu de tancament d'una de les més emblemàtiques, la Geli de Girona. D'altra banda, hi descobrim les litúrgies de les presentacions i també el món desconegut del llibre de vell, entre molts altres aspectes.
A «Llarga vida a les llibreries», el coordinador del dossier, Jordi Dorca, ens mostra una panoràmica del món llibreter i es disculpa pel fet que, per raons d'espai, els sigui impossible dedicar articles individuals a totes les llibreries de les comarques gironines. Al mateix temps, però, remarca que haver-se'n de disculpar significa que, tant quantitativament com qualitativament, el nostre ecosistema llibreter gaudeix d'una bona salut.
Altres temes que tracta el número 349 de la Revista de Girona
En aquest número també es publica una entrevista de Marc Sureda, director de l'Institut Amatller d'Art Hispànic, a Bernat Juliol, monjo de Montserrat.
Al reportatge fotogràfic titulat «Les parets invisibles», el fotoperiodista Eddy Kelele s'endinsa en la comunitat africana de Salt i hi retrata la relació amb la societat d'acollida.
A la secció «Elles als ajuntaments: pioneres en la política local», Gemma Busquets ens acosta la figura de Maria Domènech i Perich, nomenada regidora a l'Ajuntament de Banyoles el 6 de maig de 1938.
A l'apartat «Cultura», la historiadora i arxivera Maria Rosa Gil ens amplia el perfil biogràfic de Manolita Carreras a «Saber triar i atrevir-se a dir no, el 1906». A partir d'una troballa inesperada s'ha pogut aprofundir en la vida d'aquesta dona.
A banda d'aquests, hi ha molts més continguts per llegir al número 349 de la Revista de Girona.