Portada

Número 349
2025
Rdglink
Consulteu els continguts complementaris de la revista impresa, i informació addicional
Rdglink
Consulteu articles i imatges que no apareixen a la versió impresa de la Revista de Girona
Vídeos
En aquest apartat podeu consultar diferents documents audiovisuals que considerem que poden ser d’interès per als nostres lectors
Dossier
Llarga vida a les llibreries
Text: Jordi Dorca, Helena Batlle, Alba Carmona, Mercè Sibina, Jordi Grau, Jordi Camps, Xavier Xargay, Mar Bosch, Bàrbara Julbe, Jordi Dausà, Pere Bosch, Laia Regincós
Les llibreries són una olor particular; el cromatisme perfecte de les portades i els lloms a les estanteries; un recorregut per llocs, cultures i llengües; centres culturals i educatius; un espai de trobada i tertúlia, de discrepàncies, d’encontres i de silencis continguts. Les llibreries són les persones que hi treballen, els aparadors, les taules de novetats i el fons que conserven. Són comunitat i un espai de pau i humanisme lluny del brogit.

Entrevista
"Ser monjo és una manera de ser més persona cada dia"
P. Bernat Juliol i Galí, monjo de Montserrat
Text: Marc Sureda / Fotos: Joan Joanola
El P. Bernat (Daniel) Juliol i Galí (Girona, 1978) és llicenciat en dret per la Universitat de Girona i en teologia dogmàtica per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Va ingressar al monestir de Montserrat el 2004, i el 2017 hi va ser ordenat prevere. Ha estat secretari de l’abat, sotsprefecte de l’Escolania i prior. Ara és el majordom, sotsprior, director de comunicació i portaveu del monestir. També és comissari del Mil·lenari de Montserrat.

Reportatge
"«No és la nostra brossa, però sí el nostre planeta"
Text: Jordi Dausà / Fotos: Brigada del Salabret
Aquest és el lema de la Brigada Activista del Salabret, un grup heterogeni de persones voluntàries que inverteixen el seu temps de lleure netejant tot el que els altres embruten per incivisme o deixadesa.

Reportatge fotogràfic
Les parets invisibles
Text i fotos: Eddy Kelele
Caminant pels carrers de Salt, càmera en mà, una foto va portar a una altra, un personatge a un altre… i l'autor d'aquest reportatge va poder endinsar-me en la comunitat africana.

Història
Bisbes gironins desconeguts
Text: Josep Maria Reyes
Bernat Tallaferro va tenir un munt de fills al marge del seu matrimoni amb la comtessa Toda i els va heretar amb aproximadament seixanta mil hectàrees de terres que anaven de Besalú a les portes de Girona i de Vilabertran a Vilademuls. Una investigació de set anys ens mostra com aquests bastards, entre altres estratègies de poder, van apostar per obtenir importants càrrecs eclesiàstics.

Apicultura
Abelles de la mel
Text i fotos: Oriol Leza
La història de l’apicultura a les civilitzacions mediterrànies ens trasllada entre els anys 8000 i 4000 aC, quan van passar de ser simples recol·lectores de mel i cera que es podien trobar a la natura a oferir a les abelles ruscs que els primers apicultors fabricaven amb fang, palla o altres materials.

Cultura
Manolita Carreras abans de conèixer Carles Rahola
Text: Rosa M. Gil
Una troballa inesperada reobre un perfil biogràfic que ja ens havia sorprès i fascinat fa un temps. La història d’una dona, de les seves inquietuds, els seus coneixements i la seva personalitat, recuperada a través d’un epistolari conservat a l’Arxiu Municipal de Girona, té ara un precedent que explica, encara millor, el perquè d’una manera de veure la vida i les relacions humanes.

Empresa
Peralada Mas Marcè: el llarg recorregut dels productes ecològics
Text: Assumpció Vila
La marca Làctics Peralada ha esdevingut Peralada Mas Marcè. Inclou els tradicionals productes fets amb llet d’ovella ecològica i altres iogurts més comercials fets amb llet de vaca, iogurt natural, descremat i amb diverses melmelades.

Artistes
Eudald de Juana, quan l’acte de mirar equival a una trobada
Text: Cristina Masanés
Amb trenta-set anys, és un dels artistes empordanesos amb més projecció internacional. Un escultor que fa el que avui quasi ningú no fa: enamorar-se del misteri de la forma humana i interpel·lar la tradició.

Apunts
De Ciència
El calendari
Text: Joan Miró / Dibuix: Marc Vicens
El motiu del canvi de calendari va ser la necessitat de situar la Pasqua en el calendari litúrgic i adaptar l’any civil a l’any tròpic.

Apunts
De la Girosfera
Una creu
Text: Blai Gasull / Dibuix: Marc Vicens
Cal tenir una llengua amenaçada, minoritzada i fins i tot perseguida perquè es produeixin fenòmens admirables i generosos com el de Softcatalà. Un fenomen que mereix una Creu de Sant Jordi i potser una estàtua i tot.

Apunts
De l'Audiovisual
Vicenç Arroyo
Text: Jordi Dorca / Dibuix: Marc Vicens
El 8 d’abril de 2010, el senyor Arroyo va donar al Museu del Cinema la seva col·lecció perquè la institució la conservés, la catalogués, la preservés i la difongués.

Apunts
D'Economia
Noima
Text: Teia Bastons / Dibuix: Marc Vicens
És el nom que ha posat La Fageda a l’última iniciativa que ha impulsat, amb el suport de l’Ajuntament d’Olot: una escola de noves oportunitats que té per objectiu ajudar i motivar joves de16 a 24 anys que han quedat fora del sistema educatiu i laboral.

Opinió
L'espai en que els lectors de Revista de Girona poden expressar les seves opinions i comentaris
Hemeroteca
Si voleu fer cerques avançades a l'hemeroteca feu clic aquí
Subscripció
Podeu descarregar-vos el formulari (PDF) de subscripció a la versió impresa de la Revista de Girona