Notícies

La inauguració d'una estàtua en honor de Josep Ensesa obre la commemoració del Centenari de s'Agaró

Foto : La inauguració d'una estàtua en honor de Josep Ensesa obre la commemoració del Centenari de s'Agaró

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat en l'acte, que també ha inclòs l'obertura d'una exposició temàtica al camí de ronda

Aquest dissabte al matí, s'ha donat el tret de sortida a la celebració del Centenari del nucli residencial de s'Agaró amb la instal·lació a la plaça del Mirador d'una estàtua d'homenatge a Josep Ensesa Gubert (1892-1981). La figura, de bronze i a mida real, reprodueix un dels posats més característics del creador d'aquest projecte residencial.

També s'ha inaugurat l'exposició S'Agaró 1924-2024. Camí de Ronda, que es podrà visitar fins al 15 de gener de 2025. L'exposició ofereix un itinerari exterior a través de panells informatius amb l'objectiu que el visitant conegui la història de s'Agaró i els seus punts més destacats des del punt de vista arquitectònic i paisatgístic.

Aquests són els primers actes de la programació per commemorar l'efemèride d'aquest indret del Baix Empordà anomenat «Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró», que s'ha convertit en una de les zones d'estiueig més populars de la Costa Brava.

La celebració del Centenari ha estat impulsada i preparada per l'Associació s'Agaró 100, presidida per Virgínia Ensesa, neta de Josep Ensesa, i pels seus cosins Xavier i Lluís Sibils Ensesa, amb el suport de l'Ajuntament de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

En l'acte d'avui, hi ha participat el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, que ha reivindicat la figura de Josep Ensesa: «Li hem d'agrair la seva visió de futur en un moment en què va persuadir el seu pare perquè comprés les terres que s'ubicaven entre la badia de Sant Pol i la platja de sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols, i bategés aquell espai amb el nom del rierol que passava per allà, s'Agaró».

Miquel Noguer també ha destacat que, durant aquest segle, l'indret hagi crescut sense perdre en cap moment els orígens i l'«essència» amb què es va idear la construcció, amb els dissenys de l'arquitecte Rafael Masó i Valentí.

En total, hi han assistit unes 150 persones, entre les quals familiars de Josep Ensesa i autoritats com l'alcalde de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, Maurici Jiménez, o l'exalcalde i expresident de la Diputació de Girona, Joan Giraut, entre d'altres.

 

Activitats fins al febrer del 2025

El Centenari agrupa un programa d'esdeveniments complet i obert a tots els públics, tant els residents com els visitants. Entre les activitats previstes, hi ha exposicions, concerts, activitats esportives, festes, un castell de focs i l'edició del llibre «S'Agaró 1924-2024. Arquitectura, cultura, turisme i glamur a la Costa Brava», un volum de 352 pàgines sobre la història i els personatges que han marcat aquest primer segle de la urbanització.