Notícies

«Governar en minoria als ajuntaments fragmentats i la moció de censura», tercera sessió del Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local

Foto : «Governar en minoria als ajuntaments fragmentats i la moció de censura», tercera sessió del Seminari Ramon Massaguer

La diputada i vicepresidenta de la Diputació de Girona, M Àngels Planas, ha donat la benvinguda als participants

La Diputació de Girona organitza aquest seminari per analitzar temes d'actualització juridicoeconòmica, fent un èmfasi especial en les darreres modificacions legals i jurisprudencials que afecten les entitats locals

Aquest divendres ha tingut lloc la tercera sessió del XII Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, amb la ponència «Governar en minoria als ajuntaments fragmentats i la moció de censura», que ha tractat sobre com els governs locals en minoria constitueixen la regla general dels nostres ajuntaments; com els governs locals forts han anat disminuint, el qual genera fragmentació del poder local.

La vicepresidenta i diputada de la Diputació de Girona, M Àngels Planas, ha assenyalat en la seva intervenció: «Cal una bona reflexió dels diferents actors locals. Els polítics hem de trobar nous models d'organització i de funcionament que donin resposta a aquesta nova realitat, i els professionals no han d'oblidar quines són les bases del nostre sistema local, a fi d'evitar que aquesta fragmentació del poder suposi una perversió indirecta del règim jurídic que informa el repartiment de competències executives entre els diferents òrgans municipals en el nostre dret».

Planas ha afegit que «Aquest és precisament l'objectiu de la intervenció de la ponent d'avui, Carmen Alonso Higuera, secretària general de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, que farà una anàlisi de les debilitats dels governs locals minoritaris i fragmentats i _paral·lelament i davant del diferent paper que tenen el govern i la oposició_ repassarà les eines de què disposen els alcaldes i alcaldesses per governar en minoria, i també les eines que es troben a disposició de l'oposició per desenvolupar el seu important paper de control».

La segona part de la sessió ha inclòs qüestions d'autoorganització i funcionament, convocatòria de sessions, propostes de resolució per tractar en el Ple formulades pels grups a l'oposició, mocions, la qüestió de confiança i la seva relació amb el pressupost de la corporació, la intervenció del secretari en diferent actuacions, etc.

El seminari està articulat en set sessions de treball presencials que van començar al març i que s'aniran desplegant periòdicament fins al novembre de 2024.

Les properes sessions tindran els títols següents: 

  • «Espai de diàleg: La burocràcia defensiva a l'Administració local» (7 de juny). 
  • «La nova gestió tributària de residus» (27 de setembre). 
  • «Aspectes jurídics de les situacions administratives i els contractes temporals després de la reforma laboral» (25 d'octubre).
  • «Escenaris de confusió entre convenis, contractes i subvencions. Aspectes pràctics. Encàrrecs a mitjans propis. Elements i requisits perquè no sigui una ficció» (22 de novembre).