Notícies

El cicle A Prop celebra cinc anys, amb vint-i-tres propostes de talent emergent de les comarques gironines

Foto : El cicle A Prop celebra cinc anys, amb vint-i-tres propostes de talent emergent de les comarques gironines

Tindrà lloc del 16 d'abril al 5 de juliol en tretze equipaments municipals de set barris de Girona, i inclou propostes de diferents àmbits artístics, totes gratuïtes
 
La cinquena edició del cicle A Prop arribarà aquest mes d'abril a Girona amb una nova edició formada per vint-i-tres propostes que donaran a conèixer nous projectes del talent emergent de les comarques gironines. Aquest matí, el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats i Bartrina; el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, i el tècnic responsable de l'Oficina de Foment de les Arts de l'Ajuntament de Girona, Aniol Casadevall, han presentat l'edició d'enguany.

El cicle tindrà lloc del 16 d'abril al 5 de juliol en tretze equipaments municipals de set barris de Girona, i inclourà actuacions de diferents àmbits artístics (arts escèniques, música i arts visuals), totes gratuïtes.

Concretament, les propostes es podran veure al Centre Cívic Onyar, al Centre Cívic Ter, al Centre Cívic Sant Narcís, al Centre Cívic Pont Major, al Centre Cívic Pla de Palau, al Centre Cívic de Santa Eugènia, a la Biblioteca Antònia Adroher, a la Biblioteca Just M. Casero, a la Biblioteca Ernest Lluch, a la Biblioteca Salvador Allende, a l'Estació Espai Jove, al Güell Espai Jove i al Mercat de La Volta.

El vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, ha posat en relleu que «el món de la cultura canvia a gran velocitat, i també les dinàmiques en el consum de la cultura. És per això que, com a responsable de l'àrea de cultura de la Diputació de Girona, em plau especialment que aquells projectes culturals que neixen a redós dels municipis i per a ells es consolidin de la manera com ho ha fet aquest festival A Prop, que enguany arriba a la cinquena edició». «Des de les institucions hem de col·laborar per seguir donant suport a esdeveniments que es fan a casa nostra i perquè els creadors i músics emergents siguin coneguts en el seu entorn», ha afegit.

En la convocatòria artística corresponent al 2024 es van presentar un total de cent noranta-nou propostes d'artistes emergents del territori, d'entre les quals una comissió tècnica formada per especialistes dels diferents àmbits artístics en va escollir vint-i-tres. D'aquestes, dotze són actuacions musicals (Kairós & The Smoking Trumpet, A\Marte, Minibus Intergalàctic, Cinta, Foresta, Jost Jou, Foxglove, Grabu, Clàudia Rostey, Babaflow, Alterannda i Nyiskels); set, espectacles d'arts escèniques, amb representacions de dansa, teatre i circ (Cia. Seon, Col·lectiu A Foc Lent, El Salón de los Invisibles, Uku Pacha, Elena Romero Muñoz, Colectivo Ameno i La Saura); tres són propostes literàries (Èlia Serrano, Presagi Funest i Revers), i una és d'arts visuals interactiva (Fotonik.lab).

El cicle A Prop es va iniciar el 2020, en plena pandèmia, com a prova pilot del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) «Indústries culturals i creatives de Girona i el seu entorn territorial», un projecte cofinançat en un 50 % pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. El cicle A Prop està organitzat per l'Ajuntament de Girona amb el suport de la Diputació de Girona i el patrocini de Damm. La gestió executiva del cicle va a càrrec de Baowatt.

L'esdeveniment ofereix una programació cultural de petit format que porta als barris de Girona propostes artístiques de creadores i creadors emergents de les comarques gironines. Els centres cívics, biblioteques municipals i espais joves de la ciutat es converteixen durant uns dies en l'aparador de propostes culturals fresques i de proximitat. El cicle preveu obrir una nova convocatòria a la tardor, per rebre propostes per a l'edició del 2025.