Notícies

La vuitena edició del Festimams presenta deu espectacles d'humor en català del 13 al 16 de juny a Girona

Foto : La vuitena edició del Festimams presenta deu espectacles d'humor en català del 13 al 16 de juny a Girona

Pep Plaza, Judit Martín, Txabi Franquesa i Òscar Andreu són alguns dels noms reconeguts de la programació d'enguany, que manté el sopar tast i espectacle amb productes del segell Girona Excel·lent

L'esdeveniment estrena col·laboració amb la Fundació Cultural El Foment, que acollirà espectacles juntament amb la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i La Mercè

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el segon tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, i el director del Festimams, Fel Faixedas, han presentat avui a la Diputació de Girona la vuitena edició del festival referent de l'humor en català, que tindrà lloc del 13 al 16 de juny a Girona.

El Festimams manté la seva habitual proposta híbrida de formats, sempre amb l'humor com a denominador comú. Per una part, els espectacles en clau humorística, amb una platea semblant a la d'un cabaret o teatre. I, per l'altra, un sopar tast i espectacle gastronòmic, segell dels primers anys del festival. D'aquesta manera, el festival consolida aquest format amb l'objectiu d'apropar-se a nous públics amb perfils més joves, i alhora mantenir i consolidar la seva essència de festival gastrocultural. 

Precisament el tret de sortida vindrà de la mà del sopar tast i espectacle amb degustació de productes del segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. El sopar, a peu dret i amb un aforament màxim de cent vint persones, tindrà lloc al pati de la Casa de Cultura de Girona. L'actor i imitador Pep Plaza serà l'encarregat de posar la nota d'humor a la nit amb el seu repertori d'imitacions.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: «El festival aposta per la proximitat, tant en els espectacles com en els productes de Girona Excel·lent. I el que ho relliga tot és la defensa de la llengua. Preservar la llengua catalana en clau d'humor és defensar la nostra identitat, el nostre ADN». 

Per la seva part, el segon tinent d'alcaldia i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha subratllat: «A Catalunya tenim un sentit de l'humor propi i l'hem de posar en valor. El cartell del festival és extraordinari, amb humoristes consolidats i d'altres d'emergents, i cal destacar-ho, perquè permet fer arribar la cultura a totes les edats i públics».

 

L'escena humorística catalana, a Girona

Festimams omplirà Girona d'humor en català al llarg de quatre dies consecutius amb els noms més destacats de l'escena humorística catalana actual. A més de Pep Plaza, hi haurà Judit Martín i Sam S. (Dues que improvisen), possiblement les dues millors improvisadores del país; Ester Bertran i Montse Marro (Col·lapsades), una gironina i una tarragonina, cara a cara; Marc Sarrats (nou espectacle), el nou xou de l'amo de l'escenari; Can Putades (Tres garrotxines a Barcelona), un pis, tres amigues i el Tik Tok; La riota (el pòdcast que ho està petant!); Oye Sherman (La seva primera hora), la còmica amb més renom del país; Godai Garcia, Irene Minovas i Raquel Hervàs (Ronda de comèdia), un trident còmic per plorar de riure; Txabi Franquesa (Escocía), un gegant de l'humor al Festimams, i Òscar Andreu (Crida als ocells de colors llampants), el primer monòleg de l'estrella radiofònica.

Dels deu espectacles, la meitat es podran veure per primera vegada a la ciutat de Girona. Es tracta de les propostes de Judit Martín i Sam S., Marc Serrats, Oye Sherman, Txabi Franquesa i Òscar Andreu. Aquest últim espectacle tancarà el festival el diumenge 16 de juny a l'auditori del Centre Cultural La Mercè. 

El director del Festimams, Fel Faixedas, ha explicat: «Es tracta de l'edició amb més dones humoristes, però no pretenem ser un festival de quotes. La programació és un reflex de l'oferta humorística del país i és una evidència que, de mica en mica, el paper de la dona va creixent també en aquest àmbit». 

 

Vincle amb la Fundació Cultural El Foment

En aquesta edició, Festimams i la Fundació Cultural El Foment sumen esforços en la seva aposta per una programació cultural de qualitat i feta cent per cent en català. Així, a banda de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i La Mercè, els espais de la Fundació Cultural El Foment també seran la seu de tres espectacles, els dirigits al públic més jove. El seu director, Candi Granés, ha assistit també avui a la presentació. 

A més, també acollirà la segona edició del concurs de monòlegs «No és conya!», una iniciativa posada en marxa per la Fundació l'any passat i que vol donar veu al talent humorístic en català a la ciutat de Girona. En aquest cas l'entrada és gratuïta. El premi al guanyador o guanyadora del concurs, que tindrà lloc el 13 de juny, és la participació amb un espectacle propi al Festimams 2025. 

Les entrades oscil·len entre els 15 i els 22 euros per als espectacles a la Casa de Cultura, la Fundació Cultural El Foment i el Centre Cultural La Mercè, i de 30 euros per al sopar espectacle, i ja es troben a la venda al lloc web oficial.