«Des del primer blau» s'exposarà a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la Fundació Fita, la Fundació Valvi, el Museu d'Art i el Centre Cultural La Mercè
El cicle expositiu dedicat a l'artista gironí Ignasi Esteve (Girona, 1963) fa un recorregut des dels anys vuitanta fins avui i compta amb diverses activitats complementàries a Girona, Olot i Bàscara
La primera mostra s'ha inaugurat el 5 de març a la Fundació Valvi amb la participació de la vicepresidenta de la Diputació de Girona Maria Àngels Planas
La retrospectiva de l'obra pictòrica d'Ignasi Esteve (Girona 1963) porta el títol genèric «Des del primer blau», i es desplega en quatre mostres simultànies en diversos espais expositius de la ciutat de Girona.
El cicle expositiu dedicat a Esteve s'inicia el dimarts 5 de març (19.30 h) a la Fundació Valvi amb «De molses i balmes. El paisatge», una mostra que presenta apunts i evocacions sobre el paisatge. La dualitat d'interessos ha basculat entre l'art i la ciència, en l'obra d'Ignasi Esteve. El paisatge, tant en la seva representació pictòrica com en la seva projecció, n'és un exemple i esdevé l'objectiu final de la utopia de l'artista: esdevenir útil per construir un entorn millor. La inauguració anirà a càrrec de Josep Pujol i Coll, escriptor i musicòleg.
A les sales d'exposicions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona s'hi podrà veure «Els mapes de pell», unes teles de gran format en les quals es representa la figura humana, evocada en alguns casos en escenaris onírics pintats des dels anys vuitanta. Així mateix, a la Fundació Fita, on Ignasi Esteve va ser alumne i professor ajudant de Domènec Fita, es podrà visitar «Les imitacions». Esteve estava fascinat per la infal·libilitat del dibuix del mestre i això es mostra en alguns dels seus treballs, que traspuen el delit de la imitació. Ambdues exposicions s'inauguraran el dijous 14 de març amb la ponència «Pinzellades. Petita suite cromàtica», a càrrec de Ramon Folch, biòleg, sociòleg i membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), a l'auditori Josep Viader, i es podran visitar fins al 18 de maig.
L'exposició que tanca el cicle s'inaugurarà al Museu d'Art de Girona el 22 de març i porta per títol «El retrobament», una història explicada a través de tres cadires antigues. La mostra presenta una escenografia pictòrica que reuneix de bell nou, després d'una centúria, tres seients antics d'un joc de quatre que havien quedat dispersos. Un al domicili de la família de l'artista, i els altres dos al Bisbat de Girona. El quart està en cerca. Com en l'emergència climàtica, ha desaparegut la primavera. En un intent, en va, de destruir-la, Ignasi Esteve la repinta en el seient substitut en forma d'un parterre de jardí. L'acte inaugural anirà a càrrec de Carme Clusellas, directora del Museu d'Art.
Paral·lelament a les exposicions, s'han organitzat diverses activitats com visites guiades o tallers, dels quals destaquen la jornada «El paisatge i el color. Percepció, significats i intervenció», el divendres 5 d'abril a l'Observatori del Paisatge de Catalunya (Olot), o la taula rodona amb Teresa Grandas, Pere Parramon i l'artista Ignasi Esteve, el dimecres 10 d'abril a la Casa de Cultura de Girona.
Les exposicions
«Els mapes de pell». A les sales de la planta baixa de la Casa de Cultura de Girona. Del 14 de març al 18 de maig.
El cos i el color. Teles en gran format amb la figura humana representada o evocada en escenaris onírics pintats des dels vuitanta.
«La pintura m'ha acompanyat en el camí sense fi de la utopia. La intuïció i el desig són l'esca que encén les imatges. He anat passant per la narració dels somnis, pels jardins difusos, per figures evocades i pels cossos pintats. Aquest camí guanya sentit quan genera objectes i espais de color que ens embolcallen i refermen la nostra identitat, pròpia i col·lectiva».
Inauguració: dijous 14 de març a les 19 h, a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona.
Inauguració amb l'acte acadèmic «Pinzellades. Petita suite cromàtica», a càrrec del Dr. Ramon Folch, biòleg, sociòleg i membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).
«Les imitacions». A la Fundació Fita (Casa de Cultura, 2a planta). Del 14 de març al 18 de maig.
Els retrats, autoretrats i dibuixos del cos demanen una observació acurada i una traducció plàstica (interpretació) que mantingui la flama de la vitalitat. El repte de la representació d'allò que és natural esdevenia la pedra angular de molta obra d'encàrrec de Fita i del seu mestratge al seu estudi d'art. Ignasi Esteve en va ser alumne i professor ajudant però, ja de ben jove, estava fascinat per la infal·libilitat del dibuix del mestre. Bona part d'aquests treballs traspuen el delit de la imitació.
Inauguració: dijous 14 de març a les 19 h, a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona.
Visites comentades per l'artista: dijous 21 de març, divendres 12 d'abril i dimarts 14 de maig a les 18 h, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
«El retrobament». A l'Àmbit 1 del Museu d'Art de Girona. Del 22 de març al 16 de juny.
Una història explicada a través de tres cadires antigues.
Escenografia pictòrica que reuneix de bell nou, després d'una centúria, tres seients antics d'un joc de quatre que havien quedat dispersos. Un al domicili de la família de l'artista, i els altres dos al Bisbat de Girona. El quart està en cerca.
Els petits requadres, a la decoració dels respatllers, simbolitzen l'estiu, la tardor i l'hivern. Les plomes d'estruç de la part central ens indiquen la moda al·lusiva al príncep de Gal·les, de finals del segle XVIII i principis del XIX.
Com en l'emergència climàtica, ha desaparegut la primavera. En un intent, en va, de destruir-la, Ignasi Esteve la repinta en el seient substitut en forma d'un parterre de jardí.
Inauguració: divendres 22 de març a les 18 h, a l'Àmbit 1 del Museu d'Art. Presentació de Carme Clusellas, directora de l'Md'A.
Les activitats paral·leles
- Jornada «El paisatge i el color. Percepció, significats i intervenció», el divendres 5 d'abril, a l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Olot.
- Taula rodona amb Teresa Grandas, Pere Parramon i l'artista Ignasi Esteve, el dimecres 10 d'abril, a la Casa de Cultura de Girona.
- «El jardí pintat». Pintura mural i arranjament d'un pati del Centre Cultural La Mercè pel professorat de l'Escola Municipal d'Art. Del 9 al 23 de maig.
- «L'artista al jardí», de l'11 al 19 de maig, als jardins de la Devesa de Girona.
- Concert de la Cooperativa Dauxarc, el dimarts 14 de maig, a la Casa de Cultura de Girona.
- Visites guiades al taller de l'artista, Can Gustà, de Bàscara.
- Visites comentades per l'artista: 26 d'abril a la Fundació Valvi i 21 de març, 12 d'abril i 14 de maig a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.