Notícies

Roger Mas obre la XXVIII edició del Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia

Foto : Roger Mas obre la XXVIII edició del Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia

El Festival tindrà lloc entre el 2 de febrer i el 2 de març de 2024 a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona

L'edició d'aquest any s'obrirà el 2 de febrer a les 19.30 h amb la inauguració de l'exposició «L'arrel dels sentits», de Jordi Miquel Riera, i el concert Roger Mas canta poesia

Totes les activitats són gratuïtes i per assistir-hi cal fer reserva prèvia a través del web www.casadecultura.cat, o bé a la Secretaria de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, de dilluns a divendres, de 9.30 h a 17.30 h

El XXVIII Festival de Poesia de Girona, Ara Poesia, presenta un programa amb una gran varietat de formats i, aquest any, com a novetat, s'hi sumarà la presentació de l'exposició fotogràfica «L'arrel dels sentits», de Jordi Miquel Riera. Alguns dels protagonistes d'aquesta edició seran Roger Mas, Pons Ponç i Mireia Calafell, però també el Rector de Vallfogona, Joan Salvat-Papasseit o Vicent Andrés Estellés. 

El Festival tindrà lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona del 2 de febrer al 2 de març, i les activitats seran completament gratuïtes per al públic.

El divendres 2 de febrer a les 20.00 h, obrirà el Festival Roger Mas amb un concert dedicat a la poesia a l'Auditori Josep Viader. El cantautor de Solsona, una de les figures més reconegudes del nostre país, agermana música i poesia amb un ampli repertori de poemes musicats i recitats d'autors que van de Jacint Verdaguer a Amadeu Vidal i Bonafont, passant per Miquel Martí i Pol, Eulàlia Anzizu, Goethe, etc. 

Prèviament, a les 19.30 h, es presentarà l'exposició «L'arrel dels sentits», de Jordi Miquel Riera. Com a novetat, aquest any el Festival també ofereix una exposició en la qual es presentaran una sèrie d'imatges i de peces amb una gran diversitat de formats, amb l'objectiu de fomentar l'acostament subjectiu dels espectadors a les imatges i, en conseqüència, a qualsevol altra forma de creació artística.

Enguany s'homenatjarà l'eclesiàstic i poeta Francesc Vicent Garcia, conegut com el Rector de Vallfogona, impulsor de la poesia barroca en llengua catalana i una de les figures clau del patrimoni literari del país. Per aquest motiu, el dimecres 7 de febrer a les 19.00 h, Eduard Carmona, poeta i rapsode, i Guillem Callejón, músic i compositor, presentaran a Girona Els versos del rector, un concert gestat per celebrar l'Any Francesc Vicent Garcia, el passat 2023. 

A propòsit d'aquest acte, el dijous 15 de febrer a les 19.00 h, es parlarà de la poesia eròtica del Rector i també de la poesia d'aquest mateix gènere de dos poetes que formen part de les commemoracions d'aquest 2024: Joan Salvat-Papasseit i Vicent Andrés Estellés. En parlaran els investigadors de la literatura Albert Rossich, Irene Mira i Anna Perera, i el poeta i comissari de l'Any del Rector de Vallfogona, Josep Pedrals. 

El divendres 9 de febrer, l'escriptor menorquí Ponç Pons, acompanyat de Guiem Soldevila, presenten el recital Nura, nascut d'un llarg i profund poema de Ponç Pons dedicat a l'illa de Menorca. El llibre homònim de Pons, publicat el 2006, va guanyar diversos premis, com el Premi Nacional de la Crítica de Poesia i el Premi de la Crítica Serra d'Or, entre d'altres. El 2011 el compositor Guiem Soldevila va musicar el poema. En aquesta ocasió es demostrarà que el pas del temps no ha malmès una obra que ha esdevingut un referent. 

Seguint amb els concerts que tindran lloc els divendres, el 16 de febrer a les 20.00 h, Meritxell Gené presentarà el seu sisè disc No diré res de mi. Els tretze poemes de Gabriel Ferrater, escollits per Gené, volen il·lustrar totes les dimensions de l'autor en el seu conjunt. L'acompanyaran Pau Guillamet, Guillamino (electrònica), i Santi Careta (guitarres). 

El dijous 22 de febrer, a les 19.00 h, es presentarà un recital a dues veus amb Mireia Calafell i Glòria Coll Domingo. Mireia Calafell ha publicat quatre reculls de poesia: Poètiques del cos, Costures, Tantes mudes i Nosaltres, qui. Sobre el recull Si una emergència, amb el qual ha rebut el 65è Premi Carles Riba, Calafell diu que neix de la «insistència d'un relat únic i unívoc que condueix a la fi del món», en circumstàncies com «el canvi climàtic, la violència masclista, etc.», i que «davant de tot això tenim el deure col·lectiu de col·locar l'emergència en un altre sentit i fer present el futur en clau de possibilitat». 

Glòria Col Domingo, que ha publicat Oda als objectes, Territori inhabitable i Retorn, és també una poeta guardonada darrerament. El 2022 guanyà el Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona amb A través, un llibre que es presenta en forma de tríptic i reflexiona sobre la memòria, l'erotisme i el món oníric. 

El divendres 23 de febrer, a les 20.00 h, es presenta el projecte escènic Preludi a la lentitud del duet valencià Versonautas, format per Roqui Albero i Ana Sanahuja. Als límits de les disciplines artístiques (poesia, música, performance, etc.), la companyia Verosnautas ha porta el seu llenguatge per diferents espais arreu del país i del món. Preludi a la lentitud es defineix com un poema sonor, una meditació col·lectiva, un anhel de detenir-se, un manifest.

El concert de tancament del Festival és alhora l'estrena del primer disc de llarga durada de Mar Pujol, Cançons de rebost. Aquest nou projecte es presenta en format de trio amb Bruna González, al violoncel, i Cels Burgès, a la guitarra. Durant els darrers anys, Mar Pujol ha publicat diferents treballs, com Trepa o Espurnes i coralls. Aquest últim inclou la musicació del poema Flor de nit, de Joan Josep Camacho Grau, i ha passat per diferents escenaris com l'Aphònica de Banyoles, la Fira Mediterrània de Manresa o les sales Apolo, Clap o Stroika.

 

Activitats per a famílies i docents 

A més, el dimecres 14 de febrer a les 17.30 h, s'oferirà una proposta per als més menuts. Núria Clemares ens aproparà a l'obra de Salvador Espriu a través de la diversió i el joc amb l'espectacle familiar La Tereseta juga a Sinera. L'activitat està recomanada per a infants de 5 a 12 anys, tot i que els més petits també la gaudiran. 

Aquest any també s'oferirà un taller dirigit a professors d'educació infantil i primària guiat per Mariona Masgrau, professora de la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona en l'especialitat de didàctica de la llengua i la literatura. En aquest taller es proposaran diferents activitats per portar la poesia a les aules, i se centrarà en la poesia visual i l'obra de Joan Salvat-Papasseit, per recordar el centenari de la mort de l'escriptor. 

Totes les activitats tindran lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona i són gratuïtes amb reserva prèvia (obligatòria), que es pot fer en línia, al web de la Casa de Cultura (www.casadecultura.cat), o bé presencialment a la Secretaria, de dilluns a divendres de 9.30 a 17.30 h.