Notícies

Balanç de les accions emmarcades dins del PECT de la pedra seca a la Garriga d'Empordà

Foto : Fotografies: Consell Comarcal de l'Alt Empordà

La diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, ha participat en la taula rodona

Aquest matí ha tingut lloc la presentació del balanç de les accions emmarcades dins el projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) de la pedra seca a la Garriga d'Empordà. En l'acte hi han participat Míriam Lanero, diputada de Programes Europeus de la Diputació de Girona; Josep Maria Bernils, vicepresident del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, i Olga Sabater, cap de l'Àrea de Turisme del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

El projecte sobre la valoració del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d'Empordà s'ha dut a terme des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà amb el suport de la Diputació de Girona i dintre dels PECT «Girona, patrimoni actiu».

El projecte ha permès donar a conèixer i conservar el patrimoni de les construccions de pedra seca de la Garriga d'Empordà, un llegat viu i actiu que ha perdurat al llarg dels segles, a l'Alt Empordà, i que val la pena preservar. Es tracta d'un patrimoni comú arreu de la Mediterrània que ha esdevingut Patrimoni de la Humanitat.

Les construccions de pedra seca a l'Alt Empordà de la Garriga d'Empordà _formada pels municipis d'Avinyonet de Puigventós, Biure, Llers, Pont de Molins i Vilanant_ formen part del cor d'aquest important llegat arquitectònic, d'un gran valor històric i cultural. 

El PECT «Girona, patrimoni actiu» ha ajudat a recuperar, protegir i valorar el patrimoni arquitectònic, cultural, històric, immaterial i natural a la demarcació de Girona per generar valor econòmic, social, cultural, turístic i de coneixement amb un fort component innovador. Ha permès la recuperació i la posada en valor de l'excepcional patrimoni de la pedra seca, i s'ha donat valor i reactivat el patrimoni industrial per posar-lo a l'abast del públic, cosa que fa possible una millora en la dinàmica econòmica i social dels llocs on s'ha actuat. 

El projecte s'ha bastit a partir de vuit operacions, més una de coordinació i comunicació liderada per la Diputació de Girona. En concret, les operacions són:

  • Tècniques constructives tradicionals: pedra seca i volta catalana, de la Universitat de Girona.
  • Innovació per a la valoració econòmica, social i ecològica de la pedra seca, també de la Universitat de Girona.
  • TIC aplicada al patrimoni històric i cultural, de l'Ajuntament de Roses.
  • Naus de l'antiga estació del Carrilet: recuperació i TIC com a eina de dinamització turística, de l'Ajuntament d'Amer.
  • Recuperació i posada en valor social, cultural i turística del patrimoni industrial de l'antiga fàbrica Burés, de l'Ajuntament d'Anglès.
  • Reactivació del patrimoni industrial a Sant Joan de les Abadesses, de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.
  • Reactivació del patrimoni industrial al Ripollès, de la Unió Intersectorial d'Empreses del Ripollès. 
  • Valoració del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d'Empordà, del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

La diputada delegada de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero, ha destacat en la seva intervenció: «És amb les sinergies de totes les institucions púbiques i privades que es poden tirar endavant projectes com el vostre, que sota el paraigua del Consell Comarcal però amb la resta d'implicats poden donar a conèixer i protegir el vostre patrimoni de la pedra seca com a patrimoni comú». Així mateix, ha refermat el compromís de les institucions amb la preservació del patrimoni de la comarca i del territori gironí.