Notícies

Més de trenta alcaldes i càrrecs electes del Baix Ter assisteixen a la reunió del Consell Assessor del projecte «HidroNet Baix Ter» 

Foto : Més de trenta alcaldes i càrrecs electes del Baix Ter assisteixen a la reunió del Consell Assessor del projecte «Hidr

 

El projecte «HidroNet Baix Ter» és una estratègia de prevenció de les inundacions i de foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació en la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter. 

Aquest 10 de novembre de 2023, al Centre Cívic d'Ullà, s'ha dut a terme una reunió del Consell Assessor del projecte «HidroNet Baix Ter» a la qual han assistit més d'una trentena d'alcaldes i càrrecs electes del Baix Ter.

El projecte «HidroNet Baix Ter» és una estratègia de prevenció de les inundacions i de foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació en la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter. Té l'objectiu de replantejar el model actual de drenatge d'inundacions, basat en una evacuació ràpida d'aigua a través de canals pavimentats, i substituir-lo per un nou model basat en la creació i la interconnexió de zones de laminació per alentir progressivament el flux d'aigua i aprofitar-lo per recuperar aiguamolls i zones inundables antigues, actualment dessecades. 

Hi participen els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà, el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter i la Universitat de Girona, i el coordina la Diputació de Girona. El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

El Consell Assessor es reuneix anualment i està format per tots els socis del projecte i altres entitats d'interès del territori, concretament tots els ajuntaments del Baix Ter, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

La seva funció és traslladar els avenços destacats del projecte «HidroNet Baix Ter» assolits durant el seu primer any de vida, i recollir i incorporar altres punts de vista i les necessitats de la zona per tal que formin part d'un futur pla integral de gestió del risc d'inundació al Baix Ter.

La sessió ha estat inaugurada per l'alcalde d'Ullà, Josep López, i la diputada delegada del servei de Programes Europeus de la Diputació de Girona, Míriam Lanero. 

Durant la primera part, s'ha explicat el funcionament de les solucions basades en la natura (SbN), com són les superfícies de laminació multifuncionals en la gestió del risc d'inundacions petites però sovintejades, que, a banda de protegir la població, afavoreixen la biodiversitat amfíbia i la provisió de serveis ecosistèmics. Seguidament, s'ha parlat de la situació concreta a Gualta (rec del Molí), Torroella de Montgrí (conca del Ter Vell - l'Estartit) i Ullà (rec Madral), així com de les solucions a mida que s'hi estan plantejant. La segona part de la reunió ha ampliat el focus a tota la plana del Baix Ter. 

El responsable de la demarcació territorial de Girona de l'ACA, Àlex Rocas, ha explicat com funcionen les inundacions fluvials a les dues conques principals, el Ter i el Daró, i com les previsions teòriques realitzades s'han vist confirmades pels temporals Gloria i el de la diada de Sant Jordi. 

Del projecte «HidroNet Baix Ter», enfocat només a torrents locals i rieres menudes, se'n redactarà un pla integral de gestió del risc d'inundació al Baix Ter que recopilarà totes aquestes problemàtiques, així com propostes de solució basades en la natura (SbN) de tots els municipis de la plana, per poder començar a materialitzar un nou model de drenatge de les inundacions petites.

Aquesta reunió de coordinació d'esforços per abordar els reptes esmentats ha finalitzat amb una trobada informal dels assistents per acabar de debatre temes d'interès comú entre els participants.