Notícies

La Diputació presenta una àmplia varietat de cicles i cursos de divulgació a la Casa de Cultura de Girona per a aquesta tardor

Foto : La Diputació presenta una àmplia varietat de cicles i cursos de divulgació a la Casa de Cultura de Girona per a aques

INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació, inicia demà una nova edició del «Cicle Triangular» de fotografia

Experts en ciència, tecnologia, filosofia o divulgació de la llengua catalana participaran en les activitats de la Casa de Cultura al llarg d'aquests mesos

Enguany, com a principal novetat, es presenten els clubs, pensats com a espais per al coneixement compartit en grups reduïts 

Durant aquest mes de setembre, arrenquen els cicles i cursos de divulgació a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Hi participaran experts en àmbits tan variats com la ciència, la tecnologia, la filosofia, la fotografia o la divulgació de la llengua catalana. Abordaran algunes línies d'investigació i de recerca amb l'objectiu d'eixamplar el coneixement i generar debats sobre el món i el pensament contemporanis.

Com ja és tradició, es presenta la 22a edició del curs «Mapamundi. Claus de política internacional», amb Josep Martinoy. Després de deu anys, es vol continuar repassant l'actualitat, setmana a setmana, amb l'objectiu de proporcionar als alumnes el context polític, històric, social o geogràfic per entendre el món d'avui. El curs s'inicia el dilluns 18 de setembre, a les 19.30 h; tindrà una durada de dotze sessions i un cost de 80 euros per alumne.

El dimarts és el dia consagrat a la filosofia. Max Pérez i Alba Padrós, conductors del cicle, proposen que els assistents es posin unes ulleres per veure la filosofia del futur. El cicle «Futurs possibles. La filosofia de l'endemà» aborda la filosofia com un gènere d'anticipació i convida els assistents a explorar algunes de les incògnites del futur guiats pel pensament de filòsofs reconeguts. El cicle tindrà lloc del 19 de setembre al 28 de novembre, cada dimarts, a les 19.00 h.

Aquesta edició del cicle «Un espia a la butxaca. Ètica democràcia i noves tecnologies» vol explorar els límits de la intel·ligència artificial. Un tema a bastament tractat en l'últim any, però que continua generant dubtes entorn de qüestions com les seves aplicacions actuals i potencials, i els reptes ètics que s'hauran d'afrontar en un futur, segurament massa precipitadament. A més, es parlarà de microxips, robots en el context de guerra i xarxes socials. Tot això serà els dimecres, del 27 de setembre al 25 d'octubre (19.00 h).

El cicle Contemporàlia i Ciència arriba a la 24a edició. Està organitzat per la Càtedra Lluís Santaló d'Aplicacions de la Matemàtica de la Universitat de Girona, i enguany es dedicarà a la incertesa. En les conferències, es veurà com l'impacte de les nostres accions sobre la biosfera genera noves incerteses en el futur, com es gestiona la incertesa des d'un punt de vista cognitiu i com amb l'ajut de les matemàtiques i la modelització estadística podem fer prediccions dins la incertesa. Contemporàlia i Ciència tindrà lloc els dijous a les 19.30 h, del 28 de setembre al 26 d'octubre.

En el camp de l'educació, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona continua col·laborant amb les associacions de famílies d'alumnes de Girona en l'organització del cicle «Xerrades en família». Aquest semestre s'ofereixen dos tallers-xerrades. El primer, el dijous 19 d'octubre, de 18.30 a 20.30 h, abordarà el paper de les masculinitats en la paternitat i la criança. En el segon, el dimarts 12 de desembre, es recupera el taller-xerrada sobre sexualitat dirigit als infants de primària, amb Marina Castro, de 18.30 a 20.30 h. L'interès que suscita entre els pares i mares i la bona acollida que va tenir l'any passat duu a repetir aquest taller.

De cara al novembre, s'ha programat una segona edició del cicle sobre l'actualitat de la llengua catalana. El cicle, conduit per Maite Puigdevall, comptarà amb diverses persones que des dels seus àmbits treballen per l'enfortiment de l'ús de la llengua catalana. Es parlarà d'intel·ligència artificial i tecnologies del llenguatge, de la promoció del català en el camp de la música actual, dels influenciadors i d'assertivitat lingüística com a estratègia per enfortir l'ús social del català. Aquest cicle s'organitza amb l'assessorament i el suport dels Serveis Lingüístics de la Diputació de Girona i del Consorci per la Normalització Lingüística (Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya). Es podran seguir les xerrades els dimecres del 8 al 29 de novembre, a les 19.00 h, a la Casa de Cultura de Girona.

Finalment, el Grup de Recerca d'Anatomia Clínica, Embriologia i Neurociència (NEOMA) torna amb una nova edició del cicle «La tardor amb NEOMA». Aquesta edició es dedicarà a la salut mental des d'una perspectiva transversal, des de la ciència i, més concretament, la psiquiatria, fins a l'acompanyament i la integració de les persones afectades en els àmbits social i familiar. El cicle tindrà lloc els dijous, del 9 de novembre al 14 de desembre, a les 19.30 h.

Les activitats que formen part dels cicles de conferències són gratuïtes per a tots els assistents, però es recomana fer la inscripció a través del lloc web https://www.casadecultura.cat/ a fi que la Casa de Cultura pugui avisar les persones inscrites en cas de canvis o anul·lacions. 

 

Impuls als clubs de cultura i llengües estrangeres en formats reduïts

Com a novetats en el programa, enguany la Casa de Cultura de Girona ha incorporat els clubs. Són cursos regulars adreçats a grups reduïts de persones que volen adquirir coneixements o aprofundir sobre un tema en concret. Es proposa un club de cultura xinesa, que s'aproximarà al passat i al present d'aquesta civilització mil·lenària. Tindrà una periodicitat quinzenal, els dimarts de 19.00 a 20.30 h, del 10 d'octubre al 23 de gener, amb un cost de 40 euros. 
Així mateix, el club de cultura italiana pretén aprofundir en aquest país que basteix els fonaments de gran part de la cultura occidental i que acumula un extens patrimoni artístic i monumental, però també literari, cinematogràfic o gastronòmic. Les trobades seran setmanals, els dilluns de 19.00 a 20.30 h, del 9 d'octubre al 22 de gener, amb un cost de 80 euros.

A més a més, arran de la desaparició dels cursos d'idiomes, s'ofereixen els clubs de conversa amb llengua estrangera (anglès i francès),que tenen per objectiu que les persones que hi assisteixin mantinguin i millorin el nivell de conversa, adquireixin fluïdesa, incorporin vocabulari nou i noves construccions i expressions, etc. L'horari serà de 17.30 a 19.00 h. Els dimarts s'ofereixen els nivells mitjans i els dimecres els nivells superiors. El preu és de 80 euros per alumne i curs.

 

Els cercles, nous espais de coneixement 

D'altra banda, també s'han impulsat els cercles, que es configuren com a espais de coneixement compartit i horitzontal. Les temàtiques no les fixa la institució, sinó que són propulsades per persones amb inquietuds i interessos singulars. La Casa de Cultura de la Diputació de Girona fa una crida a persones que volen impulsar i compartir un projecte social, artístic, científic o tècnic i, d'acord amb les propostes rebudes la Casa de Cultura treballa per fer-les possible.

Les inscripcions i les matrícules es poden fer a través del lloc web de la Casa de Cultura https://www.casadecultura.cat/ o a la Secretaria, de dilluns a divendres, de 9.30 a 18 hores. Només s'accepta pagament amb targeta. 

 

El «Cicle triangular» d'INSPAI

Les activitats d'aquesta tardor a la Casa de Cultura de Girona arrencaran el dijous 14 de setembre amb la primera conferència del «Cicle triangular», organitzat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. Sota el títol «Dona, narració i memòria en la fotografia documental», l'objectiu d'enguany és divulgar la fotografia documental i les seves pràctiques a través de la mirada de les dones per reivindicar el seu paper en l'escena fotoperiodística actual.

Les fotògrafes i artistes Maria Contreras Coll (Barcelona, 1991) i Lurdes R. Basolí (Granollers, 1981) en seran les protagonistes. Parlaran de la seva feina, dels seus projectes artístics, del tractament dels temes que trien i de les dificultats a les quals s'enfronten quan desenvolupen els seus treballs per la seva condició feminista.

Maria Contreras Coll obrirà demà a la tarda, 14 de setembre (19.00 h), el cicle amb una conferència sota el títol «Les dones revisitant la religió». La fotògrafa documental és exploradora de National Geographic, Premi Nacional de Cultura de Catalunya i col·labora amb mitjans internacionals com The New York Times o Bloomberg.

El 28 de setembre (també a les 19.00 h) serà el torn de Lurdes R. Basolí, amb «De qui és la meva mirada?». Llicenciada en comunicació audiovisual per la Universitat Ramon Llull (2004) i amb un postgrau de fotoperiodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (2005), va ser la primera fotògrafa del país a guanyar el Premi Inge Morath, atorgat per l'Agència Magnum a fotògrafes menors de trenta anys.

El 21 de setembre (19.00 h), s'ha programat una visita guiada a l'exposició «Días eternos», d'Ana María Arévalo Gosen, coincidint que la Casa de Cultura acull una mostra d'una fotoperiodista premiada al Festival Visa pour l'Image del 2022. L'exposició de la fotoperiodista veneçolana Ana María Arévalo Gosen (Caracas, 1988) presenta una sèrie de fotografies sobre les condicions de vida de les dones a la presó a El Salvador i Guatemala entre 2017 i 2022.

El «Cicle triangular» d'enguany està coordinat per l'Associació Cultural La Volta i el fotoperiodista Javier Luengo.

Més informació i inscripcions a la web https://www.inspai.cat/inspai/ca/formacio/cicle-conferencies

Documentació