Notícies

El model d'ordenança reguladora dels procediments d'intervenció municipal en l'edificació i l'ús del sòl, a l'XI Seminari Ramon Masseguer

Foto : Fotografies: Eddy Kelele

S'hi analitza la utilitat d'una ordenança municipal en matèria d'intervenció urbanística

Aquest matí, el diputat de Promoció Econòmica, en funcions, Jordi Camps, ha presentat la tercera sessió de l'XI Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, d'aquest any 2023, que ha estat centrada en el model d'ordenança reguladora dels procediments d'intervenció municipal en l'edificació i l'ús del sòl.

El Seminari d'Actualització Jurídica i Dret Local és un espai on els assistents troben nous coneixements i les darreres actualitzacions legals i jurisprudencials que afecten les corporacions i ens locals. Un espai de formació, en definitiva, que permet estar al dia i que alhora dona eines per facilitar la tasca diària dels professionals. 

A la sessió d'avui, la ponent, Trini Capdevila, cap dels Serveis Jurídics de l'Ajuntament de Santpedor, ha tractat sobre la utilitat d'una ordenança municipal en matèria d'intervenció urbanística; ha analitzat alguns models d'ordenances vigents, per comprovar els diferents plantejaments i els pros i contres que pot tenir la legislació, i ha proposat els continguts que hauria de tenir una ordenança i l'encaix amb la normativa urbanística general. Uns temes de gran interès per al personal que gestiona aquests assumptes als ajuntaments de la demarcació de Girona.

Finalment hi ha hagut un debat sobre la intervenció urbanística entre els participants, secretaris, interventors i tècnics municipals de l'Administració local i la ponent, Trini Capdevila.

L'XI Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local està organitzat per la Diputació de Girona. Consta de sis sessions, que fan especial èmfasi en les darreres modificacions legals i jurisprudencials que afecten les entitats locals.

Queden encara tres sessions més, de temàtiques variades, que es reprendran després de l'estiu:

  • «Ordenances fiscals municipals i recaptació» (29 de setembre). 
  • «Escenaris de confusió entre convenis, contractes i subvencions. Aspectes pràctics». «Encàrrecs a mitjans propis. Elements i requisits per no ser una ficció» (27 d'octubre). 
  • «Novetats legislatives en habitatges i la seva incidència en el món local». «Els habitatges d'ús turístic. Regulació i límits d'intervenció». «La Tramitació dels habitatges d'ús turístic». (24 de novembre).

Convé recordar que la Diputació de Girona, organitzadora de l'esdeveniment, va decidir incorporar el nom de Ramon Massaguer a la denominació oficial del Seminari a partir de la desena edició, com a homenatge al mestratge jurídic municipal de qui va ser secretari general de la corporació entre el juliol de 1984 i el juny de 1989. 

Les primeres vuit edicions del Seminari les va organitzar XALOC, però des del 2022 l'organitza la Diputació de Girona, després d'integrar a la corporació el departament de formació de XALOC.