Notícies

La Diputació ofereix aquest curs quasi 600 activitats per acostar el patrimoni cultural i natural a les escoles gironines

Foto : La Diputació ofereix aquest curs quasi 600 activitats per acostar el patrimoni cultural i natural a les escoles giron

Estan incloses en els Programes Pedagògics («Indika», «Identitats, arrels i tradicions», «Del mar als cims» i «Tallers ambientals»), promoguts pels serveis de Cooperació Cultural i Medi Ambient de la corporació

Les propostes, que ja tenen obertes les inscripcions, estan repartides arreu de la demarcació i estan organitzades per entitats especialitzades

Coincidint amb l'inici del curs escolar 2021-2022, la Diputació de Girona ha activat la seva oferta d'activitats pedagògiques i d'educació ambiental destinades als centres educatius de la demarcació. Enguany, s'hi han programat 597 activitats, que estan gestionades i coordinades pels serveis de Cooperació Cultural i Medi Ambient de la corporació.

L'oferta de programes pedagògics s'estructura en quatre grans blocs («Indika», «Identitats, arrels i tradicions», «Del mar als cims» i «Tallers ambientals») i es reparteix arreu de les comarques gironines. Les activitats, organitzades per entitats i/o associacions especialitzades -enguany, n'hi ha setanta d'implicades-, promouen el contacte amb el patrimoni cultural i natural per reforçar els valors de consciència i identitat cultural. 

  • «Indika» materialitza l'aproximació dels escolars als centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni i contribueix a la seva formació en l'àmbit del patrimoni cultural. 
  • «Identitats, arrels i tradicions» apropa als centres educatius les activitats desenvolupades per entitats i associacions de cultura popular i tradicional catalana de la demarcació.
  • «Del mar als cims» proposa activitats que impliquen sortides al medi o visites a museus i centres d'interpretació. Les activitats tenen com a finalitat promoure el coneixement dels valors dels nostres espais naturals amb el guiatge de professionals qualificats.
  • Els «Tallers ambientals» ofereixen tallers actius adreçats a les escoles o ajuntaments per facilitar la formació i la conscienciació en relació amb l'emergència climàtica i la crisi de biodiversitat.

La Diputació de Girona aporta aquest curs 317.400 euros als quatre programes i assumirà el 70 % del cost de les activitats. Tota l'oferta dels Programes Pedagògics es troba al portal de recursos pedagògics i educatius, i les inscripcions per als centres educatius de les comarques gironines ja estan obertes. 

La Diputació de Girona aposta pels Programes Pedagògics amb la finalitat de promocionar la cultura i la natura a les aules de les comarques gironines. Durant el curs passat, un total de 45.132 alumnes van participar en alguna de les activitats proposades. 

En paral·lel, continuen actius els recursos pedagògics en línia per a alumnes i personal docent de la demarcació, que es van posar en funcionament a principi d'aquest 2021 per donar resposta als confinaments i les limitacions de mobilitat durant el curs passat arran de la COVID-19. Són continguts virtuals gratuïts, complementaris als que s'ofereixen en els programes «Indika», «Identitats, arrels i tradicions» i «Del mar als cims», i es poden trobar en l'enllaç següent: https://www.ddgi.cat/recursosPedagogics/faces/cat/recursoseducatiusenlinia/introduccio.xhtml.

El concurs «Això pinta bé»

En el marc dels Programes Pedagògics, ja està oberta també la novena edició del concurs de pintura i relat «Això pinta bé». Hi poden participar aquells centres educatius que hagin realitzat alguna activitat dels programes «Indika» i «Del mar als cims», i la voluntat és consolidar el treball i la reflexió posterior de l'activitat a l'aula. 

El concurs s'estructura en dues modalitats. Per una part, el concurs artístic, en el qual poden participar alumnes d'educació infantil i primària. Es guardonaran dues classes per categoria i per programa educatiu, amb premis de 600 i 300 euros. Per l'altra, el de relats, dirigit exclusivament a l'alumnat de secundària, batxillerat i cicles formatius. Hi ha una categoria per a alumnes de primer a tercer d'ESO i una altra per a quart d'ESO, batxillerat i cicles formatius. Les classes guanyadores en cada categoria i programa educatiu obtindran 600 euros. 

Durant el curs passat (2020-2021), s'hi van presentar un total de 57 treballs (29 del programa «Indika» i 28 del programa «Del mar als cims») de 26 escoles de la demarcació. 

Relats que pinten bé (2019-2020)

D'altra banda, el Servei de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona té previst distribuir en els propers dies per tots els centres educatius de la demarcació l'exemplar físic del llibre Relats que pinten bé (2019-2020). En paral·lel, també es penjarà en el lloc web dels Programes Pedagògics de la corporació l'exemplar en format PDF, així com els vídeos dels relats amb subtitulació per a persones sordes i interpretació en llengua de signes catalana.

Documentació