Notícies

La Diputació destina 390.000 euros en ajuts a actuacions de prevenció d'incendis forestals i de gestió forestal sostenible

Foto : La Diputació destina 390.000 euros en ajuts a actuacions de prevenció d'incendis forestals i de gestió forestal soste

La Junta de Govern ha resolt quatre línies de subvencions del Servei de Medi Ambient dirigides a ajuntaments, agrupacions de defensa forestal (ADF) i associacions de propietaris forestals de les comarques gironines

La Diputació de Girona ha acordat destinar 390.000 euros aquest 2021 a actuacions en matèria de gestió forestal i prevenció d'incendis forestals. La Junta de Govern de l'organisme ha resolt concedir quatre línies de subvencions que han de servir a ajuntaments, agrupacions de defensa forestal (ADF) i associacions de propietaris forestals de la demarcació per millorar la seguretat i la resiliència del territori al foc, adaptar les masses forestals al canvi climàtic, conservar els boscos madurs i fomentar la gestió forestal sostenible. 

Trenta-dos municipis de la demarcació es beneficiaran de la primera línia d'ajuts, adreçada als ajuntaments per a la gestió forestal sostenible i per a tractaments silvícoles de millora. En total, rebran 120.763,46 euros, que equivalen al 75 % del cost total subvencionable. Els beneficiaris es troben repartits en sis comarques, però es tracta principalment de poblacions properes al Pirineu. Són els següents:

  • El Baix Empordà: la Tallada d'Empordà, Torroella de Montgrí i entitat municipal descentralitzada de l'Estartit.
  • La Cerdanya: Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Meranges, Puigcerdà i Urús. 
  • El Gironès: Sant Julià de Ramis.
  • La Garrotxa: la Vall d'en Bas, les Preses, Sales de Llierca i Santa Pau.
  • La Selva: la Cellera de Ter i Tossa de Mar. 
  • El Ripollès: Campdevànol, Campelles, Gombrèn, Llanars, Molló, Ogassa, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases, Toses, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter.

En una altra línia d'ajuts, la Diputació de Girona també ha donat suport específicament als ajuntaments de menys de 1.000 habitants en matèria de prevenció d'incendis forestals. Enguany, es finançaran 70.800,68 euros, el 75 % del cost total subvencionable, per a treballs de manteniment de franges de protecció perimetrals, zones verdes i parcel·les interiors en dinou municipis gironins. Principalment, pertanyen a la comarca de l'Alt Empordà (Espolla, el Port de la Selva, Capmany, Agullana, Pau, Pont de Molins, Cabanelles, Cistella i Terrades). També n'hi ha del Gironès (Sant Martí de Llémena, Canet d'Adri, Campllong i Aiguaviva), la Selva (Sant Feliu de Buixalleu i Massanes), el Pla de l'Estany (Palol de Revardit i Esponellà), la Garrotxa (Mieres) i el Ripollès (Setcases). 

Col·laboració amb les ADF
Les ADF, així com les associacions i federacions d'ADF, són les beneficiàries d'una tercera línia de subvencions que permet portar a terme sobretot tasques d'arranjament i millora en maquinària i camins. S'hi destinaran 183.435,86 euros, també el 75 % del cost total subvencionable. Aquests diners serviran per realitzar 68 actuacions d'inversió i/o manteniment arreu de les comarques gironines (detallades en el document adjunt).

Finalment, la Diputació de Girona també aporta 15.000 euros en total per a l'Associació de Gestors Forestals de les Gavarres, l'Associació de Propietaris de Boscos de Celrà, l'Associació de Propietaris del Montseny, l'Associació de Propietaris Forestals de l'Alt Empordà (APFAE), l'Associació de Propietaris Forestals de Santa Pau i l'Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon. Els dona suport subvencionant, com a màxim, la meitat dels seus projectes de foment de la gestió forestal conjunta.