Notícies

El president Miquel Noguer, en la formalització del conveni per completar el desplegament de la Finestreta única empresarial arreu del territori

Foto : El president Miquel Noguer, en la formalització del conveni per completar el desplegament de la Finestreta única empr

El conveni permetrà implementar la Llei de facilitació de l'activitat econòmica, que suposarà un estalvi de 38 milions d'euros anual a autònoms i empreses

La Diputació de Girona juntament amb les altres diputacions catalanes, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i el Consorci d'Administració Oberta de Catalunya han formalitzat avui un conveni de col·laboració per completar el desplegament de la Finestreta única empresarial (FUE) arreu del territori, que ja és operativa a tot Catalunya.

En l'acte de signatura, presidit pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, hi ha participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer i Planas; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó i Sans; la diputada presidenta delegada de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor Cantador; el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert i Bernaus; la gerent del Consorci AOC, Àstrid Desset i Desset, i el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni i Cuadrado. En representació del món local, han subscrit el conveni el vicepresident de l'ACM, Josep Caparrós, i la presidenta de l'FMC, Olga Arnau i Sanabra.

El desplegament de la FUE beneficia els més de 650.000 autònoms i empreses de Catalunya, que podran gestionar de manera integral i unificada els seus tràmits per via telemàtica o amb el suport de la Xarxa d'Oficines de Gestió Empresarial. Amb la incorporació de Barcelona, la FUE ja és present al 97 % dels municipis i ofereix servei al 95 % de la població.

El conveni permetrà implementar la Llei de facilitació de l'activitat econòmica, que suposarà un estalvi de 38 milions d'euros anual a autònoms i empreses


Objectiu de futur de la FUE

L'objectiu de la FUE és donar compliment a la Llei de facilitació de l'activitat econòmica, que suposarà un estalvi de 38 milions/any a empreses i autònoms

A més de formalitzar la incorporació de l'Ajuntament de Barcelona, es proposa estrènyer la col·laboració de totes les administracions i institucions signants per fer evolucionar el model de la FUE en la línia que es preveu en la Llei 18/2020, de facilitació de l'activitat econòmica, impulsant els canvis organitzatius necessaris i l'adaptació de les plataformes tecnològiques. En els propers quatre anys, treballaran conjuntament per assolir els objectius específics següents:

  • Relació digital per defecte: aconseguir que la tramitació i els serveis administratius a disposició d'autònoms i empreses siguin digitals per defecte.
  • Canal Empresa com a únic portal: aconseguir que la informació per a l'activitat d'autònoms i empreses estigui unificada en un únic portal electrònic.
  • Desplegament del model evolucionat de la FUE al món local. Concretament:
    • Connexió de les àrees privades de les diferents administracions amb la del Canal Empresa.
    • Actualització del Directori d'empreses, establiments i registres.
    • Impuls de l'estandarització de les dades per fer possible la dada única, la interoperabilitat entre sistemes i organismes i la tramitació unificada.
    • Incorporació de l'identificador únic de l'establiment als expedients per garantir a l'autònom o empresari una visió integral de la seva empresa.

Es calcula que la reducció dels tràmits, la major transparència, la simplicitat dels procediments i l'eliminació del temps d'espera per iniciar l'activitat empresarial comportaran una reducció estimada de costos de 38,4 milions d'euros l'any a empresaris i autònoms, un cop la Llei estigui totalment desplegada.

De forma detallada, la simplificació del règim d'intervenció permet un estalvi de 26 milions d'euros i l'establiment de la relació digital per defecte, 4,2 milions, gràcies a l'aplicació del principi d'aportació de dades una única vegada. Així mateix, l'aplicació de l'administració digital comporta un estalvi de 8,2 milions d'euros.