Notícies

El Ple de la Diputació de Girona aprova una moció de suport a l'amnistia

Foto : El Ple de la Diputació de Girona aprova una moció de suport a l'amnistia

Ha obtingut el suport dels 23 representants dels grups de Junts per Catalunya, ERC, CUP, Independents de la Selva i Tots per l'Empordà, i els vots en contra dels quatre del PSC

També es dona llum verda per unanimitat a les bases d'un nou concurs anual de novel·la gràfica en llengua catalana, amb el nom de Llamps i Tintes!

El Ple de la Diputació de Girona, que ha tingut lloc aquest migdia, ha aprovat una moció de suport a l'amnistia amb els vots favorables dels grups de Junts per Catalunya, ERC, CUP, Independents de la Selva i Tots per l'Empordà. La proposta, impulsada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i adreçada als ens locals del territori, ha rebut el vot contrari del PSC.

La moció declara que «el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal. La llibertat d'expressió, de reunió i manifestació, de participació política per mitjà de l'elecció de representants o per l'expressió directa d'una decisió, constitueixen mecanismes bàsics i essencials d'una societat democràtica». 

En aquest sentit, reclama l'aprovació «per part de les Corts espanyoles d'una llei d'amnistia que, sense renunciar a l'exercici dels drets vulnerats, inclòs el dret d'autodeterminació, comporti l'extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots els actes i l'expressió d'unes idees, sentiments o símbols amb intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa realitzats des de l'1 de gener de 2013 fins al moment de l'entrada en vigor de la llei d'amnistia».

També demana la posada en llibertat immediata dels presos i preses polítics, així com que es reparin els danys causats a les persones represaliades, a les seves famílies i als col·lectius dels quals formen part. Finalment, la moció fa «una crida a la societat catalana i al teixit associatiu municipal a mobilitzar-se i a donar suport a una amnistia que permeti l'alliberament de les preses i presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de totes les causes obertes per aquests motius, i a encoratjar tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d'un acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics». 

Nou concurs de novel·la gràfica

El Ple ha donat llum verda per unanimitat a les bases reguladores d'un nou concurs anual de novel·la gràfica en llengua catalana. Llamps i Tintes! pretén incentivar la creació en aquest àmbit i oferir als autors i autores d'aquest gènere (guionistes i dibuixants) l'oportunitat de publicar les seves obres. 

Si bé la major part de les obres de novel·la gràfica i còmic produïdes a tot l'Estat espanyol s'editen a Catalunya, la producció editorial d'aquesta tipus d'obres en català és molt minoritària i les poques que s'editen estan orientades majoritàriament al públic infantil i a l'àmbit educatiu. Es tracta, doncs, d'un projecte innovador, que pot acostar la cultura gironina a un públic molt ampli i transversal, sobretot al més jove i als col·lectius que tenen més dificultats per accedir a la cultura.

Més enllà de la qualitat artística del dibuix o la qualitat del guió, es valorarà en els projectes la relació amb personatges, escenaris o episodis de la història, real o imaginària, de les comarques gironines, o que s'adaptin al còmic obres d'escriptors o escriptores gironins. La valoració dels treballs anirà a càrrec del Consell Assessor de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona i el projecte guanyador passarà a formar part de la col·lecció «Llamps i Tintes!», una nova línia editorial que la Diputació ha impulsat amb l'objectiu de contribuir a normalitzar l'edició de novel·la gràfica en llengua catalana.