Guies de Projectes de Territori: política regional 2014-202 i fons Next Generation

El Pla de recuperació per Europa, Next Generation EU, acordat de manera unànime pels 27 estats membres que formen part de la Unió Europea és, avui, un exercici sense precedents de responsabilitat i solidaritat. Esdevé una oportunitat única de sortir reforçats de la pandèmia, transformar les nostres economies i societats i dissenyar una Europa que funcioni per a tothom. Alhora, els Next Generation EU representen una decisió històrica d'assumir un endeutament col·lectiu a llarg termini i reforcen l'estat de dret, per bé que els estats venen condicionats a garantir-lo i a realitzar tot un seguit de reformes estructurals per a la recepció d'aquests fons.

En l'àmbit nacional, el Pla de recuperació per Europa s'ha traduït, principalment, en l'adopció del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern espanyol, un pla per canalitzar reformes i inversions i mobilitzar l'arribada d'ajudes i crèdits per valor de 160.000 milions d'euros en el període 2021-2026, més del 12 % del PIB d'Espanya.

Avui, a l'equador, des d'Europe Direct Girona i des de la Diputació de Girona ens plantegem l'impacte d'aquest pla en el nostre territori. Si, per una banda, constatem que les dinàmiques de treball internes d'administracions locals, universitat, tercer sector i empreses han estat sacsejades i els fons Next Generation els han apressat a córrer, a voltes, a contracorrent; per l'altra, també, observem que el territori gironí s'ha bolcat en la presentació de propostes. Des de la demarcació de Girona, es toquen totes les temàtiques que són claus per a una volguda transformació: transició verda, cohesió social i territorial, salut i resiliència, creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu o digitalització. Totes elles empenyen a millorar la qualitat de vida de l'actual i de la propera generació. En aquesta guia, hem seleccionat 10 projectes del territori gironí que han rebut finançament del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern espanyol i que contribueixen a cada temàtica esmentada, fan visible un esforç col·lectiu i, en definitiva, ens permeten conèixer, cooperar i créixer.

Servei responsable

Servei de Programes Europeus

Documentació