Notícies

El CILMA renova el lloc web i hi habilita dos espais nous, de compra de proximitat i de recursos pedagògics en línia

Foto : El CILMA renova el lloc web i hi habilita dos espais nous, de compra de proximitat i de recursos pedagògics en línia<

La Diputació de Girona ha actualitzat el lloc web del Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona (CILMA) amb l'objectiu de generar la informació d'una manera més àgil i dinàmica i potenciar-lo com un espai referent en el desenvolupament sostenible en l'àmbit local a la demarcació. La presentació d'aquesta renovació del portal (www.cilma.cat) coincideix amb la celebració avui, divendres 5 de juny, del Dia Mundial del Medi Ambient.

El nou lloc web manté el gruix d'apartats de què ja disposava. Entre d'altres, el d'actualitat, amb notícies relacionades amb el medi ambient i la gestió municipal; el d'àmbits d'actuació, en què el CILMA pot oferir suport i assessorament als ens locals; el d'agenda, amb els actes i activitats rellevants en matèria de medi ambient, i el de recursos, d'interès per als ens locals, que ofereix documents i informes obtinguts per la Diputació de Girona i el CILMA en matèria mediambiental, publicacions, legislació i campanyes de sensibilització ambiental.

En aquest últim apartat, i com a novetat, s'hi han incorporat dos espais nous, el de compra de proximitat i el de recursos pedagògics en línia.

El de compra de proximitat ofereix informació de productors de les comarques gironines que venen productes de pagès i també accés a portals de diferents gremis, cooperatives, associacions o administracions públiques. L'objectiu no és cap altre que facilitar l'accés al producte local i mantenir els llocs de treball dels petits productors. I és que la producció i el consum responsables asseguren la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments.

La diputada de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Anna Barnadas, ha subratllat «la necessitat d'una alimentació sana i sostenible, sense grans transports que provoquin emissions de CO2 innecessàries». I ha afegit: «Hem de mantenir la població en zones rurals i donar valor a les feines agroalimentàries. La ramaderia extensiva genera una carn excel·lent i alhora les pastures fan que augmenti la biodiversitat del nostre àmbit rural i ens ajuden en la prevenció d'incendis».

Les compres es poden fer directament a cada productor o, en alguns casos, a través de portals de compra en línia, que agrupen els productes per categories.

Per la seva part, l'espai de recursos pedagògics en línia busca fomentar tasques educatives a distància destinades a la ciutadania en general i, en particular, als alumnes de diferents edats, sobretot quan els centres escolars estan tancats. El recull de recursos pedagògics que es faciliten provenen de diferents administracions públiques, universitats i entitats d'educació ambiental.

«L'educació ambiental és l'eix transversal més important per adaptar-nos al moment d'emergència climàtica en què ens trobem immersos i mitigar-ne els efectes. Per això, arran de la pandèmia que vivim, és molt important dotar els professionals de l'educació ambiental i també els centres educatius d'una borsa de materials d'educació ambiental», ha detallat la diputada de Medi Ambient, que ha afegit: «Aquesta crisi sanitària ens impedeix les clàssiques sortides amb grups de joves o adults al medi natural, però els formats digitals ens ajuden a seguir treballant els eixos principals: l'ambiental, la preservació del patrimoni natural, el cicle de l'aigua, l'energia renovable, el triatge de residus o l'agricultura i la ramaderia sostenibles, amb materials a l'abast de tothom en format digital».

En aquesta línia, Anna Barnadas ha explicat: «En el web, fem un recull de nombrosos materials per a totes les edats i de tots els eixos ambientals que esperem que serveixin a les escoles i instituts del territori, als casals d'estiu i també als casals de gent gran. Perquè l'educació ambiental és transversal tant en continguts com en edats».

Creat el 1999, el CILMA continua exercint les seves funcions des d'aquest 2020 com un òrgan consultiu i assessor adscrit al Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona.