Notícies

El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona organitza un maridatge entre la lectura i el vi

Foto : El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona organitza un maridatge entre la lectura i el vi

El divendres 18 de febrer s’inaugura, a la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella, un nou projecte impulsat pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona: «Vinoteca: maridatge entre la lectura i el vi».

Es tracta d’una trobada de grup de lectura durant la qual, a banda de debatre sobre determinats textos i comentar-los, els participants podran gaudir d'una degustació de vins maridats amb els esmentats textos, de manera que vi i literatura evoquin sensacions similars i es potenciïn mútuament.

La idea va sorgir d’un article de Miquel Martín publicat el 21 de novembre al Diari de Girona en què, amb el títol «Llibres i vins», es proposava "maridatges entre la lectura i el vi". La proposta va ser ben rebuda pel grup de treball Llibres i Companyia, que s’encarrega de coordinar la programació estable de clubs de lectura a les biblioteques públiques de les comarques gironines, i es va decidir fer un pas més i afegir el vi a aquest tipus de trobada. L’objectiu és difondre coneixement sobre enologia i literatura de manera original.

El maridatge que tindrà lloc el proper divendres 18 de febrer a la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella comptarà amb la presència de l’escriptor Miquel Martín, l’actriu Olga Cercós, el sommelier Xevi Morera, d’Empordàlia, i un selecte grup d’usuaris amb una gran tradició en tertúlies literàries i activitats culturals i gastronòmiques.

Es té previst que després d’aquesta primera trobada de maridatge entre la lectura i el vi, l’experiència es repeteixi a altres biblioteques gironines que tenen grups de lectura.

Llibres i Companyia. Grups de lectura de les comarques gironines
El grup de treball Llibres i Companyia del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona és el coordinador dels grups de lectura de les comarques gironines. Es tracta d’un espai estable de trobada entre lectors associat a diferents biblioteques públiques de les comarques gironines.

Durant cada trobada (que acostuma a ser mensual), s’escull una lectura, normalment una novel·la, i la biblioteca facilita el préstec d’un exemplar a cada participant. El dia de la trobada es comenta i es debat la lectura, s’intercanvien materials complementaris (informació sobre l’obra i l’autor, guia bibliogràfica, anècdotes, etc.) i s’informa sobre el llibre de la propera sessió.

Aquesta és una activitat oberta a tothom. S’hi pot participar com a oient, sense l’obligació d’intervenir-hi, conèixer el llibre sencer o llegir en veu alta. Fins i tot en alguna ocasió els mateixos autors del llibre que es comenta formen part del grup de lectura, com la Núria Esponellà, que presentà Rere els murs.

En total, a les comarques gironines hi ha 43 biblioteques que disposen de grups de lectura. N’hi ha algunes que acullen més d’un grup (infantil, d’adults o de temàtica especialitzada), i alguns grups de lectura també organitzen activitats culturals complementàries. Es calcula que el 2010 es van dur a terme només a les biblioteques públiques de les comarques de Girona unes 475 trobades que van implicar la participació de 7.000 lectors.

Dia: Divendres, 18 de febrer de 2011
Hora: 20.00 h
Lloc: Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia
C/ Llibertat, 6, Caldes de Malavella
Ponents: Miquel Martín, escriptor; Olga Cercós, actriu; Xevi Morera, sommelier d’Empordàlia

 

Més informació: