Notícies

Una obra que apel·la al teatre com a distracció de l'horror al camp de concentració de Theresienstadt obre la vintena edició del FITAG

Foto : Foto: Miquel Millan

L'espectacle s'ha pogut seguir en directe des de l'enllaç: http://ventdelnord.tv/tvgirona i per l'app de TV Girona

L'aforament ha estat de només 300 persones, les entrades es varen esgotar immediatament

Aquesta vintena edició aporta cultura i esperança adaptant-se als condicionants que marquin les autoritats sanitàries per la COVID-19

Avui, dimarts 25 d'agost, a les 21 hores, el FITAG (Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona) ha aixecat el teló de la vintena edició amb l'espectacle Theresienstadt a les escales de la catedral de Girona.

Theresienstadt és un musical que narra com el teatre ajuda un grup de jueus a evadir-se de l'horror dels camps nazis. La coordinació de l'obra ha estat a càrrec de Cràdula Teatre i de Cor Preludi, i hi han participat actors de més d'una desena de companyies de teatre amateur de les comarques gironines: Cràdula Teatre (Cassà de la Selva). Cor Preludi (Girona), El Finestral Teatre (Castell - Platja d'Aro), El Safareig Teatre (Salt), Grup de Teatre Cassanenc (Cassà de la Selva), Grup de Teatre Can Sagrera (Vilobí d'Onyar), La Faràndula (Llagostera), La Totxana (Vilafant), Primera Fila (Girona), Sol Solet (Campdevànol), Teatral Muekka (Lloret de Mar), Teatrequatre (Figueres) i Tocat'S (Llagostera). Hi han col·laborat la Casa de Cultura, l'Ajuntament de Sant Gregori, BTM i el Capítol de la Catedral de Girona.

Martí Peraferrer, director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), ha estat l'encarregat de fer-ne la presentació, a la qual han assistit nombroses autoritats com Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona; Glòria Planas, regidora de l'Ajuntament de Girona, i Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, entre d'altres.

El director del festival, Martí Peraferrer, ha destacat: «Ho hem aconseguit, hem fet realitat la vintena edició del festival, que és històrica. La família del FITAG som una flama encesa per defensar el teatre, sobretot aquest any, en què hem hagut de lluitar més que mai per fer-lo possible. Gràcies a tots».

D'altra banda, Jordi Camps, diputat de la Diputació de Girona, ha fet esment de la situació complicada d'aquest 2020, que «ha posat a prova la nostra salut però també ens hi ha posat en els àmbits econòmic i turístic, però sobretot en el cultural. La cultura ha quedat tocada, però des de Diputació de Girona no es va tenir cap dubte de seguir apostant pel FITAG, que representa molt per a la nostra demarcació. Teniu tot el nostre suport». Camps ha finalitzat la seva intervenció donant les gràcies als ajuntaments participants «i també a tots els espectadors, que fan que el teatre amateur sigui una realitat ben viva a casa nostra».

Per la seva banda, Carme Renedo, directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, ha agraït a les companyies i els actors «acompanyar-nos i compartir la vostra experiència, la vostra vocació i ofici i presentar-nos el fruit del vostre treball. Malgrat la pandèmia de la COVID 19, no us heu desanimat i heu vingut al festival».

Finalment, M. Àngels Planas, alcaldessa accidental de Girona, ha refermat que el FITAG «reforça la capitalitat d'un projecte cultural, un teatre de base que dona importància a les relacions de proximitat. En aquests moments complicats per a la cultura cal cuidar allò més proper i donar suport al territori: apostar pels nostres creatius culturals i donar-los oportunitats. El FITAG no s'ha hagut de reinventar perquè ja potencia el teatre local teixint xarxes entre les companyies de teatre amateur i donant recorregut a la feina que estan fent».

Al final de la representació hi ha hagut un recordatori pels pioners del FITAG, els qui varen iniciar el festival ja fa més de vint anys: Dani Sancho, Jep Sánchez, Sylvana Gross-Melzer i Pere Sánchez, cap de l'Oficina de Difusió de la Diputació de Girona.

Un cop finalitzat l'acte, el director del FITAG ha cridat cadascun dels setze grups que hi participaven per presentar-los i fotografiar-se amb les autoritats.

Per tal que la manca d'aforament no fos un problema a causa de les mesures preses per la COVID-19, l'espectacle inaugural s'ha retransmès en directe per TV Girona. Els ciutadans han pogut seguir-lo a les xarxes socials mitjançant l'enllaç: http://ventdelnord.tv/tvgirona i també per l'app de TV Girona.

Aquesta nit també ha tingut lloc la representació de Siempre la misma historia, de la companyia extremenya La Burla Teatro, a l'espai FITAG de Nits, al pati de la Casa de Cultura. Es tracta d'una seqüència de tres monòlegs que constitueixen un cant a la llibertat còmic i grotesc a partir de l'adaptació de textos del dramaturg italià Dario Fo.

El FITAG  té lloc des d'avui, dimarts 25, fins dissabte, 29 d'agost, i durant aquests dies un total de vint-i-set companyies representaran més de trenta espectacles a Girona i sis espectacles més a Sant Gregori, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Pere Pescador, Vidreres i Llançà, dintre del FITAG Municipis.

Enguany el FITAG s'emplaça en diferents espais de la ciutat de Girona: les escales de la catedral, la Casa de Cultura, el pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, el Centre Cultural La Mercè, el Teatre Municipal i la Sala La Planeta.

Pel que fa al FITAG als Barris, s'ha convertit en un seguit de representacions als aparadors d'algunes botigues de la ciutat de Girona dins el projecte «Girona pren vida». Aquests aparadors, amb la complicitat dels botiguers, esdevenen miniescenaris d'aquesta programació.

El FITAG de Nits, de teatre i cabaret, té lloc de dimecres a dissabte amb una proposta nocturna, distesa i agradable, al pati de la Casa de Cultura, dintre d'un espai escènic informal i desenfadat. Així mateix, com cada any, el festival continuarà apostant per les propostes escèniques de FITAG El Galliner, divendres i dissabte, amb quatre representacions teatrals.