
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat en la inauguració, que ha tingut lloc aquest matí a Figueres
La rehabilitació i museïtzació de l'espai ha costat uns tres milions d'euros i ha comptat amb la col·laboració econòmica de la corporació
Després de gairebé trenta anys d'esforç de l'Ajuntament de Figueres i el suport d'institucions com la Diputació de Girona, la casa on va néixer i viure el pintor Salvador Dalí durant els primers anys d'infantesa ha obert avui les seves portes, al número 6 del carrer Monturiol de la capital alt-empordanesa. Ho ha fet amb una inauguració que ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.
També han assistit a l'acte l'alcalde de Figueres i diputat, Jordi Masquef; la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga; la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez; el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Agustí Badosa, i exalcaldes de Figueres, entre d'altres.
La Casa Natal Salvador Dalí esdevé el primer equipament cultural d'iniciativa pública que permetrà mostrar la figura del geni des dels seus inicis, i des d'una vessant íntima i personal, i alhora contextualitzar la Figueres de principis del segle XX.
Els visitants podran descobrir en un viatge completament immersiu la vida i el llegat artístic de Salvador Dalí, des del seu naixement l'11 de maig del 1904 fins als seus últims dies. Així, aquest equipament complementa la visita als espais dalinians, on s'exposa bona part de la seva obra.
«L'excel·lent treball de museïtzació que s'hi ha portat a terme quasi aconsegueix que les parets parlin. La visita ens descobreix aspectes, inèdits per a la gran majoria de persones, de la vida de Dalí», ha dit el president de la Diputació, Miquel Noguer, que hi ha afegit: «Aquest espai, a banda de ser un nou focus d'atracció turística per a Figueres, certifica el privilegi que tenim de veure néixer i créixer tants talents extraordinaris al nostre territori».
Les actuacions, que han estat impulsades per l'Ajuntament de Figueres, han rebut la col·laboració de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europa, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER.
El projecte museístic
En aquest edifici modernista de 1898, dissenyat per l'arquitecte Josep Azemar, va viure Salvador Dalí fins als vuit anys, moment en què la família es va traslladar a una altra casa propera, a la plaça de la Palmera, on el pintor va passar la seva etapa de joventut i adolescència.
La transcendència dels primers anys de vida familiar en la personalitat de Dalí està àmpliament documentada, i aquesta personalitat està lligada al seu art, com s'explica durant la visita. Una visita que permet aprofundir en la relació conflictiva amb el pare, que l'acabarà desheretant i expulsant de casa; amb la mare, que mor quan el pintor només tenia setze anys, i amb la seva germana Anna Maria, quatre anys menor que ell, amb qui va mantenir una estreta relació fins al 1929, quan Dalí coneix Gala.
Una part de l'exposició mostra la vida més privada del geni (la seva família, el veïnatge, la formació a Madrid i el seu amor per Gala) i una altra part se centrarà en la seva vida pública i mediàtica, com el treball amb Hitchcock i Walt Disney o la seva relació amb els mitjans de comunicació.
El fil conductor de la visita a la Casa Natal Salvador Dalí, d'una hora de duració, és un diàleg interior entre dues veus, que acompanya el visitant per mitjà d'una audioguia, disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès). D'una banda, la veu del mateix Dalí, en forma de fragments dels seus pensaments, escrits, cites, entrevistes i declaracions. De l'altra, una veu narradora.
S'hi poden visitar les diferents plantes de l'edifici, però l'entresol és la que conserva alguns dels espais més emblemàtics de la infància de Dalí, entre els quals, la cuina i l'habitació on va néixer el pintor.
Les autoritats han completat la inauguració amb un recorregut pel nou equipament. A partir d'ara, hi podrà tenir accés tothom. Fins al proper dilluns, 23 d'octubre, de manera gratuïta, prèvia reserva d'entrades. I, a partir de l'endemà, la visita de l'espai tindrà un cost de dotze euros.