Notícies

La Diputació de Girona participa en la presentació de la reedició del llibre Ell, a la presó

Foto : La Diputació de Girona participa en la presentació de la reedició del llibre Ell, a la
Aquesta tarda, s'ha dut a terme la presentació de la reedició del llibre Ell, a la presó, de Josep Puig Pujades. L'acte, que ha tingut lloc a l'Auditori Josep Irla de Girona, ha comptat amb la presència del diputat delegat de la Diputació de Girona en funcions Jordi Camps. Així mateix, també hi han participat l'editor Jaume Torrent; el curador del llibre, Joan Armanguí; l'escriptora Maria Mercè Roca, i el delegat territorial de cultura de la Generalitat de Girona, Carme Renedo.

Josep Puig Pujades va escriure Ell, a la presó, publicat l'any 1938, després d'haver estat alliberat gràcies a l'amnistia general del 22 de febrer de 1936. Havia estat processat i condemnat a trenta anys de presó per la seva participació en els fets del Sis d'Octubre de l'any 1934, quan a Catalunya hi va haver un moviment insurreccional del Govern autònom contra la involució conservadora del règim republicà. En aquells moments Josep Puig Pujades exercia de comissari delegat de la Generalitat de Catalunya a les comarques gironines, càrrec que assumia les actuals funcions de president de la Diputació i delegat de la Generalitat.

Al llibre Ell, a la presó, l'autor relata, en tercera persona, els seus primers mesos d'empresonament a la presó provincial de Girona, entre el 7 d'octubre de 1934 i el 24 d'abril del 1935. «Una situació molt similar a la que s'ha viscut els darrers temps en el país, on una gran part de l'anterior govern de la Generalitat ha estat empresonat i jutjat amb demandes de llargues penes de presó, i l'altra part és a l'exili», ha assenyalat el diputat delegat de la Diputació de Girona en funcions, Jordi Camps.

El pròleg va ser escrit per Carles Rahola, que defineix el llibre com l'expressió d'un «desig de llibertat i de germanor entre tots els homes» i reclama poder treballar «per una societat més harmònica i més justa». Jordi Camps ha volgut ressaltar que, del pròleg, «n'és autor qui, amb la derrota republicana, va tenir el trist honor de convertir-se en l'únic escriptor i periodista català afusellat pels franquistes».

Puig Pujades, sastre de professió i polític i escriptor per vocació, és considerat el principal renovador del republicanisme empordanès. Pretenia transformar la societat mitjançant el foment de l'educació i la cultura. Va ser fundador del setmanari L'Empordà Federal i autor de diversos contes, assaigs, poemes, biografies i articles periodístics, entre d'altres. Durant la Guerra Civil espanyola va ser cònsol de la República Espanyola a Lió i Perpinyà, lloc on va viure com a exiliat un cop va acabar el conflicte bèl·lic.