Notícies

ENERINVEST organitza una jornada sobre finançament ciutadà d'energies sostenibles

Foto : ENERINVEST organitza una jornada sobre finançament ciutadà d'energies sostenibles
Una vintena de persones han participat, aquest dimarts 12 de desembre, a la Jornada de Finançament Ciutadà d'Energies Sostenibles a les Comarques Gironines, organitzada en el marc del projecte «ENERINVEST», en el qual participa la Diputació de Girona i el Col·lectiu Solar per a la sobirania energètica.

L'objectiu de la Jornada ha estat intercanviar informació, experiències d'èxit, documentació, dades tècniques i econòmiques, tecnologies, i deliberar sobre la llei aplicable, en especial sobre aquelles opcions de finançament de projectes d'energia sostenible no bancari mitjançant l'ús de plataformes a través d'Internet.

Segons l'organització, la Jornada ha tractat sobretot de l'eina electrònica per trobar la millor forma de finançament per a cada projecte d'energia sostenible.

El Col·lectiu Solar, l'associació de propietaris d'habitatges per a l'abaratiment col·lectiu del cost de l'energia solar ha presentat en el marc de la Jornada un projecte per instal·lar panells solars a 500 llars i empreses a la zona del Ter-Gavarres. I s'ha tractat també sobre com participar en la compra col·lectiva (fins al 23 de febrer de 2018) de panells solars fotovoltaics.

El projecte promou temporalment l'autoproducció energètica a la llar o al negoci per estalviar en la factura elèctrica i fer que les plaques solars fotovoltaiques comencin a ser habituals en el nostre paisatge. D'aquesta forma es pot dinamitzar un segment del mercat que a molts indrets d'Europa es troba plenament consolidat. Només amb aquesta proposta farien falta trenta instal·ladors per tal que els 500 projectes siguin una realitat del març al juny. El Col·lectiu Solar compta amb el suport d'ajuntaments de la demarcació, alguns dels quals proposen deduccions fiscals en aquesta mena d'instal·lacions.

Els tècnics han destacat que les instal·lacions es realitzarien a partir de comptadors existents, sense superar mai la potència contractada actualment, i que no hi hauria cap mena d'injecció de l'energia sobrant generada a la xarxa elèctrica general, gràcies a un inhibidor, ni cap acumulació a partir de bateries. Això significa que hi hauria un autoconsum directe i diürn de l'energia solar autogenerada; d'aquesta manera es simplificarien enormement els tràmits administratius.

Els assistents van poder comptar amb l'experiència d'un propietari de Sant Julià de Ramis que va parlar sobre les instal·lacions realitzades a casa seva, els estalvis aconseguits i els futurs projectes previstos. «Dubto que hi hagi algú que hagi fet una instal·lació solar i no n'estigui content», va assenyalar.

El projecte «ENERINVEST», que té com a objectiu esdevenir el punt de referència per als principals actors clau dels sectors financer i de les energies renovables, conté una eina electrònica (ENERINTOOL) que ofereix assessorament i connecta els diferents agents del finançament d'energies sostenibles.

A la Jornada també s'ha parlat del lloc web www.autoconsumoaldetalle.es, que ofereix informació d'utilitat en temes solars fotovoltaics, i que ha estat desenvolupat per un dels socis del projecte «ENERINVEST».

Més informació

El projecte europeu «ENERINVEST» (Spanish Sustainable Energy Financing Platform), en el qual participa la Diputació de Girona juntament amb vuit socis, ha organitzat una jornada sobre el finançament ciutadà d'energies sostenibles a les comarques gironines.

«ENERINVEST» és la plataforma nacional de referència en matèria de finançament de projectes d'energia sostenible; una plataforma d'informació, trobada i diàleg entre els principals actors del sector amb l'objectiu d'aportar solucions tècniques, legals i financeres als projectes d'eficiència energètica i energies renovables promoguts tant des del sector públic com des del sector privat.

Web ENERINVEST: https://www.enerinvest.es/ca/
Web Col·lectiu Solar: www.collectiu-solar.cat