Notícies

La col·lecció «Josep Pla» reedita el llibre escrit per Xavier Monsalvatje i Joaquim Pla sobre la Girona de començaments del segle XX

Foto : La col·lecció «Josep Pla» reedita el llibre escrit per Xavier Monsalvatje i Joaquim Pla sob

Dissabte al matí, al Museu d’Art de Girona, va tenir lloc la presentació del llibre Terra de gestes i de beutat. Girona, 37è volum de la col•lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona. 

La publicació és una reedició del treball realitzat per Xavier Monsalvatje i Joaquim Pla l’any 1917, per mitjà del qual els autors fan un retrat de la Girona de començaments del segle XX des d’un punt de vista literari, històric i social. En aquesta nova edició, de la qual ha tingut cura Mariàngela Vilallonga, s’ha actualitzat el contingut del llibre: el text s’ha normalitzat d’acord amb els criteris filològics d’avui però alhora respectuosos amb l’època, i s’ha fet una edició facsímil de la primera edició, un estudi introductori i un índex toponomàstic. 

La presentació va ser a càrrec d’Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; Carme Clusellas, directora del Museu d’Art de Girona; Lluís Muntada, director de la col·lecció «Josep Pla», i Mariàngela Vilallonga, curadora de l’edició i catedràtica de llatí de la UdG.

El llibre

Terra de gestes i de beutat. Girona, de Xavier Monsalvatje i Joaquim Pla, ha estat un llibre de referència des que es va publicar, l’any 1917. L’obra va representar una regeneració de la ciutat, i ha estat llegida en clau de canvi i per diverses generacions posteriors. Narcís-Jordi Aragó, per exemple, considera aquesta obra «el millor elogi, encara no superat, de Girona». 

Terra de gestes i de beutat. Girona és un retrat de la Girona de començaments del segle XX, des d’un punt de vista literari, històric i social. Al mateix temps, és una guia literària i pictòrica, que recull la visió d’uns intel·lectuals que van donar a conèixer la ciutat i tots aquells que l’han immortalitzada amb els seus pinzells i amb la seva escriptura. Els autors d’aquesta guia literària i pictòrica gironina tenen la necessitat de cantar les belleses i les gestes d’una ciutat que voldrà ser escoltada en el conjunt del país i que haurà de «mantenir-se fidel a la tradició» i mostrar «civilitat». Sense oblidar el passat, la Girona de Montsalvatje i Pla ha de mirar al futur, ha de construir el seu futur, ha de ser, en definitiva, una Girona viva. 

L’obra està dividida en cinc parts: «Els monuments», «Les glòries», «La beutat», «Girona en la pintura» i, la darrera, «Girona en la literatura», que conté una selecció de proses de deu autors. Es tracta d’un vertader atles literari i pictòric de Girona. Hi ha il·lustracions de pintors que han fixat racons de la ciutat, com és ara Francesc Gimeno, Mela Muter o Cels Lagar; i una antologia d’aquells que han excel·lit en la descripció d’algun indret de Girona, com per exemple Eugeni d’Ors, Prudenci Bertrana, Joaquim Ruyra o Josep Carner. 

De l’obra, se’n van fer dues edicions seguides. La primera edició és de 1917, i la segona, de 1918. A la validesa del seu missatge, ara s’hi afegeix la bellesa del format del llibre.

 

Fitxa Terra de gestes i de beutat. Girona (PDF)