Notícies

La Diputació promou el projecte "FutbolNet" a les comarques gironines

Foto : Autor: FC BARCELONA

Aquest matí ha tingut lloc al Palau de la Generalitat la presentació oficial de "FutbolNet", un projecte que pretén reeducar els infants i joves a través del foment dels valors positius que es deriven de la pràctica esportiva, concretament del futbol. El programa es durà a terme a vint municipis d'arreu de la geografia catalana, cinc dels quals són gironins: Figueres, Olot, Salt, Palafrugell i Banyoles. El projecte està impulsat per la Fundació FC Barcelona i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Girona, Barcelona, Tarragona i Lleida, els vint ajuntaments catalans implicats, l’Obra Social “la Caixa”, l’Agència Catalana de Consum, i el conjunt Llet Nostra.

La presentació ha estat a càrrec d'Artur Mas, president de la Generalitat; Sandro Rosell, president del FCB; Jaume Torramadé, president de la Diputació de Girona; Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona; Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona; Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, i Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació “la Caixa”.


Projecte de vint-i-quatre setmanes basat en el foment de sis valors

El programa té una durada de vint-i-quatre setmanes, amb dues sessions de dues hores per setmana, i es practica en espais urbans (interiors o exteriors) cedits pels ajuntaments de cada municipi.

El futbol de ”FutbolNet” té unes regles especials. Per exemple, no existeix la figura de l’àrbitre, sinó la del teamer; un moderador que tutela el joc sense amonestar. En cada equip hi ha d’haver, almenys, dues noies, i perquè els gols comptabilitzin ha d’haver marcat alguna d’elles. Les sessions es divideixen en tres parts: una discussió anterior al partit, un partit de futbol i una xerrada posterior. El diàleg es converteix, doncs, en una part del joc, i no pas en un complement.

Durant les vint-i-quatre setmanes, “FutbolNet” incideix en sis valors, marcats com a essencials per al desenvolupament personal, que es debaten abans, durant i després del joc. Aquests valors són: el compromís, el respecte, la tolerància, el treball en equip, la responsabilitat i l’esforç. Al voltant de cadascun d’aquests conceptes es juga una lligueta, i l’equip guanyador rep un diploma que l’acredita com al millor en l’aplicació d’aquest valor.


Amb 4.000 beneficiaris directes a Catalunya (500 a la demarcació de Girona)

“FutbolNet” té en cada municipi 60 beneficiaris amb edats compreses entre els 8 i els 16 anys, escollits per la Fundació FC Barcelona i l’ajuntament corresponent seguint criteris de vulnerabilitat social. Les sessions es duen a terme sempre en horari extraescolar.

A l’equador de l’aplicació del programa, cada localitat dóna a conèixer el projecte al seu municipi amb la celebració del Festival FutbolNet, una festa ludicoesportiva sobre valors oberta a la comunitat, en què participen 140 beneficiaris més per municipi.

El 30 de juny, al Miniestadi, es farà el Festival Final de FutbolNet, en col·laboració amb les cinc primeres localitats que han aplicat aquesta metodologia (Salt, Banyoles, Olot, Santa Coloma de Gramenet i el barri del Carmel de Barcelona).

Implementació a vint localitats

Les proves pilot de “FutbolNet” es van desenvolupar satisfactòriament durant el 2011, i aquest mes de febrer el projecte ja s’ha iniciat a Salt, Banyoles, Olot, Santa Coloma de Gramenet i al barri del Carmel de Barcelona. Properament, ”FutbolNet” arribarà a més localitats catalanes: Igualada, Badalona, Martorell, Vic, Figueres, Palafrugell, Cervera, Balaguer, Tàrrega, la Seu d’Urgell, Mollerussa i diverses localitats tarragonines encara per confirmar.

A cada localitat, la Fundació FC Barcelona disposa d’un partner implementador, que és una entitat del tercer sector social, i compta amb el suport de cada ajuntament. Abans de l’aplicació de ”FutbolNet”, la Fundació forma en la metodologia del projecte els monitors esportius de l’entitat implementadora encarregats de treballar amb els infants.