Notícies

Apropa Cultura celebra catorze anys teixint aliances culturals i socials a Girona

Foto : Fotògraf: Pere Duran

L'acte d'Apropa Cultura reuneix a Girona més d'un centenar d'assistents entre entitats socials, culturals i institucions públiques per fer balanç dels catorze anys de trajectòria de la xarxa a Girona

La trobada posa l'accent en els projectes de transformació social a través de la cultura i presenta projectes i iniciatives en una jornada inspiradora

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el diputat de Cultura, Jordi Camps, i la diputada d'Acció Social i Igualtat, Maite Tixis, participen en la jornada 

Aquest matí, la Casa de Cultura de la Diputació de Girona ha acollit l'acte anual d'Apropa Cultura de la demarcació gironina, una cita que ha servit per fer balanç del recorregut de la xarxa des que es va iniciar a la província l'any 2011. L'acte ha reunit professionals de l'àmbit cultural, social i de la salut, per reconèixer la seva tasca, que implica més de 55 equipaments culturals i festivals de 22 municipis, així com més de 300 centres socials i de la salut registrats. 

La trobada ha estat presentada per la periodista Mercè Sibina i l'actor Roc Nocette, integrant d'Escenaris Especials, i ha comptat a l'obertura amb la participació de Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Jordi Camps, vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Isabel Sierra, directora del Pacte de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya; Claudia Torner, coordinadora del programa Apropa Cultura, i Salvador Sunyer, director del Festival Temporada Alta del 2004 al 2024. 

Durant els parlaments, s'ha fet un recorregut pel creixement i consolidació de la xarxa a Girona, posant l'accent en els vincles creats entre l'àmbit social i el cultural, i en els reptes d'inclusió encara pendents. A més, s'ha subratllat la importància de continuar treballant en comunitat per assolir una cultura realment inclusiva. Seguidament, dins del bloc Construïm Futur, s'han presentat quatre projectes transformadors que han servit d'inspiració a les persones assistents: 

  • «El Museu del Suro de Palafrugell s'Apropa». Tallers de memòria amb objectes, sons i olors que activen els records i milloren l'estat d'ànim. Una experiència emocional i adaptada que afavoreix la connexió entre persones. Els tallers es fan en residències de persones grans dirigits per les educadores del Museu. 
  • «Ocells migratoris». Cultura i diversitat a Figueres. Un cicle que aborda les migracions a través de les arts escèniques i la cocreació amb entitats on la cultura es vincula al territori per donar veu a la diversitat. Coprogramació de l'Ajuntament de Figueres amb entitats de la ciutat com ara l'associació Amunt i Crits. 
  • «Un matí d'orquestra amb la GIO Symphonia». Usuaris de centres socials gaudeixen de la música en directe des de dins l'orquestra, assisteixen a un assaig a l'Auditori de Girona i participen en un taller de música. Una proposta inclusiva que connecta emocions i benestar. 
  • «La cultura en l'àmbit de la salut», amb la participació del metge psiquiatre Claudi Camps. L'art s'integra en els processos terapèutics com a eina de transformació, fent de la cultura una eina clau en la rehabilitació en salut mental: creant vincles i aportant sentit. 

A continuació, ha estat el torn de les entitats socials, amb la intervenció de representants de la Fundació Ramon Noguera i el centre d'acollida Convent dels Franciscans, un moment que s'ha acompanyat amb la projecció del vídeo Apropa Cultura a Girona

Per acabar, el parlament final de l'acte ha anat a càrrec de David Álvarez, director dels Serveis Territorials de Drets Socials i Inclusió a Girona, del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, i Maite Tixis, diputada d'Acció Social i Igualtat de la Diputació de Girona. La cloenda ha estat conduïda per Xavier Fina, director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i s'ha coronat amb una actuació artística a càrrec de Rumba 4G, la banda de versions de rumba i flamenc sorgida d'un projecte musical impulsat a petició d'un grup de joves del barri de Font de la Pólvora, a Girona. 

L'esdeveniment ha estat una oportunitat per compartir l'experiència de treball intens i col·laboració que ha dut a terme Apropa Cultura, tot reconeixent l'esforç de tota la xarxa cultural de Girona. «Apropa Cultura és possible a Girona gràcies a totes les persones, institucions i entitats que creuen en la cultura com a eina de transformació social. Sense elles, aquest programa no tindria sentit», ha afirmat Claudia Torner, coordinadora de la xarxa. 

La jornada ha assolit plenament el seu objectiu: compartir iniciatives inspiradores que obren camí cap a una cultura més justa, accessible i inclusiva, en una trobada que ha estat, alhora, una oportunitat per agrair el suport sostingut i per reflexionar sobre els catorze anys de recorregut de la xarxa a Girona en l'àmbit de l'accessibilitat cultural i els drets culturals per a tothom. 

Sobre Apropa Cultura 
El programa Apropa Cultura va néixer el 2006 (fa dinou anys) partint de la creença que la cultura és una experiència transformadora per a la persona i la societat. 

Amb l'objectiu de facilitar l'accés universal a la cultura per fomentar la inclusió social i garantir la dignitat de totes les persones, fa catorze anys va desplegar una xarxa, amb més de 200 programadors culturals, que treballa a favor de la cultura inclusiva amb entitats socials i de la salut.